SUNCA POSLE SVETOG ILIJE NEĆE FALITI: U ovim danima avgusta će biti NAJTOPLIJE, a evo kada stižu PLJUSKOVI
Lepo vreme, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

VREME

SUNCA POSLE SVETOG ILIJE NEĆE FALITI: U ovim danima avgusta će biti NAJTOPLIJE, a evo kada stižu PLJUSKOVI

Metereolog detaljno objasnio kakva će avgust biti

Objavljeno:

I u narednim danima temperatura vazduha u Srbiji biće preko 30 stepeni, dok će se u pojedinim danima prlibližiti i 40. podeoku. Meteorolog Goran Mihajlović kaže za RTS da su temperature početkom avgusta ove godine više od višegodišnjeg proseka, i da ćemo i posle Svetog Ilije imati toplo i sunčano vreme.

Meteorolog i zamenika direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ) Goran Mihajlović kaže da će temperatura narednih dana biti iznad proseka – između 33 i 37 stepeni, koliko će biti u petak.

1 / 3 Foto: Emilija Jovanović

"Već za dane vikenda, temperatura će biti stepen do dva niža, a početkom naredne sedmice možemo očekivati osveženje u smislu manjeg pada temperature, prolazne kiše i lokalnih pljuskova", ističe Mihajlović.

Najavljuje da će i cela naredna sedmica biti nešto prijatnija, jer će maksimalna temperatura biti između 30 i 32 stepena, uz pljuskove početkom sedmice.

Kaže da su temperature početkom avgusta ove godine više od višegodišnjeg proseka i da mesečna prognoza ukazuje da bi srednja temperatura u avgustu mogla biti i do tri stepena iznad proseka, a srednja maksimalna između 31 i 33 stepena.

"Treba podsetiti da su apsolutni maksimumi u Srbiji zabeleženi 2007. godine i tada je u Smederevskoj Palanci bilo 44,9 stepeni, što je bilo 24. jula, ali prethodni rekord, recimo za Beograd, bio je sa početka septembra, tako da imali smo u istoriji merenja toplo vreme u avgustu, to nije ništa novo", navodi Mihajlović.

Vrućina, Temperatura, Vreme, Nevreme, Kiša
foto: Emilija Jovanović, Zorana Jevtić

Padavine u granicama proseka

Mihajlović kaže da će između sedam i deset dana u avgustu temperatura biti iznad 30 stepeni, ali da se očekuju i padavine u granicama proseka.

Ističe da ćemo svakako i posle Svetog Ilije ove godine imati toplo i sunčano vreme.

Mihajlović naglašava da je u proteklom periodu bio izražen deficit padavina, pre svega u krajevima gde je kiša bila najpotrebnija – u Vojvodini i voćarsko-vinogradarskim krajevima.

Kaže da su i olujno-grmljavinske nepogode nešto što se dešavalo i prethodnih godina i što nije neočekivano u ovo doba godine na ovom području.

"Biće ih i u narednom periodu, već početkom naredne sedmice. U ponedeljak će biti pljuskova sa grmljavinom", najavljuje Mihajlović.

(Espreso / Rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.