OTKRIVENA ISTINA O UBISTVU KOJE JE OBELEŽILO DEVEDESETE: Giškin saborac izustio ime Nasera Orića!
Naser Orić, Foto: Profimedia

devedesete

OTKRIVENA ISTINA O UBISTVU KOJE JE OBELEŽILO DEVEDESETE: Giškin saborac izustio ime Nasera Orića!

Ubijen je ispred svoje kuće na Voždovcu rafalima dvojice ili trojice napadača

Objavljeno:

Branislav Matić Beli, Giškin najbolji prijatelj, ubijen je 4. avgusta 1991. ispred svoje kuće na Voždovcu, a njegova smrt je predstavljala uvod u ubistva koja će obeležiti devedesete.

„Matićevo ubistvo...“, piše u knjizi „Vidimo se u čitulji, dvadeset godina posle“ Vojislava Tufegdžića, „počinjeno je u maniru koji će izrasti u svojevrsni zaštitni znak decenije koja sledi: iz dobro pripremljene zasede, uz dobro organizovanu logistiku i podršku, iz automatskog oružja kojeg na ulicama do tada nije bilo. Istovetan rukopis čitaće se ubuduće u svim likvidacijama tridesetak veoma moćnih kriminalaca, od kojih je većina godinama ranije predstavljala okosnicu akcija Savezne bezbednosti prema političkim emigrantima u inostranstvu.“

Đurađ Fišiban naveo je da je ubeđen da je iza ubistva Belog stajala DB, jer je, kako je rekao, Beli smetao tadašnjoj vlast jer je pomagao opoziciju.

- Vraćali smo se iz Takova sa smotre Srpske garde. Bio sam s Giškom, a Matić je ranije krenuo drugim kolima. Usput smo čuli šta se desilo. Kada smo stigli na Voždovac, Giška mi je, sluteći da Beli nije živ, rekao: „Idi ti, Đuro.“ Beli je ležao u lokvi krvi. Pored Belog je bio njegov otac. Ubica je Naser Orić, tadašnji pripadnik Specijalnih jedinica saveznog MUP, a kasnije komandant Armije BiH - rekao je Fibišan.

Branislav Matić Beli je tih godina u Beogradu važio za bogatog čoveka. Prvi veći novac stekao je špekulacijama sa bonovima za benzin, a docnije se prebacio na poslovanje sa auto-otpadima. S podzemljem ga je povezivalo prijateljstvo sa Đorđem Božovićem Giškom i nekoliko prestupa u mladosti.

Branislav Matić Beli
foto: Printscreen

Krajem osamdesetih angažovao se na strani socijalista, pa je kao vatreni pristalica platio štampanje kalendara sa slikom Slobodana Miloševića. Brzo će se, međutim, prikloniti opoziciji i Vuku Draškoviću, a kad počnu ratovi u SFRJ, postaće jedan od značajnih finansijera Srpske garde, Vukove paravojne jedinice. Tufegdžić navodi da je Matić platio šivenje 10.000 uniformi, a da je, najverovatnije, na sebe preuzeo i plaćanje oružja. To ga je svrstavalo u ozbiljne neprijatelje Slobodana Miloševića i, kao takvog, metu Državne bezbednosti.

Beli je ubijen ispred svoje kuće na Voždovcu rafalima dvojice ili trojice napadača. Tog dana prisustvovao je u Topoli smotri Srpske garde sa 7.000 dobrovoljaca, a kući se uputio sa komandantom Garde Đorđem Božovićem Giškom i Aleksandrom Kneževićem Kneletom (20). Kneletov otac kasnije je tvrdio da je zaseda na Voždovcu bila namenjena svoj trojici, ali su se prijatelji prethodno razdvojili. Nakon obavljenog zadatka, ubice su uskočile u beli „mercedes“ bez tablica i pobegle. Za njima je ostalo 27 čaura.

Ubice nikada nisu pronađene.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.