ZBOG POŽARA NA DEPONIJI "EKSPLODIRALI" UREĐAJI ZA MERENJE: Kvalitet vazduha u ovom gradu ZABRINJAVAJUĆ!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Twitter/ Slovenska vojska

OTROV

ZBOG POŽARA NA DEPONIJI "EKSPLODIRALI" UREĐAJI ZA MERENJE: Kvalitet vazduha u ovom gradu ZABRINJAVAJUĆ!

Vrednosti povišene desetinama puta

Objavljeno:

Zbog požara na deponiji vazduh u Bujanovcu je u nedelju (24. jula) najzagađeniji u Srbiji sa vrednostima nekoliko puta većim od normalnih, pokazuju 4 klimerko uređaja postavljena na nekoliko gradskih lokacija.

Primera radi, Bujanovac je jutros višestruko zagađeniji od Bora ili Kostolca. Neprijatan miris se oseća u svim delovima grada, a ulice su obavijene dimom, zbog čega je i vidljivost kao u jesen i zimu kad padne magla, pišu Bujanovačke.

Klimerko pokazuje da je najkritičnije kod parka sa 644 PM10 čestica po metru kubnom. U Božinjevcu je ta vrednost 274, u naselju Karakčka 136, a u Žuželjici 99.

Vrednosti ispod 40 smatraju se dobrim, koncetracija PM čestica preko 50 znači loš kvalitet vazduha, a vrednosti preko 120 znače da je vazduh veoma zagađen.

– Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), kriterijum iznad kog količina PM čestica postaje rizična za zdravlje je 50 mikrograma po metru kubnom vazduha – navode iz ekološkog pokreta Eko Srbija, organizacije zaslužne što je Bujanovac dobio uređaje za merenje kvaliteta vazduha, uz Internet društvo Srbije.

Većina PM čestica nastaje tokom različitih procesa sagorevanja – individualna ložišta, fabrike, motorna vozila, spaljivanje smeća. One koje su sitnije dospevaju do plućnih alveola i izazivaju zdravstvene probleme ljudi.

Gradske vlasti: Požar ugašen, teren se sanira

Načelnik Štaba za vanredne situacije Ali Aslani rekao je Bujanovačkim tokom dana da je požar na gradskoj deponiji ugašen, a da u trenutku razgovora (nedelja prepodne) ekipe Komunalca rade na sanaciji terena.

Prema njegovim rečima, on je informaciju o požaru na deponiji dobio u subotu oko 23 sata, i odmah je o tome obavestio predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija i direktora JP "Komunalac" Ruždija Halilija, u čijoj je nadležnosti deponija.

Dok ovo javljaju (nedelja oko 11 sati) i Arifi i Halili nalaze se na deponiji.

- U gašenju su učestvovale dve cisterne Komunalca i jedan vatrogasni kamion. Vatra je ugašena, a sada na sanaciji rade bageri Komunalca. Čekamo da stigne pesak za zatrpavanje - kaže Aslani.

Dodaje da nema informacije o uzrocima požara.

(Espreso / Bujanovačke)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.