TOP 10 MESTA ZA KUPANJE U SRBIJI ZA ONE KOJI NE IDU NA MORE! Cene su RAZLIČITE! Evo gde se NISU menjale od lane!
Srpska jezera, Foto: Printscreen/youtube/Milos Petrusic, Printscreen/youtube/Travel Or Not, Printscreen/youtube/Nenad Maric, Printscreen/youtube/ Jovana Jovic, Printscreen/youtube/ RSFranceIDF

UŽIVANCIJA

TOP 10 MESTA ZA KUPANJE U SRBIJI ZA ONE KOJI NE IDU NA MORE! Cene su RAZLIČITE! Evo gde se NISU menjale od lane!

U zavisnosti u kom pravcu bi se uputili i koliko će vam trebati vremena da stignete do željene destinacije, izdvojili smo top 10 mesta za kupanje i uživanje

Objavljeno:

Ako izuzmemo banje i sadržaje akva parkova i bazena, reke i jezera širom naše zemlje su dobra alternativa kada je leto u pitanju.

U zavisnosti u kom pravcu bi se uputili i koliko će vam trebati vremena da stignete do željene destinacije, izdvojili smo top 10 mesta za kupanje i uživanje.

Ada Ciganlija

"Beogradsko more" Ada Ciganlija tokom letnjih meseci jedno je do najposećenijih kupališta u prestonici. Plaže, kafići, restorani i sportovi na vodi su dostupni svima koji bi da se rashlade.

Što se cena tiče, primera radi, žičara na vodi, ili skijanje na vodi jedna je od nezaobilaznih atrakcija Ade Ciganlije. Sat vremena košta 2.700 dinara, s time da je do 13 časova aktuelna cena od 1.900 dinara. Sva deca u uzrastu do 12 godina imaju 50 odsto popusta, a mlađi moraju da idu uz pratnju, za koju je skijanje besplatno.

Ada Ciganlija
foto: Emilija Jovanović

Ada skupa kao more

Tu je svakako i dobro poznata atrakcija Grad na vodi, dok je za sat vremena potrebno 700 dinara. Što se ostalih cena tiče, u nekim kafićima na Adi Ciganliji za celodnevno iznajmljivanje dve ležaljke i suncobrana potrebno je izdvojiti 2.000 dinara, za vodu od 0.75 litara čak 395, dok su kokteli i do 1.200 dinara.

Ako idete sa porodicom, za jedan dan biće vam potrebno nekoliko hiljada dinara, ali ukoliko živite u prestonici, to neće biti veliki izdatak kada sve sračunate. Svakako, na Adu možete i bez značajnih izdataka.

1 / 9 Foto: Emilija Jovanović

Štrand

Cene iste kao lane

Omiljeno mesto Novosađana tokom letnjih meseci je svakako Štrand. Kupališna sezona traje od 1. maja do 30. septembra, a na raspolaganju je plaža 0d 700 metara, koja je dobro opremljena.

Što se cena tiče domaća kafa je 149, espreso košta od 159 do 189, nes-kafa sa šlagom 209, ceđena pomorandža 319, a limunada 219 dinara. Sokovi su od 210 do 225, a za litru vode potrebno je izdvojiti 400 dinara. Točeno pivo je od 219 do 300, a vino od 359 do 2.600, dok su kokteli do 735 dinara.

Cene ulaznica nisu se menjale u odnosu na prošlu godinu i iznose 50 dinara po osobi.

Štrand, Novi Sad
foto: Zorana Jevtić

Plaža u Sremskoj Mitrovici

Ulaz besplatan

Čuvena plaža na Savi, u Sremskoj Mitrovici, takođe je jedna od popularnih i jedna od najlepših plaža u Srbiji. Stanovnicima ovog kraja i te kako poznata, dok možda za ostatak Srbije još uvek nepoznanica.

Naime, plaža se nalazi na obali reke Save i popularna je destinacija za sve stanovnike Sremske Mitrovice i okolnih naselja. Kako kažu meštani, na ovoj plaži tokom leta boravi i do 5.000 ljudi. Ulaz na plažu je besplatan.

Kladovo

Kladovo - srpsko more

Peščana plaža na obali Dunava, opremljena suncobranima od trske i ležaljkama još jedna je u nizu najlepših plaža u Srbiji. Nalazi se u centru Kladova, dugačka je oko 1.000 metara, a kako je dobro uređena podseća na more i omiljeno je mesto za sve one koji žele da se osunčaju i okupaju, baš kao da su na moru.

Kladovo
foto: Printscreen/Youtube/Kladovo Smestaj

Slavoljub Maletić, pomoćnik predsednika opštine Kladovo, zadužen za turizam, objašnjava za Blic da je ulazak na plažu besplatan i otvoren, da se u minulom periodu dosta ulagalo u turizam ovog kraja, te da turisti rado dolaze.

-Imamo turiste, cene su pristupačne. Privatnih apartmana je sve više, cene se kreću od 1.000 do 1.200 dinara po danu. Imamo dva hotela čije cene prate one u svojoj kategoriji. Što se same plaže tiče, zaista je lepa, uređena je, turisti i meštani ovog kraja dolaze rado. Imamo tri spaioca sa licencom, jer se trudimo da sve bude bezbedno, pa smo ogradili deo i za najmlađe - kaže Maletić.

Borsko jezero

Kamp na jezeru

Borsko jezero, takođe spada u red najlepših mesta u Srbiji, a kamp koji se tu nalazi svrstava se među najveće kampove u našoj zemlji i regionu. Specifičan je jer se nalazi u izvanrednom prirodnom okruženju, na samoj obali jezera.

Kapacitet kampa je 300 mesta i poseduje nekoliko sopstvenih plaža. U blizini se nalaze Brestovačka banja sa izvorima mineralne vode, Gamzigradska banja, Zlotska pećina, kanjon Zlotske reke, kao i planine Stol i Crni vrh.

borsko jezero
foto: Printscreen/Youtube

Cena apartmanskog smeštaja je oko 8.000 dinara, a smeštaj u vilama od 1.200 do 5.000 dinara.

Srebrno jezero

Jedan od najstarijih kampova

Srebrno jezero, odnosno zatvoreni rukavac Dunava, nalazi se kod Velikog Gradišta, 110 km od Beograda, na čijoj obali je smešten i istoimeni kamp. Spada u red najstarijih i najvećih kampova u Srbiji sa oko 500 kamping jedinica i 150 mesta za šatore, ukoliko ste ljubitelj kampova.

Takođe u ponudi je, svakako i hotelski i privatni smeštaj, a u zavisnosti od željenog smeštaja varira i cena, pa će vam biti potrebno da izdvojite od 1.000 pa i do 14.000 dinara po danu.

1 / 5 Foto: Printscreen

Što se same plaže tiče, deo je prekriven šljunkom i dodatno podeljen na dva dela, gde u jednom možete poneti peškir. Drugi deo je u sklopu ugostiteljskog objekta, gde su u ponudi ležaljke i suncobran.

Ušuškano ostrvo

Koh Chang (Ko-Čang) ostrvo se nalazi nadomak Sremskih Karlovaca, do njega se ide čamcem, a kako kročite na peščanu plažicu imate utisak kao da ste otišli u neku daleku zemlju.

Dosta ljudi iz okoline ovde dolazi čamcima i brodićima da se rashladi, a postoji i organizovan prevoz iz Karlovaca. Ostrvo je ušuškano između Dunavca i Kopačkog rita, stiže se za 10-ak minuta vožnje čamcem, a labudovi će vam poželeti dobrodošlicu.

Plaža je peščana i obala je veoma plitka, ali ipak treba imati na umu da je ovo divlja plaža gde nema spasilaca niti hitne službe, sami odgovarate za svoju bezbednost tokom kupanja i boravka.

Palićko jezero

Turistička atrakcija

Na osam kilometara od Subotice nalazi se jedna od naših najstarijih turističkih atrakcija, Palićko jezerom površine od 4,6 km2 i ima tri posebne plaže.

Najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem ima nekoliko manjih kampova. "Palić" i "De tour", imaju mnoštvo sadržaja, poput otvorenih bazena i sportskih igrališta. Pored auto-prikolica i šatora ovde se može prespavati i u bungalovima.

Palićko jezero raspolaže velikim smeštajnim kapacitetom, a cene su uglavnom kao i u ostalim delovima Srbije. U zavisnosti šta tražite, dobićete uslugu za određenu sumu novca. Od 3.500 za smeštaj po danu na nivou apartmana, pa i više od 10.000 ako se odličite za neki od hotela.

1 / 10 Foto: Youtube/Printskrin/RTV Mag

Čista i hladna reka

Reku Gradac kod Valjeva zovu najčistijom u Srbiji – s razlogom. Osim toga, ova reka je hladna tokom čitavog leta, pa je sada idealno vreme za posetu.

Reka Gradac je udaljena od Valjeva nekih 5km, a od Beograda do Valjeva, ako se putuje Ibarskom magistralom, ima 100km. Gradac je sam po sebi veoma specifična reka, jer se od svog izvorišta i preko svog toka različito ponaša.

Kanjon je dug dvadesetak kilometara i izuzetno prohodan, bez ijedne veće prepreke ili ozbiljnije uzbrdice, tako da za prolazak nije potrebna ni neka posebna kondicija, ni oprema. Možete se opredeliti da ceo tok pređete gazeći kroz vodu, ili da hodate obalom, uz česta (neophodna) prelaženja preko gazova, jer staza ide čas jednom, čas drugom obalom.

Jezero u obliku slova L

„Gorsko oko“ juga Srbije je omiljeno kupalište Nišlija. Krajkovačko jezero se nalazi na jugozapadnim padinama planine Mali Jastrebac, na oko dva i po kilometra severozapadno od sela Krajkovac, u opštini Merošina.

Jezero ima oblik velikog, latiničnog slova L. Jezero poseduje dve pritoke, a to su Krajkovačka reka i Krivajski potok. Voda je veoma čista, zahvaljujući tome što nijedna od ove dve pritoke ne teče kroz naseljeno mesto, kako piše Srbija pod lupom.

Okruženo je hrastovom šumom, pa je vazduh ovde veoma čist. Na samom jezeru postoji uređena plaža, na kojoj se bezbedno mogu kupati posetioci svih uzrasta. Prosečna temperature vode, u letnjem periodu, se kreće oko 20 stepeni.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.