LETO NAS NIJE NAPUSTILO! Ponovo će vraćaju ESKTREMNE TEMPERATURE, meteorolog otkriva do kada će trajati KIŠE!
Ilustracija, Foto: Profimedia

VREMENSKA PROGNOZA

LETO NAS NIJE NAPUSTILO! Ponovo će vraćaju ESKTREMNE TEMPERATURE, meteorolog otkriva do kada će trajati KIŠE!

U toku današnjeg dana centar ciklona počeće da se premešta prema jugu

Objavljeno:

Srbija je nakon prekida toplotnog talasa, u kome je živa u termometru dostigla 40°C, konačno dobila dugo čekano osveženje. Pala je velika količina kiše, što je obradovalo poljoprivrednike, ali su istovremeno poplave u nekim gradovima napravile manje probleme.

Oluja
foto: Printscreen/Instagram/nsuzivo.rs

Naša zemlja se nalazi pod uticajem visinskog ciklona čiji se centar ovog prepodneva nalazi nad Vojvodinom i centralnom Srbijom, a položaj ciklona je takav da se oblačnost i padavine nad južnim i jugoistočnim predelima Srbije premeštaju sa jugozapada, nad istočnom Srbijom sa istoka, nad severoistočnom i severnom Srbijom sa severoistoka, a nad zapadnom Srbijom sa severozapada i zapada.

Meteorolog Đorđe Đurić objašnjava da ovaj ciklon uslovljava kružno kretanje nad Srbijom i ti u suprotnom smeru kazaljlke na satu u odnosu na centar niskog pritiska.

- U ovom ciklonu kruži veoma vlažna i nestabilna vazdušna masa, pa širom Srbije ovog vikenda ima kiše i obilnih pljuskova sa grmljavinom. Najobilnijih padavima ima na severu Srbije, a samo u Novom Sadu je tokom noći i jutra iza nas palo oko 70 mm kiše po kvadratnom metru, što je više kiše nego u proseku za ceo avgust – kaže Đorđe Đurić.

I do kraja dana će biti oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske oluje sa gradom i obilnim pljuskovima. Očekuju se i obilnije padavine, pri čemu bi za 12 sati moglo da padne i preko 40 litara kiše po kvadratnom metru.

1 / 4 Foto: Emilija Jovanović, Zorana Jevtić

Đurić kaže da je u prethodnom periodu nad našim područjem preovladavalo snažno južno visinsko strujanje, i iz Sahare su do našeg područja stigle i čestice peska iz Sahare, pa kiša koja pada ovog vikenda sadrži te čestice, što najviše može biti vidljivo na vozilima i prozorima. "Prljava", "obojena", "žuta", ili "crvena" kiša, prirodna je pojava, a njena boja zavisiće od čestica i boje peska u Sahari.

U toku današnjeg dana centar ciklona počeće da se premešta prema jugu, tako da će osim u prizemlju, nad Srbijom i na visini uspostaviti severno strujanje, što će pročisiti atmosferu od peska i zagađenosti, ali i doneti još svežiju vazdušnu masu sa severa.

- Od ponedeljka do četvrtka se očekuje promenljivo oblačno, uz sunčane periode, ali i uz povremene lokalne pljuskove sa grmljavinom. Biće uslova i za grmljavinske oluje. Noći će biti ugodne, ali zbog oblačnosti neće biti hladne, zbog smanjenog izračivanja, pa će se minimalne temperature u većini predela kretati od 16 do 20°C - kaže Đurić i dodaje da će zbog svežije vazdušne mase, tokom dana biti umereno toplo, uz maksimalne temperature od 22 do 28°C, ali će svakim danom biti sve toplije u odnosu na prethodni.

Stabilizaciju vremena očekuje od četvrtka, ali i tada neće biti još uvek potpuna, pa se ponegde i dalje očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

- U većini predela biće pretežno sunčano, uz maksimnalne temperature oko 30°C. Narednog vikenda biće sunčano i veoma toplo, uz maksimalne temperature od 30 do 35°C, a toplo i sunčano vreme prema trenutnim prognozama potrajalo bi i do kraja avgusta, uz maksimalne temperature oko i iznad 30°C – kaže meteorolog.

Nakon 25. avgusta sledi porast temperatura i one bi već narednog vikenda bile za 5 do 7 stepeni više od proseka, i natprosečno toplo bilo bi do kraja meseca.

Nakon dugotrajne suše, veći deo Srbije dobio je obilne količine padavina, a kako se one povremeno očekuju i narednih dana, ukupno bi palo od 20 do 80 litara kiše, lokalno i preko 100 litara.

Obilne padavine došle su, nažalost, veoma kasno za poljoprivredne i ratarske kulture, koje već trpe katastrofalne posledice, naročito kukuruz. Inače, ovog leta iako je u mnogim predelima vladao deficit padavina i jaka suša, bilo je i delova Srbije gde je u jednom danu palo kiše koliko u proseku za mesec ili dva, što je čak dovodilo i do lokalnih poplava.

Tada su padavine bile veoma neravnomerno raspoređene, pa je tako bilo delova Srbije gde je bilo tek par kapi kiše, a najkritičnija situacija bila je u Vojvodini, naročito u centrealnim predelima Vojvodine i u Banatu.

- Čak i ovaj kišni talas trenutno i dalje zaobilazi da izluči obilne padavine Banatu, naričito južnom i istočnom delu, dok su Srem, Bačka i Mačva već tokom ovog vikenda dobili 40 do 80 mm, lokalno i više. Ovogodišnja suša dovela je do toga da nivo rečnog vodostaja bude veoma niska, a na Savi i Dunavi ugrožen je plovni saobraćaj, dok velike posledice trpi i živi svet u rekama – ističe Đurić i napominje da iako su Srbiju zahvatile obilne padavine, one su trenutno kao kap u moru i neće značajno uticati na porast vodostoja na većim rekama, tako da se bitnije poboljšanje ne očekuje minimum do jeseni, jer kiše treba da zahvate mnogo veći prostor Evrope.

- Veoma je bitno da padavine ne budu obilne i da budu ravnomereno raspoređene, jer suvo zemljište ne može da prihvati obiline količine atmosferske vode u kratkom periodu, što može dovesti do poplava na tom zemljištu – zaključuje.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.