"OKTOBAR U SEPTEMBRU": Nad Srbijom snažan oblačni sistem, čeka nas JAKO NEVREME, a evo i KAD
ilustracija, Foto: Nemanja Nikolić, Ana Paunković

vreme u srbiji

"OKTOBAR U SEPTEMBRU": Nad Srbijom snažan oblačni sistem, čeka nas JAKO NEVREME, a evo i KAD

Najobilnijih padavina bilo je u jugozapadnim centralnim i severoističnim predelima Srbije

Objavljeno: 15:04h

Već na samom početku septembra dočekala nas je prava jesen. Snažan oblačni sistem doneo je obilne padavine širom Srbije, što je rezultiralo lokalnim poplavama i bujicama na jugozapadu zemlje. Ipak, već za vikend se vraća leto i sledeće nedelje temperature će biti do 30 stepeni.

- Nad Srbijom i većim delom Balkanskog poluostrva nalazi se veoma snažan oblačni sistem, koji već više od 18 sati donosi kišu i pljuskove sa grmljavinom, a prethodno su obilni pljuskovi sa grmljavinom u četvrtak ujutru i pre podne iz Hrvatske na putu prema istoku i Rumuniji prešli preko Vojvodine, Mačve, Beograda i severa Šumadije. Obilne padavine u sklopu trenutnog oblačnog sistema prvo su u četvrtak posle podne zahvatile južne i jugozapadne predele Srbije i to iz oblasti Jadrana, da bi se do večeri preko centralnih predela proširile i do Pomoravlja, a tokom noći i do Beograda i severa Srbije", priča meteorolog i dodaje:

"U četvrtak pred kraj dana i tokom večeri jugozapad Srbije zahvatili su i snažni grmljavinski pljuskovi, pri čemu su delovi Novog Pazara bili pod vodom, jer odvodni sistemi nisu mogli da prihvate ogromnu količinu vode. Istovremeno, veliki deo grada ostao je i bez struje. Brdsko-planinski deo jugozapadne Srbije zabeležio je od 40 do 80 litara kiše po kvadratnom metru, a već juče pred kraj dana bujične poplave duž maniih tokova pogodila su pojedina mesta i pričinila veliku štetu - kaže za Telegraf.rs meteorolog Đorđe Đurić.

Najobilnijih padavina bilo je u jugozapadnim centralnim i severoističnim predelima Srbije.

- Srbija je i danas pod uticajem ove oblačnosti, pa se kiša i pljuskovi očekuje i tokom dana, uz pravo jesenje vreme i temperature od 15 stepeni na severu do 23 na istoku Srbije, u Beogradu do 17 stepeni. I trenutne temperature prave su jesenje i kreću se od 14 do 18 stepeni, na planinama je oko 10, a Beogad meri pravih jesenjih 14 stepeni, tako da današnje vreme ima nalik pravom oktobarskom. Danas se najobilnije padavine očekuju pre podne - dodaje.

Dobra vest je da će krajem dana padavine oslabiti, tokom večeri i postepeno prestatati.

1 / 4 Foto: Nenad Kostić

Već sutra uživaćemo su sunčanom vremenu i temperaturama oko 25 stepeni.

U Srbiji u subotu pretežno sunčano ili umereno oblačno i toplije, dok se ujutru u južnim, centralnim i istočnim predelima očekuje oblačno ili tmurno vreme. Duvaće slab, severozapadni vetar. Minimalna jutarnja temperatura od 11 stepeni na severozapadu do 17 na istoku Srbije, u Beogradu do 15, a maksimalna dnevna od 23 do 27 stepeni, u Beogradu oko 25.

- U nedelju sa zapada i severozada povećanje oblačnosti, ponegde i slaba kiša, dok se na jugu i jugozapadu posle podne i pred kraj dana očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Maksimalna temperatura od 23 do 27 stepeni, u Beogradu oko 25 - ističe meteorolog.

Od ponedeljka do srede sunčano i toplo. Maksimalna temperatura od 25 do 30, u Beogradu od 27 do 29 stepeni. U sredu pred kraj dana sa severozapada povećanje oblačnosti, pa se u četvrtak i petak očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, ali do kraja sedmice ostaje toplo vreme, uz temperature oko 25 stepeni, što su ujedno i prosčene maksimalne temperature za ovo doba godine.

Prema trenutnim prognozama zahlađenje sa padavinama očekuje se sredinom septembra.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.