PRED NAMA JE POSLEDNJI AVGUSTOVSKI VIKEND: Detaljna prognoza kaže da će u OVIM DELOVIMA zemlje biti pljuskova
Kiša, Foto: Beta / Dragan Gojić

vremenska prognoza

PRED NAMA JE POSLEDNJI AVGUSTOVSKI VIKEND: Detaljna prognoza kaže da će u OVIM DELOVIMA zemlje biti pljuskova

Izmeštanje centra visinskog ciklona vratilo je leto u Srbiju i već od četvrtka temperature su skočile

Objavljeno:

Avgust 2022. godine, kada je vreme u pitanju, pamtićemo po nekoliko toplotnih talasa i lokalnim vremenskim neprilikama u pojedinim delovima zemlje, koje je u Srbiju doneo visinski ciklon pre premeštanja na područje Grčke, gde turisti svedoče grmljavinskim olujama sa velikom količinom padavinama.

Ovo izmeštanje centra visinskog ciklona vratilo je leto u Srbiju i već od četvrtka temperature su skočile i narednih dana se očekuje toplije i sunčanije vreme.

Meteorolog Đorđe Đurić je najavljujući stabilizaciju vremena kod nas rekao da i pored oslabljeuticaja ciklona i dalje negde možemo da očekujemo lokalne pljuskove sa grmljavinom, i u petak se oni očekuju u južnim i centralnim predelima Srbije.

-Maksimalna temperatura u Srbiji od četvrtka će biti oko 30°C, a još sunčanije biće tokom vikenda, dok se u nedelju pljuskovi sa grmljavinom očekuju samo na zapadu i jugozapadu Srbiije – rekao je Đorđe Đurić.

Đorđe Đurić
Đorđe Đurićfoto: Printscreen/facebook/djordjedjuric, Printscreen

Prema njegovim rečima „do kraja avgusta u Srbiji se očekuje prijatno letnje vreme, toplo, ali bez ekstremnih vrućina, iako će temperature biti nešto iznad prosečnih vrednosti za kraj avgusta.

- Najtopliji deo leta sada je već uveliko iza nas, a sledeće prolazno osveženje sa prolaznim padavinama očekuje nas početkom septembra – kaže meteorolog.

U subotu i nedelju, u Beogradu, prema podacima petodnevne prognoze RHMZ, biće 33 i 31 stepen Celzijusa. Prvog dana vikenda se očekuje pretežno sunčano vreme, a u nedelju su mogući pljuskovi.

Pljusak, Kiša, Nevreme
foto: Beta / Dragan Gojić

Isto važi i za Novi Sad, Niš i Kragujevac, s tim da se maksimalne temperature razlikuju po gradovima samo za stepen do dva.

Na Zlatiboru će biti 25 i 26 stepeni Celzijusa i oba dana vikenda se očekuju pljuskovi u poslepodnevnim časovima.

Znatno hladnije biće na Kopaoniku, svega 19 u subotu, i 20 stepeni u nedelju, a minimalne noćne temperature na našoj planini pašće tokom vikenda na 11 stepeni Celzijusa.

Ovakvu situaciju meteorolozi su i predvideli još ranije u izgledima za narednih 30 dana, a prema najnovijim procenama padavine sa grmljavinom moguće su i na samom startu septembra.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.