PONOVO SU KRCATE KOVID AMBULANTE, POZITIVNO OKO 30 ODSTO TESTIRANIH: Letnji talas je u UZLAZNOJ PUTANJI!
Koronavirus, Foto: Zorana Jevtić

KOVID SITUACIJA U SRBIJI

PONOVO SU KRCATE KOVID AMBULANTE, POZITIVNO OKO 30 ODSTO TESTIRANIH: Letnji talas je u UZLAZNOJ PUTANJI!

Epidemiolozi procenjuju da se smirivanje situacije može očekivati polovinom avgusta, ali da nas sa polaskom dece u školu i vraćanjem zaposlenih sa odmora na radna mesta već na jesen čeka novi talas

Objavljeno:

Letnji talas virusa korona u uzlaznoj je liniji. Broj zaraženih, ali i testiranih osoba se ubrzano povećava. Ponovo su pune kovid ambulante, a radno vreme produženo im je do 20 sati. Virus se ubrzano širi zbog novih podvarijanti omikrona BA.4 i BA.5 koje se lakše prenose, te jedan zaraženi može da inficira i do 20 ljudi.

Novi zamajac u Indiji, SAD, Australiji, ali i nekim evropskim zemljama dala je i nova podvarijanta omikrona BA.2.75, koja još uvek nije zvanično potvrđena u Srbiji.

Osim brzog širenja nove podvarijante karakteriše i to da su u stanju da zaobiđu imunitet stečen vakcinacijom ili zaražavanjem u prethodnom periodu. Bez obzira na to lekari savetuju da starije osobe, hronični bolesnici prime četvrtu dozu vakcine. Ona ih možda neće zaštititi od zaražavanja, ali hoće od težih formi bolesti.

Epidemiolozi procenjuju da se smirivanje situacije može očekivati polovinom avgusta, ali da nas sa polaskom dece u školu i vraćanjem zaposlenih sa odmora na radna mesta već na jesen čeka novi talas - u oktobru i novembru.

Dr Nenad Bjelica, direktor Doma zdravlja Čukarica kaže da u kovid ambilanti u Železniku dnevno pregledaju u proseku oko 250 pacijenata. Navodi da raste broj prvih pregleda.

1 / 7 Foto: EPA/ Zoltan Balogh

Uzlazna linija talasa

"Procenat pozitivnih u odnosu na prve pregleda sada je 50 odsto, što ide u prilog činjenici da smo na uzlaznoj liniji talasa. Možemo očekivati da i dalje rastu brojevi jer se procenat pozitivnih u odnosu na ukupan broj testiranih povećava", kaže za Euronews Srbija dr Bjelica.

Očekuje veće gužve u kovid ambulantama u narednom periodu, kako se ljudi budu vraćali sa godišnjeg odmora. Teši što većina ima blagu kliničku sliku.

"Ono što je vrlo važno je da se relativno mali broj pacijenata upućuje na dalje lečenje u kovid bolnicu u Batajnici. Mali broj pacijenata zahteva bolničko lečenje. Uglavnom se javljaju pacijenti sa povišenom temperaturom, bolovima u ždrelu i mišićima", pojašnjava on.

Epidemiolozi navode da aktuelna situacija nije za paniku, ali je za oprez. Trenutno je u bolnicama mirna situacija, ali to ne znači da se neće promeniti ukoliko broj zaraženih drastično bude povećan. Za sada u kovid bolnici u Batajnici 90 odsto su pacijenti iz nekih drugih bolnica gde su bili na operaciji ili lečeni od nekih drugih bolesti pa su dobili koronu.

1 / 4 Foto: RINA

I u Nišu raste broj zaraženih

I u Nišu raste broj zaraženih virusom korona. Direktor Doma zdravlja dr Milorad Jerkan kaže za Euronews Srbija da dnevno imaju oko 650 pregleda u kovid ambulanti, a da su od toga skoro 300 prvi pregledi. Radno vreme kovid ambulante produžili su do 22 sata.

"Od 650 testiranih na kovid imali smo 185 pozitivnih ili 28 odsto. Poslednjih 10 dana procenat pozitivnosti je između 25 i 30 odsto. U dogovoru sa Ministarstvom zdravlja od danas kovid ambulanta radi od 7 do 22 sata, a spremni smo da radimo i cele noći jer smo primetili da popodne dolaze stariji građani", rekao je on.

Niški dom zdravlja ima i pedijatrijsku kovid ambulantu, a dr Jerkan navodi da se njoj dnevno pregleda 10 do 15 mališana.

Pacijenti koji dolaze u kovid ambulantu uglavnom su se vratili sa odmora, precizira on, bili su na moru. Javljaju se sa visokom temperaturom, glavoboljom, suvim kašljem, bolovima u mišićima, kijavicom, a u poslednjih nekoliko dana sve su češće dijareje.

Jerkan u narednom periodu očekuje da će rasti broj zaraženih, da će do kraja ove nedelje biti i 6.000 inficiranih na dnevnom nivou. On je pozvao sve da se vakcinišu, jer vakcina štiti od teških formi bolesti.

Vakcina štiti od težih formi bolesti

"Imamo sve vakcine. Juče smo dali 66 vakcina, od toga 80 odsto su bili građani stariji od 60 godina. Dibro je da se zaštiti starija populacija, ali moraju i mladi, posebno oni koji imaju hronične bolesti", rekao je Jerkan.

Upitan da li Krizni štab treba da reaguje novim merama on je podsetio da je na snazi i dalje obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite, a da su preporučene u zatvorenom prostoru.

"Sigurno do septembra nećemo imati nikakve mere. Ako ne bude bolje onda ćemo videti. Ministar zdravlja je na sastanku sa direktorima domova zdravlja insistirao da se ova situacija ozbiljno shvati", naveo je Jerkan.

Nove vakcine bazirane na omikron soju proizvođači najavljuju tek za jesen.

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.