Maturanti koji sada ne upiši srednju školu imaju i TREĆI KRUG: Evo šta ih čeka
Foto: EPA / RONALD WITTEK

ima nade i za njih

Maturanti koji sada ne upiši srednju školu imaju i TREĆI KRUG: Evo šta ih čeka

Prva dva dana u srednju školu, preko portala Moja srednja škola upisalo se oko 12.000 đaka

Objavljeno:

Ukoliko sada ne “upadnu” u srednju školu, maturantima preostaje treći upisni krug: Izbor će tada biti sužen Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Miloš Blagojević naglašava da je ove godine prosečno postignuće nešto slabije nego u odnosu na prošlu godinu.

Preko portala Moja srednja škola elektronski upis srednjoškolaca traje do 20. jula. Objavljen je i konačan raspored učenika po školama u drugom upisnom krugu.

Mala matura
foto: Dragana Udovičić

Prva dva dana u srednju školu, preko portala Moja srednja škola upisalo se oko 12.000 đaka. Mnogi se i dalje odlučuju za klasičan upis, u školi.

Za neke škole poput Pete i Zemunske gimnazije, bio potreban veći prag znanja, a za neke manji bodova nego prethodne godine.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Miloš Blagojević naglašava da je ove godine prosečno postignuće nešto slabije nego u odnosu na prošlu godinu.

– Peta beogradska, a ista je situacija i sa Zemunskom gimnazijom, gde je skočio taj prag za upis, te dve škole su se rekonstruisale. Možda je i to uticalo. S druge strane, njihov rad se prepoznaje i vidi – kaže Blagojević.

Liste želja popunilo je 59.600 đaka, četiri i po hiljade manje nego što je polagalo završni ispit. Ostali upisuju privatne škole, vojnu gimnaziju, škole u inostranstvu, a neki i ne nastavljaju školovanje. Slobodnih mesta ima u muzičkim školama, specijalizovanim odeljenjima za istoriju i za geografiju.

Prijemni ispit
foto: Stefan Jokić

Miloš Blagojević ukazuje na činjenicu da postoji velika ponuda profila, odnosno smerova u gimnazijama za učenike sa posebnim sposobnostima.

– Volimo da damo i drugu šansu. Da se uradi dobra promocija, da se vide rezultati rada u tom odeljenju, da se čuje za takva odeljenja, i da nakon toga i presečemo, možda nešto i ne treba da se nađe u konkursu, a možda negde treba povećati broj – dodaje Blagojević.

Za one koji se ne upišu u julu, ostaje treći upisni krug u avgustu.

Zbog suženog izbora, moraće pažljivo da istraže šta je ostalo od slobodnih mesta.

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.