GORAK UKUS NAKON PAPRENOG VENČANJA: Istražili smo koliko KOŠTA SVADBA u Srbiji i ŠOKIRALI SE! Tek će POSKUPETI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

KOLIKO KOŠTA "SUDBONOSNO DA"?

GORAK UKUS NAKON PAPRENOG VENČANJA: Istražili smo koliko KOŠTA SVADBA u Srbiji i ŠOKIRALI SE! Tek će POSKUPETI!

Skok cena doveo je do novih problema i računice - koliko novca treba za organizaciju proslave?

Objavljeno:

"Stati na ludi kamen" u Srbiji, u jeku aktuelnih poskupljenja, dobija potpuno novo, možda i bukvalno značenje.

Organizacija venčanja postaje prava finansijska egzebicija, pa ne čudi što parovi sve češće odlažu svadbu.

Do sada je korona bila (i ostala) jedan od najubedljivijih razloga koji će uz poskupljenja, sve više mladih "odgovoriti" od velikih svadbi.

Ublažavanje mera povratilo je nadu svim mladencima, a prostori za venčanja, muzika, venčanice odavno su rezervisani. Međutim, skok cena doveo je novih problema i računice - koliko novca treba za organizaciju proslave?

Svadba, Venčanje
foto: Espreso

Gorak ukus "paprenog" venčanja

Jedna od najvažnijih stavki svakako je prostor u kojem će se sve odigrati, a parovi najčešće zakupljuju restorane. Prosečna cena stolice za svadbu je oko 20 evra, a taj iznos varira u zavisnosti o kojem ugostiteljskom objektu je reč.

Republična administrativna taksa i usluga izlaska matičara van opštine iznosi oko 14.211 dinara. U cenu nisu uračunati troškovi pribavljanja dokumentacije koji se plaćaju pre venčanja.

"Isprsiti se" za muziku uživo nije mala stvar ako se uzme u obzir koliko to košta. Ipak, bez ove bitne stavke na spisku organizacije nema ni dobrog veselja. Ispunjavati muzičke želje pijanim gostima nije lak posao, pa zato i računica za dobar bend nije mala.

Dobra stvar je što se muzika plaća nakon proslave. Ako je bakšiš bio zadovoljavajući možda će muzičari i spustiti cenu koja se kreće u rasponu od 400 do 1.500 evra.

Potraga za haljinom iz snova koja pritom nije basnoslovno skupa ženama može da se pretvori u pravu noćnu moru. Saloni venčanica u jeku pandemije nisu imali posla, pa se pojedini sada trude da "pokupe kajmak" dižući cene haljina.

1 / 5 Foto: Profimedia

Iznajmljivanje venčanica u proseku iznosi oko 250 evra, ali obilaskom salona mlade mogu naići na negativna iznenađena kada je cena u pitanju. U pojedinim salonima u Beogradu ovo zadovoljstvo može koštati i par stotina evra više od proseka.

Nezaobilazan trošak je šminka i frizura za mladu. Za uslugu profesionalnog šminkera plaća se od 30 do 150 evra, a za frizuru od 20 do 150.

Odelo za mladoženju, čini se, manji je problem od pronalaska venčanice, ali je i dalje nemali trošak. Komplet odelo, košulja i kravata su oko 150 evra.

Kada na u sve to uračunama obuću za mladence, iz novčanika će "ispariti" od 150 evra pa naviše.

Bez burmi ništa od svadbe, a one zlatne u proseku koštaju 200, 300 evra pa naviše.

Naravno, tu je i torta koja bi simbolično trebalo da predstavlja budući sladak život novopečenog bračnog para. Ukus ove poslastice će biti sladak, ali cena može biti paprena.

Svadbena torta
Svadbena tortafoto: Profimedia

Cena se obračunava po kilogramima, a praksa je da se uzima torta na nekoliko spratova. Po kilogramu cena je oko 10 evra, a u zavisnosti od materijala i poslastičarnice cifra može biti daleko viša.

A da bi se sve to uloženo sačuvalo od zaborava, odnosno ovekovečeno fotografijama za sećanje dugo, zaduženi su profesionalni fotografi.

Pojedini restorani sami obezbede ili ponude svog fotografa. Ukoliko sami preuzmete organizaciju i ove bitne stavke u organizaciji venčanja, spremite se na pregovaranje o paketima koji se nude u skladu sa vašim potrebama na svadbi.

Osim uobičajenog fotografisanja na svadbi i(li) pre svadbe, možete zatražiti i snimanje celokupne ceremonije.

Osnovna ponuda uključuje: fotografije za goste (cena po komadu oko 180 dinara), fotografije za članove uže porodice i kumove na venčanju (cena oko 120 dinara po komadu) i fotografije za mladence ( cena oko 100 dinara ).

Cena paketa se kreće od 350 do 700 evra. Naravno, cifra varira u zavisnosti od usluge i fotografa.

Sve u svemu, okvirna cifra koju je potrebno izdvojiti za svadbu u Srbiji je 5.000 evra. Koja stotina manje, više.

Do kraja godine očekuje se i povećanje cena organizacija svadbi od 30 odsto.

A kad je veselje ispod šatora?

Iznajmljivanje šatora za sve vrste proslava, pa i za ovu, uobičajena je pojava u našem narodu. U zavisnosti od veličine šatora i broja mesta, cena se kreće između 180 i 230 evra za recimo 120 mesta.

U tu cenu uračunato je montiranje i demontiranje šatora, plastično posuđe, stolovi, klupe, rasveta. Period za iznajmljivanje ograničen je na 3 dana, a svaki dan više dodatno se plaća.

U većini slučajeva, ovde nije uračunat prevoz šatora i prateće opreme.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.