OVE DEVOJČICE SU UVEK JAKE, ČILE I VEČITO MLADE: Žensko ime koje je sve popularnije u Srbiji mame retko daju bebama
Ilustracija, Foto: Profimedia

prelepo značenje

OVE DEVOJČICE SU UVEK JAKE, ČILE I VEČITO MLADE: Žensko ime koje je sve popularnije u Srbiji mame retko daju bebama

Zbog svog značenja, vraća se popularnost prelepog ženskog imena

Objavljeno:

Pretpostavlja se da ime Nevena, vodi poreklo od imena cveta tj biljke neven, a koji spada u red lekovitog bilja, pa osim toga što se ime daje da bi deca bila lepa i nežna kao cvet, verovanje je da se ime ranije davalo i kako bi ženska deca bila uvek zdrava; jaka i čila.

Sa druge strane, neki etimolozi smatraju, da je ime Nevena poreklom od slovenskog glagola “venuti”, a kome je pak dodata negacija, pa se u bukvalnom tumačenju, ime Nevena smatra složenicom “ne” + “venuti”, i prevodi se kao – ona koja ne vene; ona koja je večito mlada; ona koja je živahna i uvek jedra.

1 / 8 Foto: Printscreen/Youtube/ atina olimp

Prema hipotezama o poreklu imena Nevena, njegovo “preneseno” značenje bi moglo da bude i neko od sledećih – “ona koja je lepa i nežna kao cvet”; “ona koja je zdrava i puna života”; “žena koja zrači energijom i koja je živahna”; “ona koja je uvek mlada”; “ona koja nikada neće ostariti (duhom)”; “ona koja je oličenje lepote i sreće”; “ona koja je jedra i nikada ne boluje”. Nadimci koji potiču od imena Nevena su obično – Nena; Neva ili Nevenica i Nensi, dok su pak neka od imena koja su “izvedena ili varijantna” imena – Nevenka; Nevijana; Neona ili Nena.

Zanimljivosti:

Numerološki “srećan broj” za osobe sa imenom Nevena je broj 4, a on označava prema nekim tumačenjima, osobe koje su vrlo oprezne i trezvene u svakoj životnoj situaciji, i koje se radije vode logikom nego emocijama. Osobe imena Nevena, imaju veliko poverenje u druge ljude, i jako su plemenite i požrtvovane, a posebno su osetljive prema deci i starim i nemoćnim ljudima.

(Espreso / Yumama)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.