ZAKONOM JE ZABRANJENO DA U SRBIJI DETETU DATE NEKO OD OVIH IMENA: Evo spiska
ilustracija, Foto: Profimedia

au

ZAKONOM JE ZABRANJENO DA U SRBIJI DETETU DATE NEKO OD OVIH IMENA: Evo spiska

U mnogim državama imena koja nose značenje đavola ili neke poznate (istorijske/mitske/književne) ličnosti, a koja sa sobom nosi negativnu konotaciju - jednostavno ne možete dati svom detetu

Objavljeno:

Jedna od veoma bitnih stvari kod roditelja koji čekaju novorođenče jeste odabir imena, oni naravno žele da ime bude najlepše, poslebno i sa pozitivnim značenjem. A da li ste znali da postoji čitava lista imena koja su zabranjena u državama širom sveta, pa tako i u našoj zemlji?

Zabranjivanje imena u Srbiji - prema Porodičnom zakonu

Član 343 Porodičnog zakona Srbije predviđa pravo roditelja da svom detetu izaberu ime, ali da ono ne može pogrdno, da ne može biti neko ime koje vređa moral ili koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine.

U slučajevima kad roditelji ne žele da odustanu od imena koje se kosi sa pravilima propisanim u zakonu - matičar je dužan da dostavi predmet nadležnom organu starateljstva na odluku.

Beba
foto: Profimedia

Imena đavola, životinja, muzičkih ikona

U mnogim državama imena koja nose značenje đavola ili neke poznate (istorijske/mitske/književne) ličnosti, a koja sa sobom nosi negativnu konotaciju - jednostavno ne možete dati svom detetu.

Upravo zato u Švajcarskoj je zabranjeno detetu dati ime Juda, dok je jedan par u Nemačkoj hteo da svom detetu da ime Lucifer - ali su u tome ipak bili sprečeni, a ovo ime je dospelo na listu zabranjenih imena u ovoj zemlji.

Iako možda ne razumete zašto bi to neko radio, ali postoje zabeleženi slučajevi gde su parovi želeli deci da daju imena Metalika ili Elvis - što je u Švedskoj zabranjeno, dok je Francuska zabranila imena Princ Vilijan i imena koja se smatraju čudnim - kao što je na primer Jagoda.

Da se kultura širom sveta razlikuje od zemlje do zemlje govori i činjenica da je u Maleziji pogrdno dati detetu ime čije se značenje povezuje sa prirodom ili životinjom - jer se to smatra velikom uvredom.

Nasuprot tome, u Srbiji su imena kao što je Vuk, Srna ili imena data po ugledu na cveće veoma uobičajena, pa čak i prilično popularna.

Mercedes, Ikea, Nutela... ali i Pepeljuga, Mirođija, Mrgud

Bizarnostima kada su u pitanju izbori imena za decu očigledno nema kraja. Tako se u pojedinim državama beleže slučajevi gde su roditelji želeli svojoj deci da daju imena kao što su Supermen ili Ikea (Švedska), Nutela i Mini Kuper (Francuska), Mercedes i Šanel (Švajcarska), ali i Fejsbuk (Meksiko). Naravno, ova imena su odmah otišla na listu zabranjenih u ovim zemljama.

Nutela
Nutelafoto: Profimedia

Međutim, pored svih ovih država, ni Srbija ne zaostaje puno kada su u pitanju čudna imena. Iako ova imena nisu na spisku zabranjenih, svakako se nalaze na listi najčudnijih:

Za devojčice: Duga, Mirođija, Pravda, Hajdi, Sjajna, Princeza, Svila, Pepeljuga

Za dečake: Ris, Dinarko, Svilenko, Tarzan, Mrgud, Granit, Omiljen, Gljeb

Posebna odobrenja za željeno ime

Ako želite da sami izaberete ili možda i osmislite novo ime za svoje dete - u Danskoj morate prvo ispoštovati određenu proceduru, što opet ne mora da znači da ćete moći tako i da nazovete svoje dete. Naime, u ovoj državi postoje spiskovi odobrenih imena za devojčice i za dečake - od po 3-4.000 imena. Ukoliko želite da date ime detetu koje nije na spisku morate zatražiti dopuštenje od posebnog dela Univerziteta u Kopenhagenu. Do sada je praksa pokazala da se godišnje u Danskoj odbije oko 1.000 imena - uglavnom zbog neprikladnog značenja ili čudnog načina pisanja, što takođe nije dozvoljeno u ovoj zemlji.

Bonus video:

02:08

ESPRESO ANKETA: Da li biste dali svom detetu HPV vakcinu, besplatna je i lekari su za

(Espreso/Bebac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.