KO JE BILA SVETITELJKA KOJE SE SVI PLAŠE? Umrla je za Hrista sa samo 15 godina
Ognjena Marija, Foto: Printscreen/Youtube

OGNJENA MARIJA

KO JE BILA SVETITELJKA KOJE SE SVI PLAŠE? Umrla je za Hrista sa samo 15 godina

Sveta mučenica Marina rodom iz Antiohije Pisidijske od neznabožačkih roditelja

Objavljeno:

Zbog svoje velike “ognjene” ljubavi prema Hristu i zbog toga što je mučena ognjem, Svetu mučenicu Marinu nazivamo Ognjena Marija. U narodu je zastupljeno verovanje da se na Ognjenu Mariju ništa ne radi jer kao što sveti Ilija spaljuje gromom, ona spaljuje ognjem.

U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri koja je u vrele praznične dane spalila žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije.

Sveta mučenica Marina rodom iz Antiohije Pisidijske od neznabožačkih roditelja. Tek u svojoj 12. godini ču Marina za Gospoda Isusa Hrista, kako se ovaploti od prečiste Deve, kako mnoga čudesa stvori, krsnu smrt primi i slavno vaskrse. Njeno mlado srce raspali se ljubavlju prema Gospodu, i ona se zavetovaše da se nikada neće udati jer je želela svom dušom postradati za Hrista i krstiti se u krvi mučeništva. Njen otac to nije prihvatio i odrekao se ćerke zbog vere. Kada je namesnik carski Olimvrije saznao da je Marina hrišćanka, poželi da uzme za ženu.

1 / 4 Foto: printscreen/spc

Kada Marina to odbi, on joj naredi da se pokloni idolima na šta Marina odgovori “Neću se pokloniti ni prineti žrtve bezdihanim i mrtvim idolima, na dam njima one časti koje pripadaju Tvorcu mome”. Tada je Olimvrije stavi na ljute muke, pa je svu ranjenu i krvavu baci u tamnicu.

U tamnici Marina se moljaše Bogu, i posle molitve javi joj se najpre đavo u vidu strašne zmije, koja obzinu glavu njenu. No kada se ona prekrsti zmija se raspuče i iščeze. Tada je oblista svetlost nebesna, i njoj se učini da izčezoše zidovi tamnice, zajedno sa krovom, i krst se javi blistav i viskok, a na vrhu krsta bela golubica, od koje dođe glas: “Raduj se Marina, razumna golubice Hristova, kćeri Siona višnjega, jer prispe dan tvoga veselja.”

I Marina bi isceljena silom Božjom od svih rana i bolova. Bezumni sudiji mučaše je i drugi dan u ognju i u vod, ali Marina sve pretrpi kao u tuđem telu. Najzad je osudi na posečenje mačem. Pred samu smrt javi joj se Gospod Isus Hrist sa anđelima. Posečena beše u vreme cara Dioklecijana, no dušom i silom osta u životu i na nebesima i na zemlji.

Jedna ruka Svete Marine nalazi se u manastiru Vartopedu u Svetoj Gori. U Albaniji, na planini Langa iznad Ohridskog jezera nalazi se manastir Svete Marine sa jednim delom njenih čudotvornih moštiju. Mnogobrojna čudesa dešavala su se i dešavaju se u ovom manastiru, kojih su svedoci ne samo hrišćani nego i muslimani.

Toliko poštovanja imaju Turci prema ovoj svetinji, da nikada nisu hteli dirnuti niti u svetinju niti u imovinu ovog manastira.

(Espreso / Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.