POZNATI MESTO I VREME SAHRANE BAJRAMA HALITIJA: Srpski političar preminuo pre 2 dana
Bajram Haliti, Foto: Opre Roma

POSLEDNJI POZDRAV

POZNATI MESTO I VREME SAHRANE BAJRAMA HALITIJA: Srpski političar preminuo pre 2 dana

U periodu kada je živeo na Kosovu bio je zaposlen u RTV Priština kao novinar

Objavljeno:

Sahrana profesora Halitija održaće se 21. Jula 2022. godine na Novom groblju na Bežanijskoj Kosi (Gandijeva BB, Beograd) sa početkom od 13:15h (okupljanje ispred kapele).

Povorka će krenuti sa mesta okupljanja u 14:15h, saopštili su iz "Opre Roma".

Bajram Haliti
foto: Opre Roma

Bajram Haliti je bio romsko srpski političar, novinar, publicista i pisac. Haliti je jedan od najcenjenijih poznavalaca istorije i kulture Roma. Objavljivao je pesme i tekstove u mnogim časopisima, a zastupljen je i u antologiji romske poezije na indijskom, italijanskom, poljskom, bugarskom i engleskom jeziku. Objavio je dve drame “Romi u paklu Jasenovca” i “Nedodirljivi ne umiru – Romi deca božija. Njegovo delo je uvršćeno u PEN-antologiju romskih pisaca 1998. Putevi Roma.

Bajram Haliti
foto: Privatna arhiva

Godine 2011. Bajram Haliti objavio je Prvi srpsko-romski rečnik koji se smatra prvim romskim rečnikom u svetu. Rečnik obuhvata oko 50.000 reči i izraza, a objavila ga je novosadska kuća Prometej. Rečnik je pružio zajednički osnov za razvijanje nastavnih planova i smernica za obrazovne programe, udžbenike i druge nastavne materijale, kao i ispite u školskom sistemu Srbije. Knjiga je namenjena svima onima koji se bave i koji će se baviti romskim jezikom. Nakon ovog objavio je i druge rečnike.

U periodu kada je živeo na Kosovu bio je zaposlen u RTV Priština kao novinar. Jedno vreme bio je i pokrajinski sekretar za informisanje Kosova i Metohije. U Gnjilanu je 1995. godine pokrenuo informativno politički list na srpskom i romskom jeziku Ahimsa (Nenasilje), posvećen romskim i srpskim temama.

Na 7. Svetskom kongresu Roma, održanom u Zagrebu 23-25. oktobra 2008. godine, Bajram Haliti je izabran za generalnog sekretara Internacionalne Unije Roma. Na Kongresu je prisustvovalo 300 delegata iz 29 zemalja, koji su predstavljali 15.000.000 Roma u svetu.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.