STIŽU GRMLJAVINE, ALI KRAJ LETA NIJE NI BLIZU! Kreće najpakleniji talas, OČEKUJE SE I DO 40 SETEPENI!
Vrućine, Foto: Profimedia

SPREMITE SE

STIŽU GRMLJAVINE, ALI KRAJ LETA NIJE NI BLIZU! Kreće najpakleniji talas, OČEKUJE SE I DO 40 SETEPENI!

Oko 18. avgusta biće tropski toplo

Objavljeno:

Narednih dana očekuje se uticaj visinskog ciklona, uz svežije vreme i pljuskove sa grmljavinom. Od sredine sledeće sedmice možemo da očekujemo novi toplotni talas i temperature iznad 35.

- Srbija i naše područje u petak, tokom vikenda i početkom sledeće sedmice biće pod uticajem visinskog ciklona, koji će svojim centrom kružiti nad našim područjem, Panonskom nizijomom, Jadranskim morem i Balkanskim poluostrvom. Pod njegovim uticajem, narednih dana biće dosta oblaka, za vikend i obilnijih pljuskova, a sa severa će doći i do priliva svežije vazdušne mase - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Đorđe Đurić
Đorđe Đurićfoto: Printscreen/Youtube/K1 Televizija

U petak će vreme biti umereno oblačno. Pre podne i sredinom dana u južnim, posle podne u centralnim, a tokom večeri i noći i u ostalim predelima jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće slab do umeren vetar promenljivog smera. Minimalna jutarnja temperatura kretaće se od 13 do 17, maksimalna dnevna od 27 do 30, u Beogradu do 29 stepeni.

- Tokom vikenda u Srbiji će biti umereno do pretežno oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Najmanje padavina očekuje se na severu Srbije, pa bi u mnogim predelima Vojvodine moglo proći i bez kiše. U ostalim predelima Srbije očekuje da padne od 10 do 30 milimetara kiše po kvadratnom metru, a najobilnije padavine očekuju se u delovima centralne, zapadne i južne Srbije i u tim predelima lokalno bi palo i više od 30 milimetara kiše. Ponegde će biti uslova za grmljavinske oluje. Maksimalna temperatura biće od 23 do 27, u Beogradu oko 25 stepeni - dodaje.

Početkom sledeće sedmice očekuje se postepena stabilizacija i toplije vreme, ali je uz jači razvoj oblačnosti još tokom ponedeljka i tek ponegde tokom utorka moglo biti lokalnog pljuska sa grmljavinom.

Pljusak
Pljusakfoto: Zorana Jeftić

- Od srede se očekuje jačanje termičkog grebena na visini sa jugozapada, pa će u sklopu njega sa jugozapada Evrope i Mediterana uslediti advekcija veoma tople vazdušne mase, poreklom sa severa Afrike, dok će u prizemlju biti prisutan anticklon, tj. polje visokog vazdušnog pritiska. Usled takve sinoptičke situacije, u Srbiji će od srede biti sunčano i tropski toplo, a novi toplotni talas doneo bi temperature iznad 35 stepeni. Ukoliko se današnje prognoze ostvare, oko 18-19. avgusta, tj. sledećeg četvrtka i petka očekuju se temperature i do 40 stepeni. Oko 20. avgusta za sada bi došlo do suvog osveženja, ako se ono može tako i nazvati, jer bi oslabljeni hladni front doneo jak severozapadni vetar i pad temperatura za pet do sedam stepeni, ali bi one i dalje bile iznad 30 stepeni - objašnjava Đurić.

Vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature u Srbiji za sredinu avgusta od 27 do 30 stepeni, one će u narednom periodu biti uglavnom oko, a za vikend i malo ispod prosečnih vrednosti, da bi od sredine sledeće sedmice temperature bile i za pet do 10 stepeni više od proseka.

- Iako je u prethodnom periodu u mnogim predelima Srbije bilo obilnijih pljuskova, padavine su ponovo bile neravnomerno raspoređene, pa se u mnogim predelima i dalje nastavlja jaka suša, naročito u Banatu i u centralnim predelima Vojvodine. U tim predelima suša je katastrofalna, kukuruz je potpuno podbacio, tako da su posledice nesagledive, a kako će naredni kišni talas ponovo zaobići za vikend ovo područje Srbije, situacija će se dodatno pogoršati. U ostalim predelima Srbije, očekivane padavine tokom vikenda će koliko-toliko poboljšati situaciju sa sušom. Loša vest je da se potom tokom cele sledeće sedmice ponovo očekuje vrelo i veoma sušno vreme - dodaje.

Jedna od najjačih suša poslednjih decenija jeste da su rečni vodostoji u Srbiji veoma niski, a da se na Dunavu i Savi beleže veoma niski vodostaji, koji veoma otežavaju rečni saobraćaj, ali može doći i do velikih problema kada je živi svet u pitanju u rečnim tokovima.

- Problem sa sušom i niskim rečnim vodostojima nastaviće se minimum do kraja leta, jer da bi se situacija poboljšala, nisu dovoljne obilne kiše samo na našem podurčju, već i širom centralne Evrope, ali da padavine budu ravnoremeno raspoređene. To kod pljuskovitih letnjih padavina uglavnom nije moguće, jer su one lokalnog karaktera, tako da bi situacija mogla biti poravljena tek tokom jeseni, kada uslede umerene kiše, ali na većem prostoru - zaključuje Đurić.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.