"TATA POMOZI MI DA STOJIM NA NOGAMA, NEMAM SNAGE": Reči malog Nikole cepaju srce njegovih roditelja, PROKLETE PARE!
Nikola Aćimović, Foto: Budi human, Printscreen

1056 NA 3030

"TATA POMOZI MI DA STOJIM NA NOGAMA, NEMAM SNAGE": Reči malog Nikole cepaju srce njegovih roditelja, PROKLETE PARE!

Nikoli je potrebno 500.000 evra za lek

Objavljeno:

Nikola Aćimović je pravi mali borac, napunio je 15 godina i još uvek je na nogama. Završio je osnovnu školu i ima punu podršku roditelja i drugara za nastavak školovanja, ali sve to ne zavisi samo od njegove ogromne volje, već i da li na vreme primiti potreban lek.

Odmah po rođenju dijagnostikovana mu je Dišenova mišićna distrofija (nasledna progresivna bolest mišića gde se prvi simptomi pojavljuju u ranom detinjstvu. Bolest najpre zahvata mišiće ramena, kukova, butina i listova, vremenom se širi na sve mišiće koji vremenom slabe i oboleli završe u invalidskim kolicima).

Roditelji malog Nikole i na društvenim mrežama apeluju na sve ljude, a ovo je najdirljiviji tvit koji su objavili.

Deca obolela od ove bolesti, ugavnom prestaju hodati oko 12. godine života. Nikola ima 15 godina i još uvek hoda. Pre tri godine podnet je zahtev RFZO za registraciju leka Ataluren, koji znatno usporava progresiju ove bolesti i može se primeniti na dečake koji još uvek hodaju, stoga bi ga Nikola trebao primiti što pre.

Nikoli je potrebno 500.000 evra za lek.On je veliki borac ali vreme je veliki neprijatelj. Koliko je ovaj dečak voljan da se bori pokazuje statistika da dečaci oboleli od ove bolesti prestaju da hodaju do dvanaeste godine, ali Nikola ne odustaje i još uvek je na nogama. Njegova majka Gordana Grabovčić za Espreso portal kaže da je svaki dan veoma važan.

Lek ataluren se daje dečacima koji su na nogama, Nikola bi mogao svakog dana pasti sa nogu i izgubiti mogućnost dobijanja leka, a samim tim i usporavanja progresije bolesti.

Potreban lek još uvek nije odobren u Srbiji. Nikola je jedan od tri dečaka koji čekaju na ovaj lek. Trenutno se leči kortikosteroidima, ide na fizikalne terapije, na terapije plivanja i terapijskog jahanja.

Nikola je u Fondaciji već godinu dana, a do sada je prikupljeno samo oko 17% novca

U međuvremenu, Nikola je završio osnovnu školu, a upisaće i srednju za elektrotehničara računara ukoliko novac za lek bude skupljen. Tom prilikom dirljivo pismo Nikoli je napisala razredna.

Nikola Aćimović
foto: Privatna arhiva

Nikola se plaši kao i sva deca, boji se da jednog dana neće imati snage da se izbori do kraja.

Nikoli su sredstva potrebna za kupovinu leka, za lečenje, rehabilitaciju kao i za fizikalne terapije.

1 / 7 Foto: Privatna arhiva

Za Nikolinu pobedu! Budimo humani!

Pomozimo Nikoli !

Uplatom na dinarski račun: 160-6000001131176-66

Uplatom na devizni račun: 160-6000001133896-54

IBAN: RS35160600000113389654

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.