DANAS JE DAN KAD BABE NE DAJU DECI DA IDU NA BAZEN ILI JEZERO: Napolju VRUĆINA, a kupališta prazna, EVO I ZAŠTO!
Bazen, Foto: Printscreen/Facebook/Han Info

DA LI ZNATE?

DANAS JE DAN KAD BABE NE DAJU DECI DA IDU NA BAZEN ILI JEZERO: Napolju VRUĆINA, a kupališta prazna, EVO I ZAŠTO!

Takođe, ne valja se ni svađati i psovati

Objavljeno:

U Srbiji se danas očekuju visoke temperature, ali u većem delu zemje, očekuje se manja poseta na bazenima, rekama i jezerima, iako će rashlađivanje biti i više nego dobrodošlo.

Razlog prepolovljenoj poseti se ne krije u tome da bazeni neće raditi ili da je kvalitet vode upitan, već u činjenici da je danas Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, slave, Svetog Prokopija, koji se obeležava 21. jula.

Njegov dan se svetkuje kao jedan od 18 "zaprečitih" dana u godini kada se odlažu svi teži i važniji poslovi. U pojedinim delovima Srbije današnji dan se posebno praznuje radi zdravlja dece, dok se u nekim danas zabranjuje kupanje. Na Svetog Prokopija se ne valja kupati na reci, izbegava se kopanje, čak i sahranjivanje. Kažu na današnji dan "ne valja bosti" ni zemlju, ni platno, jer nije dobro zbog ujeda zmija, piše "Telegraf".

Takođe, ne valja se ni svađati i psovati.

Da Srbi poštuju narodna verovanja, najbolje govori iskustvo jedne tviterašice koja je godinama radila na bazenu. Naime, ona je navela da na današnji dan, poseta na bazenima opada.

"Sutra je onaj praznik kad babe ne daju deci da idu na jezero i bazen. Verujte četri godine sam radila na bazenu, broj kupača se prepolovi.", napisala je Snežana.

Nakon što je nekoliko tvirteraša napisalo kako su čuli da su ih bake upozoravale na Ognjenu Mariju, Preobraženje i Svetog Iliju, ona je navela da za to nije čula, i da zna samo za Prokopija.

"Prokopije, kažu babe ne valja da se kupa u otvorenoj vodi.", navela je.

Ko je bio Sveti Prokopije?

Na današnji dan, 303. godine, mučenički je postradao veliki Hristov sledbenik, koga srpski narod posebno slavi. Sv. Prokopije potiče iz Jerusalima. Ime mu je bilo Neanije.

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube

Kada je porastao video ga je car Dioklecijan i toliko ga je zavoleo da ga je odmah uzeo u svoj dvor, gde je bio pri njegovoj vojsi. Kada je Dioklecijan odlučio da progoni hrišćane, poslao je Neanija u Aleksandriju s jednim vojnim odredom i naredio im da zatru tamošnje hrišćane.

Na tom putu jedne noći dogodio se jak zemljotres i Neanije je čuo Božiji glas. Taj doživljaj potpuno je obrnuo i promenio život vojvode Neanija. Tražio je da mu naprave onakav krst kakav je video.

Umesto da krene na hrišćane on je s vojskom ipak krenuo protiv Agarjana, i kao pobednik ušao je u Jerusalim gde je majci rekao da je sada hrišćanin.

Nakon toga mučen je i bačen u tamnicu gde mu se opet javio Hrist koji ga je krstio i dao mu ime Prokopije. Javno je ispovedio svoju veru, znajući da će biti pogubljen. Upokojio je se 303. godine.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.