SEKA SABLIĆ UOPŠTE NIJE SEKA! Istina je SKROZ DRUGAČIJA, prevrnućete se
Foto: printscreen

JESTE LI ZNALI?

SEKA SABLIĆ UOPŠTE NIJE SEKA! Istina je SKROZ DRUGAČIJA, prevrnućete se

Karijeru je započela pre više od pedeset godina, da bi danas bila jedna od najpopularnijih i najvoljenijih glumica u svim zemljama bivše Jugoslavije

Objavljeno: 13:57h

Jelisaveta Seka Sablić (Beograd, 13. jun 1942) srpska je filmska, televizijska i pozorišna glumica, koja po nekim izvorima slovi za najveću domaću komičarku ili kraljicu komedije.

Karijeru je započela pre više od pedeset godina, da bi danas bila jedna od najpopularnijih i najvoljenijih glumica u svim zemljama bivše Jugoslavije. Naklonost filmske kritike i obožavanje publike postigla je kao Kristina u crnoj komediji Maratonci trče počasni krug. Veliki uspeh ostvarila je u komedijama Burduš, Tesna koža 3, Rad na određeno vreme, Moj tata na određeno vreme, Razvod na određeno vreme, Sekula i njegove žene, Druga Žikina dinastija i Sekula se opet ženi. Izuzetne komičarske sposobnosti pokazala je kao drugarica Seka u TV seriji Bolji život i kao sekretarica Marijana u Srećnim ljudima. Zenit nove popularnosti doživela je zahvaljujući sitkomu Ljubav, navika, panika iz 2005. godine, pa zatim petnaest godina kasnije, sa komedijom Tri muškarca i tetka, kada je imala 79 godina.

Dobitnica je najprestižnijih nagrada i priznanja, pre svega Dobričinog prstena i Žanke Stokić, četiri Statuete Ćuran, jednog Zlatnog ćurana, Nagrade Pavle Vuisić, Nušićeve nagrade, Sterijine nagrade, Zlatne arene i mnogih drugih.

Posle 50 godina karijere, Seka je i dalje aktivna. Igra predstave u mnogim beogradskim pozorištima, snima filmove i gostuje u televizijskim serijama.

1 / 7 Foto: Marina Lopičić

Jelisaveta je rođena 13. juna 1942. godine, u Beogradu. Otac Stevan rođen je u Maloj Gradusi, na Baniji, a majka Vera Avramović (rođena kao Meri Ašerović u Leskovcu i poreklom je sefardska Jevrejka. Završila je Osnovnu školu „Sveti Sava”, Četrnaestu beogradsku gimnaziju i Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, 1965. godine, kao najbolji student u klasi profesora Mate Miloševića. Tu je upoznala Dragana Nikolića, koji je najpre postao njen najbolji prijatelj sa klase, a potom i kum. Za vreme gimnazijskih dana, kao članica Dramske sekcije, bila je jedan od osnivača amaterskog pozorišta Dadov, a po završetku fakulteta, nakon mnogih poteškoća, debitovala je u Pozorištu „Boško Buha“, i glumila u predstavama Pepeljuga, Koncert za tinejdžere, Čarobnjak iz Oza, Tri musketara i drugima. Ubrzo potom, pomogla je da i Nikolić dobije angažman u Buhi.

U jednom intervjuu za NIN, Sablićeva je otkrila da joj je majka priželjkivala daktilografsku karijeru, jer je glumačku profesiju smatrala opasnom po zdravlje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.