"OVO NISAM OČEKIVALA": Srpkinja kumovala na KRŠTENJU i šokirala se OVIM običajem! (VIDEO)
Krštenje, Foto: Printscreen/TikTok/ n0vakoviceva

SVE SE VIDI NA NJENOM LICU

"OVO NISAM OČEKIVALA": Srpkinja kumovala na KRŠTENJU i šokirala se OVIM običajem! (VIDEO)

Podsetimo, tokom čina krštenja, sveštenik detetu odseca pramen kose koji stavlja u vosak koji se, zajedno sa svećom koja je tom prilikom gorela, čuva u kući

Objavljeno:

Krštenje je Sveta tajna nakon koje čovek zvanično postaje hrišćanin. Isključivo krštena osoba može da obavlja sve ostale svete tajne i obrede koji se tiču crkve.

Ono se u pravoslavlju smatra početkom duhovnog života. Vrši se samo jednom – kao što se fizički rađamo jednom, tako se jednom rađamo i duhovno.

Krštenje simboliše duhovno očišćenje, a vodi poreklo od krštenja Isusa Hrista od strane Jovana Krstitelja. U ranom hrišćanstvu se uvođenje u veru vršilo nad odraslim ljudima, a danas se u velikom broju hrišćanskih crkava, uključujući i Srpsku pravoslavnu crkvu, praktikuje i krštenje dece.

1 / 4 Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Deca nemaju lični greh, ali se smatra da od trenutka začeća primaju opštu, palu ljudsku prirodu. Drugo ili ponovno krštenje je zabranjeno, ali deca mogu ponovo da se krste ako se ne zna da li su krštena.

U poslednjih nekoliko decenija, ostalo je dosta nekrštenih osoba u našem narodu. Danas, srećom, mnogi se ponovo interesuju za svoju veru i crkvu i žele da se krste.

To je odlučila i jedna Srpkinja čija je kuma postavila video sa krštenja na TikTok koji je postao viralan:

Ona se šokirala što je sveštenik odsekao par pramenova kose, a njena reakcija može se videti i na njenom licu.

Podsetimo, tokom čina krštenja, sveštenik detetu odseca pramen kose koji stavlja u vosak koji se, zajedno sa svećom koja je tom prilikom gorela, čuva u kući.

Isti običaj praktikuje se i prilikom krštenja odraslih osoba, kao što vidimo na snimku.

Gde se vrši krštenje i šta je potrebno?

Krštenje može da se obavi u hramovima, manastirima i crkvama gde ima krstionica, a može i u domu roditelja, ako je neophodno. Može da se izvrši bilo kog dana, u svako doba dana i noći, ukoliko postoji potreba za tim. Naročito je dobro ako se obavi praznikom, da se dete i roditelji tog dana pričeste. Ipak, zbog organizovanja svečanog ručka, crkva preporučuje da se krštenje obavi u dan kada se mrsi. Ukoliko se krštenje obavlja uz post, obavezna je posna hrana. Smatra se da roditelji čine veliki greh ako tada pripremaju mrsnu hranu.

Za ovaj svečani događaj treba pripremiti krsnicu – platno bele boje, veličine od jednog do jednog i po metra, u koje se dete uvija posle krštenja. Od nje se, potom, detetu sašije košuljica, benkica ili jastučić za spavanje, piše Objektiv.

Krštenje u slučaju nužde

U mnogočlanim domaćinstvima, deca koja su bolešljiva i za koju se smatralo da neće preživeti bila su krštavana treći dan po rođenju. Po narodnom verovanju, nekršteno dete nije moglo da se sahrani na groblju, već se to činilo najčešće ispod neke rodne voćke.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.