U NEDELJU POČINJE NAJKRAĆI, A NAJSTROŽI POST! Čak iako ne postite, jednu stvar obavezno MORATE DA URADITE!
Ribarnica, Foto: Printscreen/Youtube/Svetogorac IC XC NIKA

PRIPREMITE SE

U NEDELJU POČINJE NAJKRAĆI, A NAJSTROŽI POST! Čak iako ne postite, jednu stvar obavezno MORATE DA URADITE!

Ovaj post je najkraći od četiri velika godišnja posta, traje 15 dana, od 14. avgusta do 28, ali je stroži od Božićnog i Apostolskog

Objavljeno: 16:14h

Velikogospojinski post uvek počinje na Svete mučenike Makaveje 14. avgusta i traje dve nedelje.

Reč je o jednom od najstrožih postova, a obeležava se u znak sećanja na smrt Bogorodice i dan kada se uspela na nebo.

Gospojinski post je ustanovljen u znak sećanja na smrt Presvete Bogorodice i dan kada se uspela na nebo 28. avgusta. Taj dan se u narodu naziva Velika Gospojina, a poznat je kao praznik majki i dece.

Velika Gospojina
foto: Printscreen

Ovaj post je najkraći od četiri velika godišnja posta, traje 15 dana, od 14. avgusta do 28, ali je stroži od Božićnog i Apostolskog.

Sve vreme se posti na vodi, osim nedeljom kada su dozvoljeni ulje i vino.

Takođe, za vreme ovog posta se obeležava i praznik Preobraženje Gospodnje 19. avgusta, kada sme da se jede i riba.

Treba imati u vidu i da post ima dve strane: telesnu i duhovnu. Telesni post je uzdržavanje od jela životinjskog porekla. Duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih pomisli, želja i dela.

Telesni post je samo neophodno pomoćno sredstvo za uspešnu duhovnu borbu protiv strasti, koje se raspiruju kroz telesne želje. Stvarni post koji obuhvata i telesni i duhovni aspekat, privodi čoveka smirenju. Oslobađanje duha i tela od pogrešnih misli i dela uz molitve predstavlja suštinu hrišćanskog posta.

1 / 6 Foto: Printscreen/Youtube/ Kamerom kroz Srbiju

Post kao ustanovu Crkva je očuvala do danas, odredila posne dane u sedmici, i višednevne postove u vezi sa značajnim događajima iz života Gospoda Hrista (Božićni i Vaskršnji post), Bogorodice (Gospojinski post) i apostola (Petrovski post), sve u cilju duhovnog rukovođenja i izgrađivanja svojih vernih. Tu su i sreda i petak koji se poste tokom čitave godine - sreda kao dan kada je Juda izdao Isusa i petak kao najtužniji dan kada je Hrist razapet na krst.

Sveti Jovan Zlatousti piše: "Kažeš da postiš. Uveri me to u svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nadeš s neprijateljima svojim, izmiri se sa njima. Ruke neka poste uzdržavajuci se od svake gramzivosti i krade. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje."

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.