DANAS OBELEŽAVAMO OGNJENU MARIJU: Dan je obeležen CRVENIM SLOVOM, a dva običaja bi svi vernici trebalo da poštuju
Ognjena Marija, Foto: Printscreen

VELIKI PRAZNIK

DANAS OBELEŽAVAMO OGNJENU MARIJU: Dan je obeležen CRVENIM SLOVOM, a dva običaja bi svi vernici trebalo da poštuju

U žitijima je zabeleženo da je rođena krajem 3. veka za vreme vladavine cara Dioklecijana u Južnoj Anadoliji

Objavljeno:

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Svetu velikomučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjena Marija.

Današnji dan je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom. Ovo je jedan od većih praznika, a posebno je poštovan među ženama koje Ognjenu Mariju slave kao svoju zaštitnicu.

U tradiciji Sveta Marina je predstavljena kao sestra Svetog Ilije, čiji se dan proslavlja 2. avgusta. Prema predanju, ona od brata krije kada je njegov praznik da se on ne bi od sreće i slavlja zaboravio i gromovima uništio ceo svet. Marija takođe kažnjava ognjem, po čemu je i dobila naziv Ognjena.

U žitijima je zabeleženo da je rođena krajem 3. veka za vreme vladavine cara Dioklecijana u Južnoj Anadoliji. Od detinjstva je posvećena duhovnom i monaškom životu. Bila je izrazito lepa i poštovana, pa je carski namesnik Olimvrije, koji je progonio hrišćane, želeo je da se uda za njega, što je odbila. Tada je i stradala i proglašena je za svetiteljku.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube

Mošti svetiteljke danas počivaju u Atini, u Crkvi Presvete Bogorodice.

U svetim knjigama zabeležene su njene poslednje reči: "Ne gajite uzaludne nade, namesniče, niti me plašite mukama, jer ja se muka ne bojim. Ništa me ne može odvojiti od Hrista! Ne bojim se nevolja, ni gladi, ni vatre niti mača. Ne mislite da ćete me pridobiti pohvalama, niti zlatom ili kakvim drugim bogatstvom. Sve su to stvari kvarljive i prolazne, za mene bezvredne."

Na današnji dan se ništa ne radi, ni u kući, ni u polju, u narodu je poznata zabrana "ni konac u iglu udenuti". Veruje se da će sve suprotno da uvredi svetiteljku, a da će onda da pošalje vatru i gromove. Takođe, staro verovanje kaže da se na ovaj praznik ne kupa u rekama i drugim vodama.

Smatra se da na ovaj praznik svako dobija po zasluzi i da se dobro vraća dobrim.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.