SUTRA PROSLAVLJAMO ZAŠTITNIKA BRAKA: Narodni običaji nalažu da OVO nikako NE SMETE raditi na dan velikog sveca!
Foto: SPC

praznik

SUTRA PROSLAVLJAMO ZAŠTITNIKA BRAKA: Narodni običaji nalažu da OVO nikako NE SMETE raditi na dan velikog sveca!

Postoje i porodice koje Svetog Prokopija slave kao krsnu slavu

Objavljeno: 11:04h

Srpska pravoslavna crkva i vernici sutra slave Svetog Prokopija, a malo je poznata činjenica da je srpski grad Prokuplje po njemu dobio ime.

Sveti Prokopije je živeo u 4. veku. Rođen je u Jerusalimu kao Neanije, a službovao je u vojsci cara Dioklecijana.

Sveti Prokopije
foto: Printscreen/Youtube

Prema legendi, u vreme progona hrišćana, Dioklecijan je odredio Neanija da s jednim odredom vojske ide u Aleksandriju i tamo zatre hrišćane. Na tom putu desio se jak zemljotres nakon koga mu se obratio Bog rečima: „Neanije, kamo ideš, i na koga ustaješ?”. Na njegovo pitanje: „Кo si ti, Gospode? Ne mogu da te poznam”, pokazao se u vazduhu presvetao krst, kao od kristala, i začuo se glas: “Ja sam Isus raspeti Sin Božji, ovim znamenjem koje si video pobeđuj neprijatelje svoje, i mir moj biće s tobom”.

Ovaj događaj potpuno je promenio Svetog Prokopija. Кada je kao pobednik ušao u Jerusalim objavio je da je hrišćanin.

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/Nun Christina - Oceanitissa

Кada su ga, zbog te izjave, izveli na sud, Sveti Prokopije je skinuo mač i vojvodski pojas i bacio se pred sudijom, pokazavši time da je on samo vojnik Hrista Cara.

Posle velikih mučenja bačen je u tamnicu, gde mu se opet javio Gospod Isus Hristos, koji ga je krstio i dao mu ime Prokopije. Jednog dana došlo mu je na tamnički prozor 12 žena i rekle su mu: “I mi smo sluškinje Hristove.” Optužene za ovo one su bačene u istu tamnicu, gde ih je sveti Prokopije učio veri Hristovoj, a naročito tome kako će primiti mučenički venac. Zato se u činu venčanja pominje sveti Prokopije, pored bogovenčanog cara Кonstantina i Jelene.

1 / 4 Foto: Aleksandra Čolić

U Nišu je u prednemanjićko doba postojao manastir svetog Prokopija, u kom se čuvala ruka svetitelja. Svetinja je kasnije, kad su Turci zauzeli Niš, preneta u Prokuplje, koje je i dobilo ime po ovom mučeniku. Sudbina moštiju nije poznata od 18. veka.

Brojna narodna verovanja vezana su za praznovanje ovog sveca.

U nekim srpskim krajevima smatra se da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence. Danas se izbegava kopanje, čak i sahranjivanje. Takođe se na ovaj dan nije kupalo.

ako nije upisan u crkveni kalendar crvenim slovom veliki značaj se pridaje ovom svecu kod nas.

Postoje i porodice koje Svetog Prokopija slave kao krsnu slavu.

Pošto je reč bila o blagom svecu koji je uvek video samo ono najbolje u ljudima, na današnji dan se izbegavaju svađe i psovanje što se naročito dopada mamama koje ove dobre navike i inače pokušavaju da usade deci.

Zbog činjenice da se njegovo ime pominje prilikom sklapanja bračne zajednice, u nekim krajevima se veruje da je ovaj dan pogodan za svadbe, jer Sveti Prokopije danas pohodi i blagosilja mladence.

(Espreso / Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.