KO SME U SRBIJI DA POSTAVLJA NADZORNE KAMERE! Bezbednost ili kršenje privatnosti?
Ilustracija, Foto: Profimedia, Printscreen, Aleksandra Čolić

SIGURNOST NA PRVOM MESTU

KO SME U SRBIJI DA POSTAVLJA NADZORNE KAMERE! Bezbednost ili kršenje privatnosti?

Kamere mogu biti upadljive, postavljene na vidna mesta, kako bi odvratile kriminalce, ili mogu biti skrivenije i diskretnije, ako želite da snimite dokazni materijal

Objavljeno:

Pljačke materijalnih dobara i kriminalne aktivnosti postale su svakodnevna pojava

Kradljivci svojoj delatnosti pristupaju posvećeno, analitički i detaljno. Prate svoje žrtve, posmatraju njihove aktivnosti, uče obrasce ponašanja, kako bi procenili kada je pravo vreme da sprovedu svoj plan u delo. Nekada će mesecima vrebati pravu priliku kako bi se domogli željenog plena.

Kako biste se zaštitili od protivpravnih upada na vaš posed, kvalitetan video nadzor može vam biti od dragocene pomoći. Posedovanje najboljeg sistema video nadzora koji štiti vašu imovinu ne samo da pruža dokaze u slučaju krivičnog dela, već i sprečava kriminalne aktivnosti na prvom mestu. Instalacijom sistema video nadzora povećavate sopstvenu, kao i bezbednost vaših ukućana ili zaposlenih.

Istraživanja pokazuju da kriminalci do 5x ređe odlučuju da opljačkaju objekat koji ima vidno istaknut video nadzor. Čak i u slučaju da se upad na vaš posed desi, slike i snimci koje je zabeležio video nadzor će biti od velike pomoći policiji, kada stigne na mesto događaja.

Isto važi i u poslovnim okolnostima - kamere za video nadzor beleže i krađe zaposlenih. Ako zaposleni znaju da je nadzor postavljen, to obeshrabruje kriminalne aktivnosti.

U nastavku ćemo vam pojasniti koncept video nadzora i svih prednosti koje on može imati za vaš privatni i poslovni život. Nastavite da čitate, jer sledi dosta zanimljivosti.

Šta je video nadzor?

Sistem video nadzora se sastoji od sistema kamera, monitora/displej jedinica i snimača. Kamere mogu biti analogne ili digitalne sa mnoštvom mogućih karakteristika. Ovi sistemi se mogu primeniti i na unutrašnje i na spoljašnje delove objekta ili imovine. Video nadzor može da snima vaš posed 24/7, u određeno doba dana ili samo kada detektuje kretanje.

Kamere mogu biti upadljive, postavljene na vidna mesta, kako bi odvratile kriminalce, ili mogu biti skrivenije i diskretnije, ako želite da snimite dokazni materijal.

Snimak se može pratiti uživo od strane obezbeđenja, nadgledati na daljinu ako se koristi IP kamera i sistem od strane kompanije za nadzor, ili se jednostavno može snimiti i pohraniti pomoću digitalnog ili mrežnog video rekordera, za naknadni pregled ako se ukaže potreba.

Da li je postavljanje video nadzora dozvoljeno Zakonom?

Bitno je napomenuti da zakoni regulišu postavljanje sigurnosnih kamera. Recimo, ako živite u zgradi i želite video nadzor, ⅔ stanara zgrade mora biti saglasno o postavljanju. Možete ga instalirati ispred vrata sopstvenog stana, ali tako da ne zadire u privatnost trećih lica.

U poslovnim prostorijama, video nadzor može biti postavljen ako opravdava svrhu, jer u suprotnom zadire u pravo slobode lica, garantovano Ustavom. Dakle, ukoliko u kancelarijama postoji vredna imovina ili je iz nekog razloga bitno evidentirati kada zaposleni ulaze/izlaze, postavljanje video nazdora je legitimno.

Koje su prednosti video nadzora?

Neke od prednosti video nadzora u vašem domu ili poslovnom prostoru su sledeće:

Prikupljanje dokaza za policiju

Jedan od primarnih razloga za postavljanje video nadzora je pre svegab obezbeđivanje dokaza. U slučaju da je vaš dom ili poslovni prostor opljačkan ili pod uticajem kriminalnih aktivnosti, vaše sigurnosne kamere mogu pružiti vredne dokaze kako bi osigurali da počinioci budu izvedeni pred lice pravde. Ovi sistemi su posebno značajni za prodavnice, koje su često na meti pljačkaša. Bilo da se radi o visokotehnološkom ili tradicionalnom CCTV sistemu, video snimci osiguravaju da svako ko je odgovoran za počinjenje zločina bude uhvaćen.

Krađa
foto: Printscreen/Instagram/nsuzivo.rs

Video nadzor može automatski alarmirati nadležne organe

Prednosti sigurnosnih kamera idu dalje od hvatanja kriminalaca nakon što su počinili krivično delo. Savremeni bezbednosni sistemi se mogu podesiti da automatski obaveštavaju nadležne organe u slučaju upada. Koristeći senzore i stručno pozicionirane kamere, vaš sistem video nadzora može prepoznati neovlašćeni ulazak i odmah upozoriti vas, policiju i sve druge relevantne organe.

Održavanje evidencije poslovanja

Za preduzeća je pomoć koju nudi video nadzor u pogledu vođenja evidencije od izuzetnog značaja. Sa video nadzorom, možete lako da pratite aktivnosti u različitim oblastima u vašem poslovnom prostoru. Bez obzira da li vodite fabriku ili poslovni prostor, rezervni snimci aktivnosti u vašem objektu omogućavaju vam da se setite stvari koje biste inače zaboravili, da proverite da li su se određeni događaji zaista odigrali kako zaposleni tvrde i da pratite aktivnosti na bilo koji način koji vam je potreban.

U svakom momentu ćete imati pristup informacijama

Bez obzira da li se dogodio incident kod kuće, a vi ste na poslu, ili se u vašem poslovnom prostoru odvijaju projekti koje morate da nadgledate, video nadzor je savršeno rešenje. Snimci se mogu gledati u realnom vremenu na monitorima ili na vašem telefonu.

Video nadzor vam daje mogućnost da se uključite u kanale uživo gde god da se nalazite i kad god treba da pratite bilo kakve poslovne događaje ili potencijalne probleme.

Smanjenje stope kriminala

Video nadzor dokazano odvraća kriminalce od pljačke. Bez obzira da li je vaša kamera u javnom prostoru ili na privatnom posedu, samo njeno prisustvo će dati kriminalcima razlog da dvaput razmisle o tome da li da počine zločin.

Provalnici će provesti vreme obilazeći imanje kako bi se uverili da nema kamera, a kada ih otkriju, najčešće će odustati. Čak i ako provalnik misli da može da onesposobi ili prikrije vašu kameru – što u većini slučajeva ne može – činjenica da je kamera tu obično ukazuje da vlasnik nekretnine ozbiljno shvata bezbednost.

1 / 6 Foto: Printscreen/Instagram/moj_beo_grad_

Zaštita vaših ukućana ili zaposlenih

Obzirom da smo svedoci sve češćih provala i krađa, zaštita vaše imovine je važna, ali jednako je važna i zaštita ljudi. Bilo da se radi o poslovnom objektu ili vašem domu, kamere za video nadzor mogu efikasno zaštititi vaše voljene i vaše zaposlene. Video nadzor vas može odmah upozoriti u slučaju neuobičajenih dešavanja. Bilo da je u pitanju požar, poplava ili provala, vaš video nadzor upozorava vas i ljude u vašem domu da postoji problem. A to može spasiti živote.

(Espreso / Prva)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.