ČUBRILO OBJAVIO NAJNOVIJU VREMENSKU PROGNOZU ZA SRBIJU: Evo kada ćemo malo da ODAHNEMO, načekaćemo se
Marko Čubrilo, Foto: Printcsreen / Facebook / Marko Čubrilo, Emilija Jovanović, Beta / Dragan Gojić

DETALJNA PROGNOZA

ČUBRILO OBJAVIO NAJNOVIJU VREMENSKU PROGNOZU ZA SRBIJU: Evo kada ćemo malo da ODAHNEMO, načekaćemo se

Od sutra će ka nama sa jugozapada početi priticanje veoma toplog vazduha koje će se nastaviti sve do petka posle podne kada se računa na premeštanje hladnog fronta

Objavljeno:

Poznati srpski meteorolog Marko Čubrilo objavio je najnoviju prognozu na svom Fejsbuk profilu.

Danas i sutra će nad većim delom regiona preovlađivati pretežno sunčano i toplo uz dnevne maksimume od +29 do +33,a u sredu lokalno i oko +35 stepeni Celzijusa. Postojaće mogućnost pojave lokalnih grmljavinskih pljuskova, uglavnom u brdsko-planinskom delu regiona kaoli na njegovom severu. Vetar slab do umeren, danas zapadni, sutra jugozapadni.

Od sutra će ka nama sa jugozapada početi priticanje veoma toplog vazduha koje će se nastaviti sve do petka posle podne kada se računa na premeštanje hladnog fronta.

U četvrtak će biti veoma toplo uz maksimume koji će se uglavnom kretati od +32 do +37 stepeni Celzijsaa, dok bi u petak na severozapadu regiona sredinom dana osvežilo uz maksimume ispod +24 stepena Celzijuaa, dok bi nad istokom i jugoistokom regiona oni bili esktremno visoki sve do noći ka suboti i lokalno bi mogli dostići i oko +40 stepeni Celzijusa.

1 / 13 Foto: Emilija Jovanović

Što se tiče padavina, njihove snage i rasporeda tu još ima dosta varijacija jer osim samog premeštanja fronta ima signala da bi ponovo moglo doći do razvijanje visinskog ciklona nad jugoistokom Evrope, a on bi svakako svojim položajem uticao na njihovu snagu i rasprored.

Padavine će svakako opet bizi pljuskovitog karaktera tako da će biti velikih količinskih razlika na malom prostoru. Neki delovi regiona tih par dana mogu akumulirati i do 35mm taloga, lokalno uz jače nevreme i znatno više, dok bi neki delovi mogli ostati bez merljive količine padavina.

Tek u četvrtak kada se promena približi modeli će imati malo jasniju sliku u rasporedu padavina, ali i dalje se obilne padavine na širem prostoru ne očekuju.

Promena će biti praćena jakim severozapadnim vetrom koji u zoni fronta može imati olujne udare kao i osveženjem tako da će za vikend uz znatno svežije noći dnevni maksimum biti od +22 do +28 stepeni Celzijusa.

Od nedelje bi se zadržati umereno toplo vreme, a hoće li biti padavine ili ne zavisi od sinoptike tih dana, tačnije od toga hoće li i gde doći do razvijanja visinskog ciklona.

Svakako tih dana noći prijatno sveže, a dnevni maksimum u granicama proseka.

Posle 25.08. verovatno malo toplije i uglavnom suvo.

Najtopliji deo leta je polako iz nas ali daleko do toga da je leto gotovo i sigurno će još biti toplih i vrlo toplih dana. Za sve one koji priželjkuju neku “pravu” kišu koja će dubinski natopiti zemlju za sada se neka promena vremena tog tipa nazire tek oko 08.09.

Podsetimo, Republički hidrometeorološki zavod objavio je detaljnu prognozu za sutra.

U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Najniža temperatura od 14 do 22, a najviša od 32 do 35 stepeni. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni.

U Beogradu će takođe biti sunčano i toplo. Najniža temperatura biće oko 22, najviša oko 34 stepena Celzijusa, a vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni.

Vremenska prognoza, Promenljivo oblačno, Toplo
foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji će u četvrtak biti sunčano i veoma toplo sa maksimalnom temperaturom od 34 do 37 stepeni. U petak ujutro i pre podne sunčano, na jugu i istoku Srbije još toplije lokalno i do 39 stepeni, dok se popodne očekuje osveženje s kišom, pljuskovima, grmljavinom i gradom.

U Beogradu se predviđa slično vreme u istom periodu.

Biometeorološka prognoza za sredu, 17. avgust: Osobama sa srčanim i disajnim tegobama se savetuje izvesna opreznost usled očevikanog uticaja biometeorološke situacije. Bolovi u mišićima, pospanost i glavobolјa su mogući kod meteoropata.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.