PROŠETALI SMO CENTROM BEOGRADA IZBEGAVAJUĆI USPUT BARE NA SVAKOM KORAKU! Klime rade PUNOM PAROM, rekordna POTRAŽNJA
Ilustracija, Foto: Aleksa Petrović

stigao je lucifer

PROŠETALI SMO CENTROM BEOGRADA IZBEGAVAJUĆI USPUT BARE NA SVAKOM KORAKU! Klime rade PUNOM PAROM, rekordna POTRAŽNJA

Broj popravki i reklamacija klima-uređaja je povećan zbog prekomernog korišćenja klima-uređaja...

Objavljeno:

Visoke temperature u Beogradu sa sobom nose povećanje korišćenja klima - uređaja.

To ima i dobre i loše strane. Loša strana je svakako pravljenje barica po gradu, koje je danas naš foto-reporter beležio bukvalno na svakom drugom koraku.

1 / 16 Foto: Aleksa Petrović

Iz jednog beogradskog servisa za klima-uređaje u Beogradu kažu nam da je ovakva pojava normalna u letnjem periodu i da nastaje kao posledica kondenzacije.

"Kada ćemo paliti klimu i koliko dugo - nije toliko bitno, ni u pogledu cene, niti kondenzacije. Svakako je bitno da razlika u temperaturi između ohlađene prostorije i spoljašnjosti ne prelazi 10 stepeni. Idealno bi bilo da temperaturu podesite na na 26 stepeni, bez spuštanja na 22, jer se tako može uštedeti i do 50 kWh Ipak, treba imati u vidu da prekomerna paljenja, recimo više od 10 sati dnevno mogu biti ozbiljan teret za kućni budžet", objasnio nam je majstor.

Prema ranijoj računici, jedan sat rada klime "dvanaestice" mesečno troši od 30 do 40 kilovat- sati, zavisno od energetskog razreda, što je od 192 do 768 dinara. Ukoliko ta klima radi deset sati dnevno, znači da je račun "teži" od 300 do 400 kilovat-sati. U višoj, dnevnoj, "zelenoj" tarifi to je od 1.920 dinara do 2.560 dinara.

Preporučuje se za uštedu i što manje paljenje svetla jer preko sijalica uveče dodatno i greju vazduh, zatvaranje prozora kad su najveće dnevne temperature, manje korišćenja uređaja poput televizora koji isijava toplotu, pogotovo ako radi nekoliko sati, a dobra rešenja su i ventilatori.

Prodaja preko leta je logično bolja nego inače, ide čak i do 70 odsto više, ali se može reći da je i broj popravki i reklamacija povećan zbg prekomernog korišćenja klima-uređaja.

- Kao i svake godine, građani Srbije kupuju klima uređaje u povećanom broju. Često se desi da određene klime više nema na stanju, ovih dana se najviše kupuju rashladni uređaji, objašnjava prodavac tehnike za Espreso.

Klima
foto: Aleksa Petrović

Za kraj napomenimo za one sa dubljim džepom, da je svakako najbolje da kupe klimu sa inverterom, jer je ušteda struje od 30 do 50 posto.

Obična klima dvanastica troši 1.2kw sve vreme dok se u prostoriji ne postigne željena temperatura, dok inverter klime isto troše prilikom uključenja ali kako se približava temperatura željenoj, potrošnja se smanjuje na 0.8 kw što uopšte nije malo.

Podsećamo, klima uređaj mora da bude obavezno čist pre uključenja, kako bi se osigurao kvalitetan vazduh.Neadekvatno održavani filteri u klima uređajima mogu biti rasadnici bakterija i virusa koji mogu izazvati blaže i teže forme respiratornih infekcija.

Rashladne uređaje treba uključivati kada je temperatura spoljašnjeg vazduha veća od 28 stepeni. Kada su spoljašnje temperature niže, ne treba uključivati rashladne uređaje, jer se mogu obezbediti optimalni temperaturni uslovi prirodnim provetravanjem zatvorenog prostora.

Klima uređaj
foto: Profimedia

Svakako da će vam biti bitno da imate manje račune za struju, a to ćete uspeti ako klima uređaj ne uključujete kada je spoljna temeratura niža od 28 stepeni Celzijusa.

Ukoliko uz veštačku ventilaciju postoje i uslovi za prirodnu ventilaciju, preporuka je da se periodično, na svakih 30 minuta ili jedan sat, otvore prozori i/ili vrata u trajanju od nekoliko minuta i na taj način obezbedi dodatna razmena vazduha.

Klima ne mora da služi samo za hlađenje, evo u čemu još može da vam pomogne!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.