TOPLOTNI TALAS JE PRED SRBIJOM, GDE ĆE BITI NAJKRITIČNIJE? Upozorenje na snazi OD SUTRA!
Vrućina, Foto: Aleksandra Čolić

RHMZ

TOPLOTNI TALAS JE PRED SRBIJOM, GDE ĆE BITI NAJKRITIČNIJE? Upozorenje na snazi OD SUTRA!

Ovaj toplotni talas u Evropi je nazvan "Lucifer" i označava temperature koje su više od uobičajenih za te predele i mogu da izazovu požare

Objavljeno:

Nakon prijatnih letnjih dana, od srede Srbiju očekuju veoma visoke temperature, dolaskom toplotnog talasa koji je Evropi već doneo tropske temperature. U svim delovima zemlje biće sunčano i veoma toplo, te će u nekim delovima zemlje temperatura dostići i 40 stepeni.

Meteorolozi ističu da je ovo vreme normalno za trenutno doba godine, ali da bi ponašanje treblao prilagoditi i vremenskim uslovima.

Kako je upozorio Republički hidrometeorološki zavod, od srede do petka na području Srbije biće veoma toplo sa maksimalnim temperaturama od 34 do 37 stepeni Celzijusa, a za vikend i početkom naredne sedmice biće još toplije sa temperaturama od 37 do 40 stepeni.

Upozorenje je izdato posebno za glavni grad, te se navodi da će temperatura do petka biti do 36 stepeni, a tokom vikenda i naredne nedelje će se kretati oko 38 stepeni Celzijusa.

Zbog visokih temperatura, u sredu će na snazi biti žuti meteoalarm, dok je za četvrtak na snazi narandžasto upozorenje na teritoriji cele Srbije. Ovaj nivo upozorenja znači da je vreme opasno.

Prognozirane su opasne vremenske pojave, takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službem, navodi se na sajtu RHMZ-a.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

Ovaj toplotni talas u Evropi je nazvan "Lucifer" i označava temperature koje su više od uobičajenih za te predele i mogu da izazovu požare.

Kako je za Euronews Srbija rekao meteorolog Đorđe Đurić, toplotni talas je stigao iz severne Afrike u Evropu, a onda do Srbije u sklopu jugozapadnog strujanja.

"Ovih dana, dok smo mi imali ugodnije temperature, jezgro vrelog vazduga bilo je iznad Španije i Portugalije, pa se juče i danas širi na Zapadnu Evropu, odakle stiže do nas", rekao je Đurić.

"Od sreće će biti od 32 do 36 stepeni, a onda još toplije do subote, to će biti i najtopliji dan, temperatura će na istoku Srbije ići i do 40 stepeni. Znači neće u celij Srbiji biti toliko, u Beogradu do 38. To je je su visoke temperature, ali normalne za ovo doba godine, samo se mora povesti računa i ponašati u skladu da vremenskim prilikama", kazao je Đurić.

On je dodao da će u subotu doći do pre svega Vojvodine "jedan oslabljeni hladni front, koji će u nedelju preći preko ostatka Srbije, a biće izražen u vidu toga što će vetar biti u skretanju na jak severozapadni i samim tim će taj vetar doneti blago osveženje".

"Što se tiče padavina, tek ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, lokalno i kratkotrajno, te će u nedelju biti blagi pad temeprature. I u ponedeljak će u celoj Srbiji za oko pet stepeni opasti temperatura. i onda se od utorka nastavlja sunčano i veoma toplo temperature od 35 stepeni", naveo je meteorolog Đorđe Đurić za Euronews Srbija.

Visok stepen UV zračenja

Takođe, veoma visok je i nivou UV indeksa. Već od danas on je u celoj zemlji "u crvenom" odnosno iznosi osam ili devet, što se kategoriše kao "vrlo visoko". Upozoravajući nivo UV zračenja biće i narednih dana, zbog čega posebno treba voditi računa i zaštititi se.

Ultravioletno zračenje sastavni je deo sunčeve svetlosti koji dopire do površine Zemlje. Iako veći deo UV zračenja biva apsorbovan tokom prolaska kroz ozonski omotač zemljine kugle, deo zračenja koji prođe do površine može imati uticaja na zdravlje ljudi.

Dr Danica Tiodorović, dermatološkinja, naglašava da je najbolji način zaštite jednostavno pravilno ponašanje na suncu – boravak napolju u ranim jutarnjim, ili kasnim popodnevnim časovima, odgovarajuća odeća dugih rukava, šeširi, naočare za sunce sa UV zaštitom.

"Kada je u pitanju boravak na suncu, ja smatram da je mnogo bolje vezati to za UV indeks, a ne za vreme. Svakako da je UV zračenje je slabije u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, ali ukoliko boravimo na praznini ili na moru, treba proveriti vrednost UV indeksa u datom području", rekla je Tiodorović za Euronews Srbija.

Sledeći najvažniji način zaštite jesu fotoprotektivne kreme koje sadrže SPF faktor od 50. Kako dermatolog objašnjava, velika brojka na ambalažama kreme za sunčanje označava UVB zaštitu, ali važno je obratiti pažnju na "sitna slova" i provetriti da li krema štiti i od UVA.

"Nijedna krema ne može da štiti 100 odsto, i ne treba da je nanosimo u cilju prolongiranog boravka na suncu, a važno je ponovo je aplicirati na svaka dva sata. U praksi ljudi se često namažu, potom izađu na nekoliko sati na najjače sunce", ističe doktorka.

Kako se ponašati?

Kako navodi Gradski zavod za javno zdravlje (GZJZ) izrazito visoke temperature predstavljaju ozbiljnu pretnju po zdravlje, naročito ukoliko traju više dana uzastopno.

Ekstremne temperature mogu izazvati zdravstvene tegobe kod bilo koje osobe, ali su određene grupacije stanovništva posebno osetljive na ove vremenske "neprilike". To su pre svega mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe obolele od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, respiratornih, šećerne bolesti i drugih hroničnih bolesti. Takođe su ugoženi i sportisti i radnici koji vežbaju ili rade na otvorenom, izloženi direktnom dejstvu sunčevih zraka, ali i svi oni koji rade u previše toplim ili zagušljivim prostorijama

Zbog toga, ističu iz GZJZ, nekoliko najvažnijih saveta bi trebalo pratiti kako bi se sprečio nastanak zdravstvenih tegoba:

Bez preke potrebe ne bi trebalo boraviti na otvorenom u najtoplijem delu dana, od 10 do 17 sati. Oni koji moraju da obavljaju fizičke poslove, preporučljivo je da to čine u toku najsvežijeg dela dana - u ranim jutarnjim časovima (od četiri do sedam ujutru). Izbegavajte vežbanje na otvorenom u toku najtoplijeg dela dana.

Nosite laganu, široku odeću svetlih boja, od prirodnih materijala, a na glavu obavezno stavite šešir ili kapu sa širokim obodom.

Redovno unosite tečnost - pre svega vodu. Supe, mlaki čajevi i sveži voćni sokovi su takođe dobar izvor tečnosti i energije u toplim letnjim danima. Kada boravite na otvorenom, uvek imajte vodu kod sebe.

Izbegavajte alkohol, gazirane napitke i napitke sa previše kofeina i šećera. Jedite češće, manje obilne obroke. Uzimajte više sezonskog voća i povrća.

Dom i radne prostorije adekvatno rashlađujte, tako da temperatura i prostorijama u kojima boravite ne prelazi 30 stepeni u toku dana, odnosno 24 stepena u toku noći.

Ukoliko nemate klima uređaj u svom domu ili na radnom mestu, u ranim jutarnjim satima otvorite sva vrata i prozore kako biste prostor adekvatno provetrili i rashladili, a zatim spustite roletne i zatvorite vrata i prozore na sunčanoj strani, kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote. U toku noći držite prozore otvorenim.

Mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh – za vreme velikih vrućina isključite iz struje sve one uređaje koje ne koristite.

Budite oprezni kada ulazite u vozilo koje je stajalo na suncu! Pre ulaska u vozilo obavezno otvorite sva vrata i gepek i sačekajte nekoliko minuta da se vozilo i površine koje dodirujete (volan i sva sedišta) ohlade. Trudite se da temperatura u vozilu bude prijatna ali ne i previše niska.

Bonus video:

06:16

Espreso Modna Policija: Nada Macura

(Espreso/Euronews)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.