TETA SVETLANI SU 9 MESECI PRED PENZIJU DALI OTKAZ I OSTAVILI JE NA ULICI: Jeziva priča iz Kragujevca! (FOTO)
Foto: Kragujevačke.rs

naša sramota

TETA SVETLANI SU 9 MESECI PRED PENZIJU DALI OTKAZ I OSTAVILI JE NA ULICI: Jeziva priča iz Kragujevca! (FOTO)

Higijeničarka JKP „Gradske tržnice”, na kraju kalendarske godine umesto trinaeste plate, dobila je šut kartu iz kolektva. Proglašena je tehnološkim viškom, kao i još jedan njenih kolega. Rukovodstvo ne želi da razgovara sa novinarima i objasni ove otkaze
Objavljeno: 12:02h
foto: Nemanja Pančić

Ni suze nisu pomogle

- Preklinjala sam direktora za malo strpljenja, da me ostavi još devet meseci da bih imala uslov za one dve godine do penzije. Nije hteo ni da čuje. Kaže: „Šta će da radi Mirković, on će da me tuži ako tebe izbrišem sa tog spiska, pa ovaj, pa onaj...”. Navodno, i šefovi su mi dali malu ocenu iako ja nisam na bolovanje išla nikako, od 2007. a prebolesna sam dolazila da radim.

Asmatičar sam, koristim dve pumpice, imam problem i sa jetrom, ma da ne nabrajam šta sve. Na Aerodromu na pijaci radila sam sama dve godine. Vukla sam kolica - što radi muškarac - i ubacivala đubre i bacala napolje. Pa sam čistila upravu na Aerodromu i oba ve-cea i ceo pijac i plus čistila napolju. I sve to sama, u prvoj smeni.

Ali ni to ništa nije vredelo. Navodno neki šef Dragan Stević me je loše ocenio i zbog toga mi je navodno dao otkaz, objašnjava Slavica. Po njenim rečima ostali su da rade ljudi koji su u daleko boljoj situaciji od njene.

- Isterali su me kao poslednju džukelu. Nisu dolazili da urade socijalnu kartu, da vide gde i kako živim. A živim preteško. Nemam komšiluk, živim u vikend naselju bez igde ikoga. Dole je selo na kilometar i po udaljenosti. Deli nas šuma. Imam struju, nemam vodu. Sakupljam kišnicu. Kišnicom se kupam, perem sudove i sve što treba, ponekada na kišnici kuvam i pijem je. Kada nema kišnice, verujte, sakupljam sneg, kaže Svetlana.

Postavili su joj, napominje, uslov da se opredeli između dve opcije. Jedna je bila da kao sama ode da bi mogla da dobije socijalni program, čime bi otplatila kredite. Druga - da uz otpremninu napusti firmu, a u narednom periodu prima mesečnu nadoknadu preko Nacionalne službe zapošljavanja.

- Ko će mene sa 60 godina da zaposli. Obraćala sam se Skupštini grada, intervenisali su i Romi, zvao je direktora i predsednik sindikata, ali džabe. Ništa nije promenilo njegovu odluku. On je rešio meni da da otkaz, pa to ti je, kaže Slavica.

Pored nje, otkaze je, priča, dobilo još sedam higijeničara, režiserka koja ima uslov za dve godine do penzije, Zvonko iz kafane i mnogi drugi.

- Navodno je naredilo Gradsko veće i banka da moraju da nam daju otkaz jer će u suprotnom da se rasformira firma. A onda su su mnogi ostali da rade. I pojedini higijeničari su ostali, iako su Agenciji za čišćenje poverili sada taj posao. Čiste već Aerodrom, Šarenu pijacu, Zelenu pijacu. Zato su nama i dali otkaz. Na moje pitanje direktoru šta će da rade oni radnici iz higijene koje je ostavio, odgovorio jer da će raditi već nešto, biće kontrola, svakako neće raditi kao higijeničari, priča nam Slavica.

Po njoj, ni njihov sindikalac Slašan Karadžić nije je podržao. Ni on nema predstavu koliko teško ona živi i u kavim uslovima, niti je uradio socijalnu kartu kako bi se borio za radnike predviđene za otkaz.

Slavica sada moli boga da se zaposli u „Žitoproduktu” preko Omladinske zadruge na pakovanju hleba, čula je da primaju radnike. Značilo bi joj jer je ovo postala borba za goli život, posle 26 godina i osam meseci radnog staža.

BONUS VIDEO:

BAKA KOJA ŠALJE POLJUBCE ŽIVI U VELIKOJ BEDI: Ljubica prosi jer tri mlada života zavise od nje! (FOTO) (VIDEO)

(Espreso.co.rs / kragujevacke.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.