KAD KAPLJE KLIMA, KAZNE SU ŽESTOKE: Niste ni svesni KOLIKE SU
Foto: Nebojša Mandić, Ilustracija/Espreso.co.rs

važno znati!

KAD KAPLJE KLIMA, KAZNE SU ŽESTOKE: Niste ni svesni KOLIKE SU

Komunalni milicionari su tokom 2022. godine zbog ovakvih slučajeva izlazili na teren ukupno 70 puta

Objavljeno:

Tropski talas i visoke temperature u Beogradu ne prestaju već danima, te mnogim sugrađanima klima-uređaji rade non-stop.

Međutim, ono što mnogi ne znaju je da ukoliko voda iz klime kaplje na ulicu, deo zgrade, tuđu terasu ili prolaznicima na glavu komunalni milicionari imaju pravo da napišu kaznu.

Naime, kako su za 24sedam rekli iz Sekretarijata za poslove komunalne milicije, građani koji ne vode računa o tome gde voda iz njihovih klima curi dobiće novčanu kaznu.

Klima uređaj
foto: Profimedia

- Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako klima-uređaj postavi tako da se kondenzat iz tog uređaja izliva na spoljne delove zgrade, susedne zgrade, odnosno izliva direktno na površinu javne namene, ili površinu u javnom korišćenju - ističu iz nadležnog sekretarijata.

Kako dalje navode, za navedeni prekršaj kazna za odgovorno lice u pravnom licu iznosi 5.000 dinara, predviđena kazna za preduzetnike je 25.000 dinara, dok će fizička lica morati da plate kaznu od 5.000 dinara.

- Za pomenuti prekršaj komunalni inspektor opštine ili grada, odnosno komunalni milicionar, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom. Shodno navedenom, građani se zbog izlivanja kondenza iz klima-uređaja mogu prijavom obratiti navedenim organima - objašnjavaju iz Sekretarijata.

To znači da ukoliko vam svaki dan voda iz klima-uređaja kaplje na glavu, na deo terase ili prozora, možete se žaliti, i nećete biti jedini.

Naime, komunalni milicionari su tokom 2022. godine zbog ovakvih slučajeva izlazili na teren ukupno 70 puta, a od tog broja čak 63 prijave uputili su sami građani.

Najveći broj prijava zbog problema sa izlivanjem kondenza iz klima-uređaja primljen je sa teritorije opštine Novi Beograd, a najviše su se žalili oni Beograđani kojima to remeti svakodnevni život.

Posle Novog Beograda, najviše prijava je stiglo sa teritorije opštine Stari grad, i to iz pešačke zone.

Inače, Grad Beograd propisao je i da se crevo za odvod kondenzovane vode ne sme sprovoditi u oluke, kao ni do trotoara, već crevo mora da se sprovede nazad u stan.

Klima
foto: Aleksa Petrović

Kada paliti klimu?

Stručnjaci savetuju da se klima-uređaji pale tek kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 30 stepeni.

Ukoliko je spoljašnja temperatura vazduha niža od 30 stepeni, nema potrebe da se pali klima, već se možete rashladiti prirodnim provetravanjem zatvorenog prostora.

Optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora tokom letnjeg perioda treba da je za pet do deset stepeni niža u odnosu na spoljnu temperaturu vazduha.

(Espreso / 24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.