GRAĐANI,OPREZ, OVE STVARI NIKADA I NIKAKO NEMOJTE RADITI NA ADI ILI LIDU: Kupanje može za čas postati tragedija
Ada Ciganlija, Foto: Emilija Jovanović

apel

GRAĐANI,OPREZ, OVE STVARI NIKADA I NIKAKO NEMOJTE RADITI NA ADI ILI LIDU: Kupanje može za čas postati tragedija

Iako plivanje i ulazak u vodu nisu zabranjeni, niko vas neće kazniti zbog toga, nadležni apeluju na građane da sačekaju da spasioci dođu na kupališta, jer je tako neuporedivo bezbednije. Nažalost, već smo imali utapanja na kupalištima, a leto je tek počelo...

Objavljeno: 15:06h

Sezona kupanja na prestoničkim plažama samo što nije, a puno građana već sada posećuje kupališta po prestonici, što je ok ako ćete da se sunčane i odmarate, ali na kupanje ipak pričekajte: Šta nikao ne smete da radite kupalištima i kako da se uživanje ne pretvori u tragediju.

Letnja sezona na Adi Ciganliji zvanično počinje 27. juna u 12 časova, a na Lidu 2. jula, dok se postavljanje pontonskog mosta očekuje od 27. do 29. juna.

Iako plivanje i ulazak u vodu nisu zabranjeni, niko vas neće kazniti zbog toga, nadležni apeluju na građane da sačekaju da spasioci dođu na kupališta, jer je tako neuporedivo bezbednije. Nažalost, već smo imali utapanja na kupalištima, a leto je tek počelo...

Kao grad na dve reke, Beograd ima mnogobrojna kupališta, neka od njih su uređena, dok većina spada u divlje. Najpopularnije kupalište u Beogradu je bez konkurencije Ada Ciganlija, a odmah nakon nje zemunski Lido.

Nažalost nijedna sezona ne može da prođe bez da se neko od posetioca ne utopi iako su mnogobrojni spasioci prisutni. U skoro svim slučajevima se radi o nepoštovanju pravila.

Svako kupalište ima svoje karakteristike kojih moramo da budemo svesni pre nego što uđemo u vodu. Temperatura vode, plovni objekti i vodotok su samo neki faktora na koje bi trebalo da obratimo pažnju. Iz Udruženja Spasilaca na Vodi Srbije su za "Beograd na Blic" skrenuli pažnju na nekoliko bitnih pravila koja moramo da poštujemo na beogradskim kupalištima.

Ada Ciganlija

- Savsko jezero, odnosno kupalište na Adi Ciganliji je odvojeno od Save pa se i voda na Adi ponaša kao jezerska, a ona nose svoje opasnosti. Na samoj površini vode blizu obale temperatura je prijatna. Međutim, to nije slučaj u dubljim delovima, te kada se plivač umori i spusti noge može doći do temperaturnog šoka, od kog može da stane srce - kaže Kristina Miladinović, instruktor spasilačke službe.

Ada Ciganlija
foto: Emilija Jovanović

Ono što je jako važno, nikao pregrejani posle voženje bicikle, rolera ili nečeg sličnog, ne ulećite u vodu! Nakon vožnje prvo morate da odete u hlad, a zatim postepenim kvašenjem pripremite telo za razliku u temperaturi.

Važno je znati da voda 30 puta brže smanjuje temperaturu ljudskog tela nego vazduh. Zbog toga se strogo ne preporučuje preplivavanje beogradskog mora, jer osim navedenih opasnosti, plivači često precene svoje mogućnosti.

- Mnogi vole da preplivavaju Adu, ali to je jako opasno. Mnogi precene svoju fizičku sposobnost, odnosno telo je ispalo iz kondicije. Zbog toga pored same iznemoglosti, može i da dođe do grčeva, neretko mnogo daleko od obale - rekla je.

Lido

Iako nijedno kupalište u Beogradu ne važi za opasno, Lido traži poseban oprez jer je Dunav nemilosrdan.

- Lido je u potpunosti bezbedan za kupanje, ali samo u označenoj zoni. Nikako se ne preporučuje da plivači prelaze tu granicu, jer u suprotnom može struja da ih povuče, a retko ko ima snage i iskustva da se odupre tim silama - ističe Kristina Miladinović.

Od Švarcvalda do Beograda Dunav pokupi svašta, a ponešto može da završi upravu u blizini kupača. Treba opratiti pažnju na granje, smeće i ostale plutajuće "rekvizite", jer oni mogu ozbiljno da ugroze čoveka.

Ne smemo nikako da zaboravimo da voda nije naše prirodno okruženje i da ne možemo da je pobedimo. Nikada ne treba ići kontra karakteristikama reke jer će se završiti loše po nas. Osnovno pravilo je da se ne pliva uzvodno, kolko god da ste jaki, umorićete se pre Dunava - upozorava Miladinovićeva.

Takođe, na Lidu nisu retki ni virovi, koji mogu da budu kobni i za iskusne i neiskusne plivače. Ukoliko vas i uhvati vir, najbitnije je da se opustite jer će vas u tom slučaju vir izbaciti na površinu. Naravno, idealno je da se ne ulazite u vodu dok je aktivan vir.

Pravila koja smo naučili kao deca

- Sva pravila o bezbednom boravku na kupalištima naučili smo još kao deca. Tinejdžerske godine i potreba za dokazivanjem nas donekle natera da ih zaboravimo, ali to ne znači da ne možemo da ih naučimo ponovo - kaže nam.

Moramo da pazimo o tome šta unosimo u sebe pre samog ulaska u vodu.

- Alkohol i plivanje nikako ne idu zajedno. Ukoliko pijete dok ste na plaži, nemojte ulaziti u vodu. Alkohol ima mnogo jače dejstvo na suncu, što znači da možete da se napijete i od par pića - kaže Miladinovićeva.

Plivanje punog stomaka takođe nije bezbedno, a guranje u vodu, koliko god bilo zanimljivo, može da ima ozbiljne posledice, a uvek može da se desi i da gurnuta osoba padne na nekoga.

- Kada bi se svi pridržavali ovih pravila mi ne bi imali posla. Naravno, mi smo tu da brzo i efikasno pomognemo, ali život nije stvar za igru. Ne preporučujemo nikako kupanje na divljim plažama jer naše ekipe nisu tamo. Nadam se da će se to u budućnosti promeniti i da će više kupališta biti pod nadzorom spasilaca, ali naše prisustvo je besmisleno ukoliko plivači ne žele da poštuju pravila - zaključuje instruktorka spasilačke službe.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.