SRBI MASOVNO DAJU DECI OVO MUŠKO IME: Njegovo značenje zapravo malo ko zna
Ilustracija, Foto: Profimedia

imena

SRBI MASOVNO DAJU DECI OVO MUŠKO IME: Njegovo značenje zapravo malo ko zna

Značenje ovog imena obećava mnogo dobrih osobina dečaku koji mu je dao ime

Objavljeno:

Neka stara srpska muška imena nepravedno su zapostavljena, a među njima je i ime Bogdan koje ima veoma lepo i simbolično značenje.

Muško lično ime Bogdan spada u grupu staroslovenskih ličnih imena, a kod nas se polako vraća u upotrebu iako su dečaci retko krštavani tim imenom poslednjih decenija.

Prema starim verovanjima, muška deca sa imenom Bogdan su bila "zaštićena od Boga" koji im je darivao dobro zdravlje, sreću i uspeh u životu, ili su pak bila prvorođena deca koja su "dugo i željno očekivana", odnosno čiji roditelji nisu dugo mogli da imaju potomstva. U tom slučaju deca nosila ovo ime, jer su "bogom dana".

Značenje imena Bogdan obećava mnogo dobrih osobina dečaku koji mu je dao ime. Među njima su ambicija, upornost, staloženost, kontrola nad emocijama, smirenost i samopouzdanje.

Postoje i neke etimološke hipoteze koje idu u prilog tome da je ime Bogdan zapravo poreklom iz starogrčkog jezika, od imena Theodosis, koje je složeno od reči "theos" u značenju Bog; Stvoritelj, i od reči "dosis", koja znači dati, darovati; pokloniti.

Na području naše zemlje ovo ime je postojalo još u ranom srednjem veku, a o tome postoje i pisani dokazi. Ime Bogdan rasprostrnjeno je u: Srbiji, Rusiji, Sloveniji, Poljskoj, Ukrajini, ali i Bugraskoj, Rumuniji i Makedoniji.

(Espreso/Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.