KAKO DOĆI DO PRVE NEKRETNINE? Svi mladi ovo MORAJU ZNATI
Foto Profimedia, Foto: Profimedia

subvencije za prvu nekretninu

KAKO DOĆI DO PRVE NEKRETNINE? Svi mladi ovo MORAJU ZNATI

Šta sve komisiji treba doneti na uvid i kako mladi roditelji mogu doći do svoje prve nekretnine

Objavljeno:

Ako ste postali roditelj u 2022. imate pravo na subvencije za kupovinu nekretnine kojom država refundira 20 odsto vrednosti kupljene kuće ili stana.

Ipak, pre ulaska u proceduru neophodno je da se dobro informišete o uslovima i dokumentima neophodnim za dobijanje subvencija.

Šta sve komisiji treba doneti na uvid i kako mladi roditelji mogu doći do svoje prve nekretnine?

Zašto mladi sve kasnije stupaju u brak? Kao jedan od najčešćih razloga mladi navode to što ne poseduju svoju kuću ili stan. Subvencijama za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta država je izašla u susret onima koji žele da osnuju porodicu, uz određene uslove koje treba pažljivo proučiti.

Kuća
foto: Profimedia

Osnovni uslov za dobijanje subvencije jeste da dete mora biti rođeno tokom ove godine, a majka na svoje ime ne sme posedovati nekretninu. Takođe, ukupni mesečni prihodi partnera ne smeju biti veći od zbira 2 prosečne plate u Srbiji. Zahtev za subvenciju podnosi majka. Veoma je važno podneti predugovor, a ne ugovor o kupoprodaji nekretnine, koji mora biti overen kod javnog beležnika. Dobro pazite: Dostavljanjem ugovora umesto preudugovora stičete vlasništvo nad nekretninom i automatski ne ispunjavate jedan od osnovnih kriterijuma!

Za raziliku od predugovora, kupoprodajni ugovor predstavlja pravni osnov za sticanje imovine. Potpisivanjem ugovora ulazi se u proceduru da se pred nadležnim katastrom promeni vlasništvo, upozoravaju iz ministarstva.

U svim slučajevima gde je to bilo moguće, komisija je izašla u susret mladim parovima i nepotpune zahteve vraćala na dopunu. Do sada su subvencije za stan dobile majke iz Sombora, Trstenika, Кragujevca i Bečeja, a država je u tu svrhu izdvojila gotovo 35 hiljada evra.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.