MATIJA JE SPASAVAO LJUDE, ONDA SE RAZBOLEO I NIJE MU BILO SPASA: Sad je osvanuo mural u njegovu čast (FOTO)
Matija Janjić, Foto: Printscreen/Facebook/Serbia Live - Beograd

prelepo i tužno

MATIJA JE SPASAVAO LJUDE, ONDA SE RAZBOLEO I NIJE MU BILO SPASA: Sad je osvanuo mural u njegovu čast (FOTO)

Takođe snimljen je i film o njemu

Objavljeno:

Matija Janić iz Mladenovca je nesebično pomagao bolesnima i bio uzor mnogima. Nije moguće prebrojati koliko je onih kojima je pomogao za skoro 15 godina nesebičnog davanja u organizaciji Crvenog krsta. Ali nažalost, na njegovom humanitarnom putu preprečila se opasna bolest.

Matija se zarazio POEMS sindromom i za manje od dve godine je preminuo od retke bolesti od koje se razboli tri posto ljudi za koju ne postoji lek. U znak zahvalnosti, kao i sećanja na njega, drugari iz detinjstva su uradili film o njemu, kao i mural koji je osvanuo na jednom objektu.

Stotine dece i mladih imale su priliku da veštinu spasavanja života uče od višestruko nagrađivanog najboljeg tehničara Beograda i Srbije u oblasti prve pomoći. Za njih Matija nije bio samo instruktor – bio je uzor – učitelj smirenog prisustva, strpljiv, pouzdan slušalac i savetnik.

U Matiji su se istovremeno našle i dve naizgled nespojive osobine: sposobnosti odličnog timskog igrača i ubedljivog omladinskog lidera. Tako je postao jedini crvenokrstaš koji je čak dva puta bio član najuspešnije ekipe na Evropskom šampionatu u prvoj pomoći, dok je u isto vreme u dva mandata bio na čelu Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta Palilula.

1 / 4 Foto: Printscreen/Facebook/Serbia Live - Beograd

Njegov prijatelj Filip Rojević kaže za Telegraf.rs. da je Matija oboleo od jako retke bolesti koju je teško dijagnostikovati.

- On je boleo od POEMS sindroma, to je jako retka bolest, i ovde kod nas su je jedva dijagnostikovali. Ali, nažalost kasno su je dijagnostikovali i Matija je preminuo 10. oktobra 2020. godine - priča Filip.

On kaže da je Matija bio volonter više od petnaest godina. Dva puta je bio evropski prvak u pružanju prve pomoći, višestruki državni prvak u pružanju prve pomoći, takođe i najbolji tehničar na takmičenjima u pružanju prve pomoći.

- Bio je dobar sportista, trenirao je u rukometaškom klubu Partizan. Bio je član nacionalnog tima za delovanje u nesrećama Crvenog krsta, a kasnije je tamo bio i zaposlen kao saradnik - objašnjava Filip Rojević.

On kaže da su mural ocrtali njegovi drugari iz detinjstva na zidu Osnovne škole "Kosta Đukić" u Mladenovcu kako bi sačuvali uspomenu na dečka koji je bio ljudina i uzor svima.

- Predstavljao je oličenje najboljih ljudskih vrednosti. Njegovi drugari su želeli da se sačuva uspomena o njemu. Takođe su snimili i film o njemu - priča Filip i dodaje:

- Čak smo i Omladinsku terensku jedinicu Crvenog krsta Palilule preimenovali u njegovo ime, Omladinska terenska jedinica "Matija Janić".

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.