EVO ŠTA TREBA DA URADITE SA SVEĆOM NAKON SLAVE: Ovo svaki Srbin mora da ZNA
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/RTV Stara Pazova

ŠTA SA SVEĆOM NAKON SLAVE?

EVO ŠTA TREBA DA URADITE SA SVEĆOM NAKON SLAVE: Ovo svaki Srbin mora da ZNA

Na dan slave sveća gori ceo dan, dokle god ne izgori do par centimetera od svećnjaka ne dira se

Objavljeno:

PLAMEN sveće prinosimo kao odgovarajuću žrtvu Bogu, a simbolizuje da smo hrišćani, sledbenici religije svetlosti.

Sveća treba da nas podseća kako treba da prosvetlimo naš um svetlošću Hristove istine, da svoju dušu zagrejemo ljubavlju božanskom i da svoj život oslobodimo od prirodnog i grehovnog mraka.

Obično kada se obeležava krsna slava, kupuje se sveća od 50-60cm. Ona se stavi u svećnjak i posebno se ukrasi, uglavnom trakama ili ikonom sveca i stavi se na sredinu svečanog stola gde će biti održan ručak ili večera. Palimo je na dan slave, pre rezanja kolača.

Slava
foto: Zorana Jevtić

Kod nekog je običaj da se pali na dan slave, tačno u podne i da se sveća nikad ne ostavlja sama da gori u prostoriji. Domaćin se predhodno prekrsti, pomoli i poljubi sveću , a zatim je upali. Tim poljupcem mi izražavamo poštovanje i svoju ljubav prema svecu i samom činu krsne slave ili trenutnog praznika.

Sveća može da bude slavska, vaskršnja, božićna i u crkvi palimo za pokoj duše i za zdravlje živih, ali takođe je palimo za rođendan.

Na dan slave sveća gori ceo dan, dokle god ne izgori do par centimetera od svećnjaka ne dira se, a gasite je na sledeći način:

Glava kuće i domaćin slave prvo se prekrsti, uzme čašu vima i zahvati kašičicu vina iz nje i izlije u fitilj sveće kako bi se polako ugasila. A drugi način je da domaćin uzme koru slavskog kolača, namoči je u vinu i sa njom ugasi fitilj, a zatim tu koru slavskog istavite i čuvate sa tim komadom sveće na neko posebno mesto u vašem domu gde će stajati do sledeće godine.

- Ovaj ostatak od slavske sveće možete da koristite i kada dođe sveštenik da osvešta vodicu i dom pred Vaskrs i kada se porodica moli. Poželjno je da se ta sveća do sledeće slave skroz iskoristi, ali u slučaju da ostane, onda je pravilo da se odnese u crkvu i zapali pre liturgije - rekao je sveštenik Pravoslavne crkve za Naj ženu.

Naši stari su verovali da se po dimu ugašene slavske sveće mogu tumačiti određene prilike u kući – ako dim ide pravo u vis, dobar je znak, a ako krivuda može se očekivati bolest u kući ili kod stoke. No, ovo je samo jedno od mnogobrojnih verovanja našeg naroda, iz davnina.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.