ŠEF RONILAČKOG TIMA ŽANDARMERIJE REŠIO SVE DILEME: Otkrio kako se SPASITI od UTAPANJA!
Šef ronilačkog tima Žandarmerije Ljubomir Ćirić, Foto: TV PINK PRINTSCREEN

"trava ne može da povuče pod vodu"

ŠEF RONILAČKOG TIMA ŽANDARMERIJE REŠIO SVE DILEME: Otkrio kako se SPASITI od UTAPANJA!

Kada je reč o mladiću koji se utopio na Adi, mi smo došli kada je već prijavljen njegov nestanak ispod površine vode, kaže Ćirić

Objavljeno:

U Savskom jezeru, na mestu gde je u nedelju nakon skoka sa pedaline stradao Andrija S. (20) trava se prostire od dna do površine vode i gotovo potpuno onemogućava kretanje.

Šef ronilačkog tima Žandarmerije Ljubomir Ćirić kaže da se stiče utisak da je zabrinjavajuće veliki broj mladih ljudi koji ne znaju da plivaju.

- To je nešto na čemu bi trebalo da se radi. U najvećem broju utapanja radi se o neplivačima ili o lošim procenama plivača - sopstvenih sposobnosti, stanja vode u koju ulaze, daljine koju treba da pređu - naveo je Ćirić.

Kada je reč o mladiću koji se utopio na Adi, mi smo došli kada je već prijavljen njegov nestanak ispod površine vode. Obavili smo razgovor sa svedocima i na osnovu njihovih izjava smo započeli pretragu. Taj deo jezera je specifičan, prekriven je travom koja je vrlo nezgodna kako za plivače, tako i za ronioce. Ona gotovo onemogućava kretanje, jer ide od dna jezera do površine. Ima nekih četiri ili pet metara.

- Teško može doći do uplitanja u toj meri da ne može da se nastavi sa plivanjem. Ne treba paničiti, treba povući noge više pri površini i nastaviti sa plivanjem. Ne postoji trava koja će vas povući pod vodu - rekao je Ćirić.

Ljubomir Ćirić
Ljubomir Ćirićfoto: TV PINK PRINTSCREEN

Statistika govori da godišnje imamo i do 70 ili 80 intervencija ovog tipa. To su samo one koje su nama prijavljene, a ima ih i više. Potrebno je koristiti isključivo uređena kupališta ili proveriti šta se nalazi pod vodom. Bitno je i ne ulaziti u vodu pod dejstvom alkohola.

Kristina Miladinović, instruktor u spasilaštvu, je istakla da su najvažnije mere prevencije.

- To učimo i spasioce i sve korisnike kupališta - navela je Miladinović.

Ljude se najčešće ne pripreme za ulazak u vodu misleći da su mladi i jaki, već samo uskoče. Ta temperaturna razlika može biti kobna. Organizam može bez obzira na godine da odreaguje - da dođe do šoka, do srčanog udara.

Prema njenim rečima, kada osoba potone ispod vode svaka sekunda otežava pronalaženje.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.