Ministarstvo odbrane: Organizacija leta aviona koji se srušio u Grčkoj nije bila u nadležnosti Srbije
Grčka, Foto: PRINTSCREEN/TWITTER, EPA-EFE/TSOYTSAS LASKARIS

SAOPŠTENJE

Ministarstvo odbrane: Organizacija leta aviona koji se srušio u Grčkoj nije bila u nadležnosti Srbije

Vlasnik robe bila je privatna kompanija "Valir"

Objavljeno: 14:24h

Prenosimo saopštenje Ministarstva odbrane:

S obzirom na neistine i manipulacije koje se i dalje plasiraju u vezi sa padom aviona u Grčkoj, koji je prevozio proizvode srpske odbrambene industrije, Ministarstvo odbrane je saopštilo da još jednom ističe činjenice koje je javnosti saopštilo nekoliko sati nakon pada aviona.

U saopštenju se navodi da Srbija poštuje sve međunarodne propise u trgovini i izvozu naoružanja i vojne opreme i nastaviće da proizvodi i da prodaje proizvode svoje odbrambene industrije svima koji su dozvoljeni krajnji korisnici.

Ministarstvo odbrane ističe da je avion koji se srušio u Grčkoj, prevozio proizvode naše industrije ka dozvoljenom krajnjem korisniku - Ministarstvu odbrane Bangladeša.

Vlasnik robe bila je privatna kompanija "Valir", dok se u avionu, u vlasništvu privatne ukrajinske firme, nalazilo oko 11,5 tona školskih i svetlećih minobacačkih mina.

"O tome je Ministarstvo odbrane Republike Srbije već obavestilo javnost, a o istom su se već izjasnili i avio-prevoznik i Ministarstvo odbrane Bangladeša, koje je i preciziralo da su bile namenjene za njihovu vojsku i graničnu stražu. To je jedina istina i ove činjenice su potvrdili svi akteri", kaže se u saopštenju.

Ministarstvo saopštava i da organizacija samog leta, koji je imao rutu Niš sa tehničkim sletanjima u Amanu, Rijadu, Ahmedabadu i krajnjom destinacijom Dakom, niti izbor kompanije za transport, nisu bile u nadležnosti Republike Srbije.

Srbija, kako se dodaje, nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakvim slučajevima obraća za preletnu dozvolu.

"Naša zemlja je u ovom slučaju poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze, te na miru pružamo podršku grčkim vlastima da sprovedu detaljnu istragu", ističe se u saopštenju.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Takođe, Srbija ne samo da ovim avionom nije transportovala naoružanje Ukrajini, već od 2016. godine od kako se sistemski vodi kroz softvere evidencija za svaku dozvolu za promet naoružanja i vojne opreme iz Srbije, nijedna nije izdata za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini. Jasno je i da pojedinim domaćim i inostranim krugovima, razočaranim što im je razobličena prvobitna laž da je Srbija transportovala naoružanje Ukrajini, ponestaje ideja u izmišljanju laži kojima pokušavaju da naštete Srbiji i njenoj odbrambenoj industriji", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi da su kompanije srpske odbrambene industrije u prošloj godini izvezle su naoružanje u vrednosti od oko 500 miliona dolara i u navedenim preduzećima zaposleno je oko 22.000 ljudi, ako se uzmu u obzir i kooperanti i porodice zaposlenih oko 100.000 ljudi živi od ovog posla, a da ne spominjemo da je to ujedno novac koji doprinosi BDP-u i ekonomiji ove zemlje.

"Vođena samo sopstvenim interesima Srbija će nastaviti da proizvodi savremenu opremu i naoružanje i da ih izvozi svima koji imaju sve dozvole, a koje predviđaju domaće i međunarodno zakonodavstvo", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da se cene proizvoda fabrika odbrambene industrije formiraju po tržišnim uslovima i borba za njihovu prodaju na tržištu je svakodnevna.

"Na tržištima gde mogu da ih prodaju direktno one ih i prodaju direktno, tamo gde ne mogu, prilagođavaju se, jer svakako nastoje da prodaju što više svojih proizvoda. To da li će inostrani kupci angažovati posredničke firme u ovom poslu odluka je na koju Republika Srbija ne može da utiče. Ono što je za nas važno jeste da naše fabrike robu prodaju po svojim cenama, kao i da je angažovanje posredničke firme nešto što plaća inostrani kupac i ne predstavlja trošak niti za fabrike, niti ukupno za Republiku Srbiju", kaže se u saopštenju.

Republika Srbija će ostati pouzdan partner svim međunarodnim subjektima pridržavajući se najviših standarda i poštujući sve norme domaćeg i međunarodnog zakonodavstva u trgovini vojnom opremom i naoružanjem, zaključuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.