U SRBIJI PIŠTOLJ MOŽETE NABAVITI ZA 4.000 DINARA: Srbin za SMEŠNE PARE može da se NAORUŽA "DO ZUBA", postoji USLOV!
Ilustracija, Foto: Profimedia

KOLIKO KOŠTA ORUŽJE U SRBIJI, A KOLIKO U AMERICI

U SRBIJI PIŠTOLJ MOŽETE NABAVITI ZA 4.000 DINARA: Srbin za SMEŠNE PARE može da se NAORUŽA "DO ZUBA", postoji USLOV!

Od 2015. Srbija pooštrava zakonske procedure za posedovanje i nabavku oružja i u Zakonu je jasno definisano ko i na koji način može nabaviti oružje

Objavljeno:

MUP Crne Gore, nakon masakra na Cetinju koji je potresao region, saopštio je da oružje poseduje čak 67.545 građana – odnosno da je svaki deveti stanovnik ove zemlje naoružan.

Takođe, na internetu je dostupno istraživanje koje navodno pokazuje koje su najnaoružanije države po glavi stanovnika.

S obzirom na to da zvanična statistika kaže drugačije, nadležni ističu da pomenuto istraživanje koje Crnu Goru i Srbiju stavlja na sam vrh liste nije tačno.

Naime, kako je ovde navedeno, treće mesto dele Crna Gora i Srbija, odmah iza SAD i Jemena. Prema podacima navedenim u tom istraživanju iz 2017. godine, Srbija ima 39,1 komad oružja po glavi stanovnika.

U Srbiji trenutno ima oko 900.000 komada legalnog naoružanja
U Srbiji trenutno ima oko 900.000 komada legalnog naoružanjafoto: Profimedia

Od 2015. Srbija pooštrava zakonske procedure za posedovanje i nabavku oružja i u Zakonu je jasno definisano ko i na koji način može nabaviti oružje:

Oružje iz kategorije A ne mogu nabavljati, držati i nositi fizička lica, pravna lica i preduzetnici, osim u slučajevima predviđenim ovim i drugim zakonom.

Oružje iz kategorije B može se nabavljati, držati i nositi – na osnovu isprave nadležnog organa.

Oružje iz kategorije C može se slobodno nabavljati u slučajevima predviđenim ovim zakonom, a držati uz prijavu nadležnom organu.

Oružje iz kategorije D može se nabavljati i držati bez isprave i prijave nadležnom organu, u skladu sa ovim zakonom.

Zakon Srbije deli oružje na sledeće kategorije:

Kategorija A - u ovu grupu spada automatsko oružje, minsko-eksplozivna sredstva i oružje sa prigušivačem pucnja. ( Ova kategorija je rezervisana za vojsku, policiju i specijalizovane kompanije. )

Kategorija B - u ovu kategoriju spadaju poluautomatski pištolji, revolveri, lovačke puške i karabini, odnosno svo vatreno oružje koje nije u kategoriji A ili C i koje nije konvertibilno. ( Nama je najinteresantnija ova kategorija, jer će većina ljudi koji se odluče da nabave vatreno oružje, nabaviti oružje iz ove kategorije )

Kategorija C - u ovu grupu spada onesposobljeno vatreno oružje, staro oružje, njegove moderne kopije koje ne koriste metak sa centralnim ili ivičnim paljenjem, zatim tetivno oružje čija sila zatezanja je veća od 450 N, odnosno natezna težina veća od 101 libri. U ovu grupu spada i vazdušno oružje čija brzina projektila premašuje 200 m/s ili je kinetička energija preko 10,5 J ili je kalibra većeg od 4,5 mm. ( Ovo znači da kada kupite samostrel, luk, vazdušni pištolj ili pušku, koja ispunjava gore navedene uslove, morate da registrujete to oružje u lokalnoj policijskoj stanici u roku 7 dana od kupovine )

Kategorija D - Hladno oružje, elektrošokeri, biber sprejevi, vazdušno i tetivno oružje, čije karakteristike su ispod onih navedenih u kategoriji C.

Kako za RTS kaže Zorica Subotić iz Nacionalne asocijacije za oružje Srbije u našoj zemlji trenutno ima oko 900.000 komada legalnog naoružanja i ono se nalazi u posedu građana

"Imamo registrovanih 580.000 legalnih vlasnika i onda kada to stavimo pod račun dođe ovako – mi imamo 12,6 odsto naoružanih Srba ili imamo sedam komada oružja na 100 stanovnika. Sa tim statistikama koje su legalne i javne i dostupne mi smo pretposlednji u regionu, iza nas je samo Severna Makedonija", navodi Zorica Subotić.

Kako dobiti dozvolu za oružje u Srbiji?

Od namere do realizacije građani Srbije moraju proći dosta složenu proceduru.

Osoba koja želi da poseduje oružje ne sme biti krivično gonjena i kažnjevana. Takođe, važno je da bude sigurna da joj je oružje potrebno i da bude samosvesna.

Vrlo je bitno da je osoba stabilna i racionalna u donošenju odluka, a impulsivne i osobe koje emotivno reaguju, nikako ne bi trebalo da dolaze u posed oružja.

Jedan od prvih koraka ka dobijanju dozvole je poseta izabranom lekaru koji će popuniti obrazac 1, odnosno izveštaj o zdravstvenom stanju fizičkog lica za držanje i nošenje oružja.

Nakon dobijanja ovog dokumenta tim stručnjaka ispituje psihofizičke sposobnosti osobe koja je zatražila dozvolu za oružje.

Važno je i da prođe bezbednosnu proveru od nadležnog organa unutrašnjeg poslova, a mora i da poseduje uverenje da je obučena za rukovanje vatrenim oružjem.

Novi zakon uveo je i jednu novu obavezu, a to je zdravstveni pregled koji mora da se obnavlja na svakih pet godina ko želi da poseduje oružje.

1 / 4 Foto: Profimedia

Koliko košta naoružavanje u Srbiji?

Ukoliko osoba prođe prethodno navedenu složenu proceduru i dobije dozvolu, sledeća stavka je kupovina oružja. Zato smo istražili koliko bi građane koštalo naoružavanje "za ne daj Bože" u Srbiji.

Ponuda i raspon cena su šarenoliki, a oružje može da se nabavi za par hiljada kao i za par stotina hiljada dinara.

Kada je reč o pištoljima, jedan od najskupljih primeraka je poluautomatski pištolj CZ Shadow 2 Orange Ceska Zbrojovka koji košta 265.000 dinara.

CZ Shadow 2
CZ Shadow 2foto: Printscreen/youtube/ DumDum

Čuveni pištolj Zastava 99 od 9mm može se kupiti za 48.450, dok CZ P-10F 9x19mm košta 73.700 dinara.

Najjeftiniji je start revolver 6mm Pobjeda Goražde čija je cena 4.075 dinara.

Start revolver
Start revolverfoto: Printscreen/youtube/Mixed collections

Raspon cena vazdušnih pušaka je od 10.000 do 69.990 dinara, dok se vazdušni pištolj može nabaviti za 18.000.

Za lovačku pušku potrebno je izdvojiti i do 295.000 dinara, a kako su za naš portal rekli iz prodavnice oružja, najprodavanije su puške italijanskog proizvođača Beneli.

Isporuka oružja na kućnu adresu?

Opšte je poznato koliko je oružje rasprostranjeno u Americi, a pitanje ličnog naoružanja uvek u fokus pažnje američke javnosti dođe nakon serije masovnih ubistava.

Senat je nedavno izglasao zakon o kontroli oružja koji predviđa strože provere kupaca mlađih od 21 godine i finansiranje programa za poboljšanje mentalnog zdravlja i bezbednosti u školama. Ovo je jedan od najznačajnijih zakona u Americi o vatrenom oružju u poslednjih 30 godina.

Bajden je potpisao zakon kojim se otežava nabavka oružja, ali prethodno je Vrhovni sud proširio pravo na nošenje oružja u javnosti. Čini se da je u SAD-u i dalje lakše kupiti pušku nego alkoholno piće.

Da oružje u ovoj zemlji nije preterano teško nabaviti govori i činjenica da unosom par ključnih reči na Guglu možete naići na online prodavnice naoružanja koje, kako se čini, isporučuju željeno oružje na adresu.

Čak je dostupna sekcija sa najprodavanijim komadima oružja.

U ovoj selekciji su se našli pištolji od 169.99 dolara pa naviše, dok, recimo, Glok košta 745 dolara.

Puška se može kupiti za samo 127. 99, ali i za 2.588 dolara.

Puška od 2.588 dolara
Puška od 2.588 dolarafoto: Printscreen/youtube/ hickok45

Takođe, u ponudi je i korišćeno oružje čija je cena nešto niža od novog.

"Mračna cifra"

Termin "mračna cifra" koristi se za nelegalno naoružanje koje je problem svih zemalja na svetu.

Naime, stručnjaci upozoravaju da stroži zakoni i zabrana građanima da legalno poseduju oružje, može dovesti do povećanog broja nelegalnog naoružanja.

Kako je rečeno za RTS, MUP Srbije je kroz poslednjih desetak godina izjavljivao da se tu radi o 60.000 komada oružja, pa onda su došli do 120.000, a posle toga je prestao da se izjašnjava o cifri koja se odnosi na nelegalno oružje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.