SRBI MASOVNO KAD GRMI RADE 1 STVAR, A ISTA MOŽE DA IH UBIJE NA MESTU! Odmah prestanite sa tim!
Munja, Foto: Dragana Udovičić

OPREZNO

SRBI MASOVNO KAD GRMI RADE 1 STVAR, A ISTA MOŽE DA IH UBIJE NA MESTU! Odmah prestanite sa tim!

Iako je statistička mogućnost da čoveka ubije grom minimalna, godišnje od udara gromova u svetu pogine skoro 25.000 ljudi, dok ih 10 puta više udar preživi, ali sa teškim posledicama

Objavljeno:

Padavine, praćene vetrom i grmljavinom zahvatile se Beograd, ali i ostale delove Srbije. Šta treba da radite, zapravo šta nikako ne treba raditi kada nebo zagrmi?

Za početak, znajte da grom udara jako retko i da ne treba paničiti, ali dešava se i da udar groma bude koban po ljudski život.

Važno je da isključite sve tehničke uređaje iz struje, poput računara, televiziora ili fiksinih telefona (prekinite im vezu ili napajanje). Takođe, trudite se da ne budete u blizini utičnica.

1 / 3 Foto: Profimedia

Razlog? Ukoliko grom pogodi zgradu, elektricitet će verovatno prolaziti električnim instalacijama do zemlje. Zato je važno da ne telefonirate, da se klonite tekuće vode, mašina za pranje veša ili sudova, svih aparata koji su povezani na električne instalacije u zgradi.

Kada je u pitanju mobilni telefon, stručnjaci su podeljeni da li ga tokom grmljavine treba isključiti ili ne, ali veliki broj njih kaže da je veliki rizik držati aparat pored sebe, a mi se ne libimo da upravo pravimo ovu grešku koja nas može koštati života i to na mestu! Zašto? Mobilni telefon je izvor elektromagnetnih talasa koji stvaraju put za atmosferski elektricitet. Dok grmi, opasan je svaki vod u kojem se nalazi metal.

Zapamtite i da kada oluja krene, nikako ne budete na otvorenom, ravnom prostoru na kojem ste najviša tačka. Uđite u najbliži kafić ili zgradu (nikako ne lezite na zemlju

Imajte na umu, da grom može da udari i na udaljenosti od 15 kilometara od mesta padavina, ali i da određena opasnost traje i nakon što se nevreme stiša, pa ne treba odmah po prestanku uključiti sve aparate.

Dešava se neretko da nas oluja zadesi u vožnji. Stručnjaci kažu da ugašeni automobil nije rizično mesto.

Izbegavajte oborene ili oštećene stubove, bandere, dalekovode, trafo stanice i ostale objekte koji služe za prenos električne energije. Ne dodirujete kablove ili bilo koje metalne ili bakarne žice koje su nagorele, otkinute ili na bilo drugi način oštećene.

(Espreso/Zena.blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.