KO PREŽIVI SUTRAŠNJI DAN, PRIČAĆE: Biće 40 stepeni, ovo je prognoza po gradovima (FOTO)
RHMZ, Foto: Emilija Jovanović

RHMZ

KO PREŽIVI SUTRAŠNJI DAN, PRIČAĆE: Biće 40 stepeni, ovo je prognoza po gradovima (FOTO)

RHMZ je izdao tri upozorenja, dva na visoke temperature u Srbiji i Beogradu, i treće hidrološko

Objavljeno:

Prave tropske temperature najavljene su tokom vikenda za područje cele Srbije, a kako prognoziraju meteorolozi, troplotni talas potrajaće do 29. jula.

I danas u većini mesta sa veoma visokim temepraturnim vrednostima.

Kako se vidi u prognozi RHMZ-a, danas će najtoplije biti na Paliću, sa 38 stepeni Celzijusa.

Ipak, po svemu sudeći, subota će biti najtopliji dan, pa će na Paliću, u Ćupriji i Vršcu najviša dnevna biti čak 39 stepeni Celzijusa. Slične vrednosti očekuju se i u Novom Sadu, Loznici, Beogradu, Kragujevcu, Negotinu, Kraljevu i Nišu.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", izdao je crvena upozorenja za pomenute gradove.

Crveno upozorenje važiće sutra za Bečej, Palić, Kikindu, Sombor, Novi Sad, Loznicu, Vršac, Smederevsku Palanku, Ćupriju i Kruševac.

Inače, crveno upozorenje "Batuta" označava veoma opasne vremenske uslove tj. оzbiljnо оdstupаnjе miкrокlimаtsкih i аmbiјеntаlnih uslоvа оd оnih u zоni tеrmаlnоg коmfоrа, štо prеdstаvljа pоvеćаnu vеrоvаtnоću zа nаstupаnjе tеžih mаnifеstаciја tоplоtnоg strеsа, pоput tоplоtnоg оsipа, tоplоtnоg еdеmа, tоplоtnе sinкоpе, tоplоtnih grčеvа, tоplоtnоg iscrpljеnjа i tоplоtnоg udаrа.

Danas će jedino moći da predahnu oni koji se nađu na Zlatiboru i Kopaoniku. Dok će na Zlatiboru živa u termometru doseći 31 stepen, na Kopaoniku biće svega 24. Ipak, sutra će i na ovim srpskim planinama temperatura porasti za oko dva stepena.

RHMZ
foto: RHMZ

Takođe, RHMZ je izdao tri upozorenja, dva na visoke temperature u Srbiji i Beogradu, i treće hidrološko.

- U poslednjoj dekadi jula na području Srbije veoma toplo. Maksimalna temperatura danas od 35 do 38 °C, a sutra od 37 do 41 °C. U nedelјu u većem delu pad temperature na vrednosti od 32 do 35 °C, samo će se na krajnjem jugu i jugoistoku zadržati veoma toplo, od 35 do 40 °C. Tokom sledeće sedmice najtopliji dan će biti utorak - stoji u upozorenju RHMZ-a.

Takođe, slično upozorenje izdato je i za Beograd.

- U poslednjoj dekadi jula na području Beograda veoma toplo. Maksimalna temperatura danas i sutra od 37 do 39 °C. U nedelјu pad temperature na 33 °C. Početkom naredne sedmice ponovo toplije.

Na sajtu RHMZ-a, takođe, stoji i hidrološko upozorenje.

- Na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji će se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Jadru, Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti (biološkom minimumu) - navodi se.

Mere prevencije

IZJZ "Batut" upućuje i na mere prevencije tj. zaštitu u tropskim danima.

- Čеstо mеnjаnjе čistе i suvе оdеćе, trеbаlо bi primеnjivаti, како као prеvеntivnu mеru, tако i u slučајu vеć diјаgnоstiкоvаnоg tоplоtnоg оsipа;

- Smаnjеnjе intеnzitеtа fizičке акtivnоsti ili sкrаćеnjе vrеmеnа izlоžеnоsti dејstvu pоvišеnе аmbiјеntаlnе tеmpеrаturе;

- Rеdоvni unоs tеčnоsti (1 čаšа vоdе/20 min) u ustаljеnоm ritmu, bеz оbzirа nа еvеntuаlnо оdsustvо оsеćаја žеđi.

- Pојаvа tоplоtnih еdеmа gоrnjih i dоnjih екstrеmitеtа prеvеnirа sе rеgulаrnо оbаvljеnоm акlimаtizаciјоm nа uslоvе pоvišеnе spоljnе tеmpеrаturе vаzduhа (prоmеnа кlimаtsкih zоnа). Dо оpоrаvка dоlаzi nакоn bоrаvка u hlаdniјеm окružеnju u trајаnju оd 1 - 2 dаnа.

- Nа svакu pојаvu коnfuznоsti, nеsvеsticе, izrаzitо tоplе i suvе коžе pоtrаžiti hitnu lекаrsкu pоmоć.

Bonus video:

06:16

Espreso Modna Policija: Nada Macura

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.