Da li CRKVA neće ili ne mora da plaća porez?! (FOTO)
Foto: Nebojša Mandić

USLOVI!

Da li CRKVA neće ili ne mora da plaća porez?! (FOTO)

Prećutni dogovor SPC i države da crkva ne plaća porez na imovinu ne postoji!
Objavljeno:

On podseća da je Crkvi oduzeta velika imovina, a jedan deo čak i pre Drugog svetskog rata, ali navodi i da je vraćen značajan deo. Najviše imovine koja se vraća crkvi, objašnjava, je u Beogradu i Vojvodini, a potom u centralnoj Srbiji.

Precizira da je Crkvi vraćeno više od 52.000 hektara zemljišta, 75 odsto šuma i poljoprivrednog zemljišta, odnosno da su donete su prvostepene odluke o vraćanju.

foto: FoNet

Situacija sa nekretnimama je drugačija, pa Sekulić navodi da je realno SPC vraćeno 45 odsto onoga što je potraživala od države.

S druge strane, Radojević podseća na to da je crkvama i verskim zajednicama u Srbiji ove godine izdvojeno iz budžeta 1,1 milijarda dinara, od čega najviše za pokrivanje troškova penzijsko-invalidsko i zdravstvenog osiguranje, 260 miliona dinara.

Novac će biti izdvojen i za podršku radu sveštenika, monaha i verskih službenika (62 miliona), za podršku sveštenstvu i monaštvu na KiM (63,5 miliona), za srednje i visoko teološko obrazovanje (152 miliona), za zaštitu verskog, kulturnog i nacionalnog identiteta (185 miliona), za podršku gradnji i obnovi verskih objekata (182 miliona), unapređenju verske kulture, verskih sloboda i tolerancije 57,5 miliona dinara...

Kako kaže, vodi se računa da sve verske zajednice srazmerno svojoj veličini, odnosno zavisno od toga koliko imaju vernika, dobiju novac, a da se za to koriste podaci sa poslednjeg popisa stanovništva.

foto: Fonet

Oko 85 odsto stanovništva u Srbiji su pravoslavci, oko pet odsto rimokatolici i više od tri odsto je pripadnika islamske zajednice.

On kaže da se trude da manje verske zajednice dobiju "koji dinar više zbog pozitivne afirmacije njihove vere", da se ne bi osećali ugroženi.

Bonus video

BAKA KOJA ŠALJE POLJUBCE ŽIVI U VELIKOJ BEDI: Ljubica prosi jer tri mlada života zavise od nje! (FOTO) (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.