GEJ PROPAGANDA ILI EDUKATIVNO ŠTIVO? Knjiga za DECU o dečacima koji se zaljubljuju izazvala opšti HAOS u Srbiji!
Ilustracija, Foto: Pribtscreen/knjizare-vulkan.rs, Filip Plavčić, Printscreen/Youtube

mišljenje stručnjaka

GEJ PROPAGANDA ILI EDUKATIVNO ŠTIVO? Knjiga za DECU o dečacima koji se zaljubljuju izazvala opšti HAOS u Srbiji!

S jedne strane na roman se posmatra kao na edukativni materijal koji se plasira uzrastu koji koji je u periodu učenja o ljubavi i afinitetima, dok se s druge strane mnogi misle da je knjiga "nametanje" nečega što nije primereno za taj uzrast i plasira se na pogrešan način

Objavljeno:

Roman "Leptirići" britanske književnice Alis Ouzman koji govori o zaljubljivanju dva dečaka školskog uzrasta, a koji se našao i na policama srpskih knjižara, izazvao je pravi rat između onih koji smatraju da je ovakvo štivo bespotrebno i onih koji misle da je edukativno!

"Dečak upozna dečaka. Dečaci se sprijatelje. Dečaci se zaljube." Ovako zvuči sinopsis knjige koja se prodaje u knjižarama, a namenjena je deci, i nalazi se izložena na vidnom mestu u knjižari.

Leptirići
foto: Pribtscreen/knjizare-vulkan.rs

S jedne strane na roman se posmatra kao na edukativni materijal koji se plasira uzrastu koji je u periodu učenja o ljubavi i afinitetima, dok sa druge strane mnogi misle da je knjiga "nametanje" nečega što nije primereno za taj uzrast i plasira se na pogrešan način.

Portal Espreso kontaktirao je gej aktivistu, Predraga Azdejkovića, koji nam je dao odgovor na pitanje da li je knjiga gej propaganda kako je jedan deo javnosti naziva ili je u pitanju nešto drugo.

Predrag Azdejković
Predrag Azdejkovićfoto: Filip Plavčić

Čuo sam da pomenutu knjigu nazivaju gej propagandom, a na to bih samo dodao da je propaganda besplatna. Ako bi neko imao cilj da nešto propagira, delio bi knjigu besplatno ili po nekoj sitnoj ceni, rekao je Azdejković za Espreso.

Pitali smo našeg sagovornika kakva je njegova reakcija na to što su mnogi mišljenja da se knjiga treba ukloniti iz knjižara i zabraniti.

Samo su fašisti palili knjige, a oni koji bi danas da to urade, to samo znači da su njihovi sledbenici i naslednici" odgovorio nam je Azdejković.

S druge strane psiholog i psihoterapeut Marina Nadejin Simić smatra da da se određeni sadržaj može nazvati neprimerenim za školski uzrast, i da bi kakav god sadržaj knjige bio (čak i da je knjiga o devojčici koja se zaljubljuje u dečaka), trebalo da se pozabave neke više institucije.

Marina Nadejin Simić
Marina Nadejin Simićfoto: Printscreen/Youtube

Nisam knjigu proučila niti pročitala, i ne mogu detaljno oceniti da li je pomenuti sadržaj primeren deci školskog uzrasta, ali činjenica je da veliki uticaj imaju na decu mediji, društvene mreže i sve što se plasira na sličan način. Zato bi bilo važno da se neke istitucije ili stručnjaci poput dečijih psihologa detaljnije pozabave knjigom i njenim sadržajem", rekla je Espreso Marina Nadejin Simić.

U vezi sa navodima mnogih da je u pitanju propaganda gej populacije, sagovornica nam je objasnila da je banalno pomisliti da će dečaci koja pročitaju knjigu postati gejevi.

Seksualna orjentacija nije nešto što se tek tako postaje, ne može tinejdžer sa 15 godina da postane odjednom gej. Mnogi faktori utiču na to, između ostalog ima tu i biologije. U tom urastu razvija se "seksualnost", i zato je u tom priodu najvažnija socijalizacija. Kao što imamo nagon za hranom, socijalizacijom smo naučili da nećemo gladni otimati ljudima hranu", zaključila je naša sagovornica.

Pišite nam u komentarima šta mislite, da li ovu knjigu treba da čitaju naša deca ili je ipak treba skloniti sa polica knjižara?

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.