SREMSKO NASELJE UDALJENO 30 MINUTA OD BEOGRADA SVE TRAŽENIJE, SRBI KUPUJU NEKRETNINE: Kvadrat stana svega 1.200 €
Cena stanova, Foto: Dragan Kadić, Profimedia, Ilustacija

INVESTICIJA

SREMSKO NASELJE UDALJENO 30 MINUTA OD BEOGRADA SVE TRAŽENIJE, SRBI KUPUJU NEKRETNINE: Kvadrat stana svega 1.200 €

Najveći rast cena uočava se upravo u Beogradu, a stručnjaci su do sada isticali da će se rast cena i nadalje nastaviti

Objavljeno:

U centru prestonice cena kvadrata u novogradnji nije ispod 3.500 evra, a na Novom Beogradu traži se čak 5.000 evra.

Iako cene rastu, potražnja je, kada je o Beogradu reč, tradicionalno najveća na lokacijama Stari Grad, Vračar i Novi Beograd. Međutim, sve popularnije mesto za život postaje naselje Stari Banovci, između ostalog, zbog mogućnosti da kvadrat u novogradnji kupite i za 1.200 evra, piše Nova.rs.

Podaci Republičkog geodetskog zavoda pokazuju da su, samo u poslednjih godinu dana, stanovi u starogradnji poskupeli su za 15 odsto, a u novogradnji za 30 odsto.

Grbavica postala ubedljivo najskuplji kvart u Srbiji, cena kvadrata čak 2.266 €.

Najveći rast cena uočava se upravo u Beogradu, a stručnjaci su do sada isticali da će se rast cena i nadalje nastaviti.

Upravo takva situacija na tržištu nepokretnosti verovatno je imala uticaj na kupce koji su odlučili da ulože novac u kupovinu nekretnine u jednom sremskom naselju nadomak Beograda.

Stari Banovci naselje je u opštini Stara Pazova, koje auto-put E-75 povezuje sa Beogradom, te vam je od jedne do druge tačke potrebno u proseku pola sata putovanja automobilom.

Stanovi
foto: Profimedia

Malo više od 1.000 evra za kvadrat

Za razliku od Beograda, a pogotovo centralnih opština, gde se kvadrat nekretnine prodaje i po ceni višoj od 4.000 evra, Stari Banovci nude potencijalnim kupcima mogućnost da kvadrat kupe za nešto više od 1.000 evra.

Na toliko nižu cenu utiče lokacija, ali postoje potencijalni kupci kojima evidentno nije problem da žive van Beograda, a do posla putuju.

Tako ćete, ukoliko ste zainteresovani za kupovinu stana u starogradnji, kvadrat moći da kupite za 1.100 evra. Ukoliko, s druge strane, preferirate novogradnju, ni to vas neće koštati mnogo više, te kvadrat možete pronaći i za 1.200 evra.

Najskuplji kvadrat u ovom naselju se kreće do 1.500 evra, što je još uvek znatno niže u odnosu na Beograd.

Stanovi, Gradnja, Građevinarstvo
foto: Aleksandar Stojanović

Prema tome, ukoliko odlučite da nekretninu u Starim Banovcima kupite uz pomoć stambenog kredita na period od 20 godina, mesečna rata iznosiće, u zavisnosti od cene nekretnine, od oko 235 do 435 evra.

Zašto baš u Stare Banovce?

– Mnoge firme su se preselile u Banovce, a zbog dobre povezanosti sa Beogradom, mnogi se odlučuju da kupe stan tamo, kaže posrednik u prodaji i zakupu nekretnina kompanije „City expert“, Nikola Čobić.

I zaista, prema podacima sajta „Moja kompanija“, na kom postoje spiskovi svih registrovanih preduzeća u Srbiji, u Starim Banovcima trenutno posluje više od 300 privatnih firmi.

Prema podacima agencije „City expert“, u Nove i Stare Banovce na svakodnevnom nivou zbog posla, iz Beograda putuje oko 4.000 ljudi, te ne čudi što se neki od njih odluče da stambeno pitanje reše upravo tamo. Čobić dodaje i da je to naselje sve popularnije mesto za život i zbog dobrog odnosa cene i kvaliteta gradnje.

– Odnos kvaliteta gradnje i niže cene po kvadratu u odnosu na Beograd, nešto je što pogoduje ljudima, i zbog čega žele da se presele tamo, kaže on.

Cene nisu jedini razlog koji ljude navede da se iz Beograda presele u Stare Banovce. Faktor koji utiče na povećanu potražnju jeste i to što je mesto udaljeno od gradske gužve, ali za oko pola sata vožnje – u prestonici ste. I oni koji nisu vozači, za nešto više od pola sata mogu doći od Starih Banovaca do Beograda, međugradskim prevozom.

Stan, Cena, Pare, Kirija
foto: mojanekretnina.rs, Profimedia

Uticaj na odluku da pređu na mirniju lokaciju, na kupce ima upravo to – mir.

Naime, mnogima od kupaca nekretnina u Starim Banovcima upravo mir, mesto bez buke i otežanog pronalaska parking mesta, igra veliku ulogu u tome gde žele da kupe stan.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.