OGLASIO SE PREDRAG KON I POMENUO BAJDENA: Evo zašto!
Kon i Bajden, Foto: Printsceeen/Kurir/EPA

"Aktivnost virusa se ubrzava"

OGLASIO SE PREDRAG KON I POMENUO BAJDENA: Evo zašto!

On je pozvao starije građane, posebno one koji pripadaju grupi slabijeg imuniteta, da prime buster, ukoliko to još nisu učinili

Objavljeno:

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se iz nedelje u nedelju ubrzava aktivnost virusa korona i povećava broj zaraženih, i istakao da je nošenje maski u bolnicama i dalje na snazi, te pozvao građane da poštuju tu meru kako se ne bi inficiralo još više ljudi.

On je za TV Pink rekao da je za svaki boravak u zatvorenom prostoru najbezazlenija i najsigurnija mera nošenje maske, te da kada bi to svi radili, zaštita bi bila 95 odsto.

- Još uvek se nalazimo u situaciji da će i dalje biti porasta broja zaraženih, to zabrinjava, ali činjenica je da je trenutno u Srbiji prisutan isključivo omikron - naveo je Kon.

On je rekao da to utvrđuje naš Nacionalni institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo i dodao da je 6. juna bilo ispod jedan odsto prisustva podvarijatne omikrona, a sada je blizu 28 odsto.

Predrag Kon
Predrag Konfoto: Printsreen/RTS

Kon je istakao da se mogu zaraziti i ljudi koji su primili četiri doze vakcine, a kao primer naveo je američkog predsednika Bajdena koji ima blagi oblik kovida, iako je vakcinisan četiri puta.

- Ovaj virus je jako zarazan, neočekivano zarazan i svaki naš čovek može da bude (Džozef) Bajden, ali vakcina je još uvek temeljna zaštita i efektivnost je veća od 70 odsto - poručio je Kon.

On je pozvao starije građane, posebno one koji pripadaju grupi slabijeg imuniteta, da prime buster, ukoliko to još nisu učinili.

- Nema šta da čekaju - dodao je Kon.

Na pitanje o majmunskim boginjama, Kon je rekao da se ne može ignorisati podatak da se one prenose daleko iznad svojih zemalja gde se pojavljuju, ali i istakao da se mnogo teže prenose.

- Potreban je mnogo bliski kontakt, najčešće intimni kontakt i to treba imati u vidu. Po kliničkoj slici liče na ovčije boginje, ali malo su jače. Majmunske boginje će biti tema u narednom periodu, za sada se ne očekuju neke posledice, ali treba biti oprezan - poručio je Kon.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.