CRNA TAČKA SPOTICANJA PEŠAKA U BG-U! Čovek se razbio na platou, a štetu možete da NAPLATITE, pod OVIM uslovima!
Plato, Foto: Printscreen Instagram/instagram/mojbeograd_rezerva, Emilija Jovanović

NAKNADA ŠTETE

CRNA TAČKA SPOTICANJA PEŠAKA U BG-U! Čovek se razbio na platou, a štetu možete da NAPLATITE, pod OVIM uslovima!

Jedinica lokalne samouprave, tj. grad ili opština dužna je da održava ulice i čini ih bezbednim za kretanje

Objavljeno: 14:44h

Rupe na putu su noćna mora svih vozača, ali nemaju samo samo vozači u Beogradu problem.

I pešaci se neretko mogu naći u neprilici.

Na instagram stranici mojbeograd_rezerva pojavio se snimak na kome se, kako je navedeno, vidi čovek koji je pao na platou Džordža Vašingtona i Palmotićeve.

plato
foto: Printscreen/Instagram/mojbeograd_rezerva
1 / 3 Foto: Printscreen/Instagram/mojbeograd_rezerva

Nakon ove objave anonimno se oglasio korisnik Instagrama koji je dao savet svima koji se nađu u ovakvoj ili sličnoj situaciji:

"Kada god padnete zbog tuđe krivice (rupa, šahta, neravne kocke na ulici), ne mrdajte odatle. Lezite, zovite hitnu pomoć kao i policiju koja će izvršiti uviđaj, a hitna vas pregledati. Onda sa tim papirima pravo u gradsku upravu sa zahtevom za naknadu štete. Sva osiguranja (kod kojih je grad osiguran) traže izveštaj kao dokaz da ste pali tako da ne mrdajte nego čekajte policiju i hitnu."

plato
foto: Printscreen/Instagram/mojbeograd_rezerva

Povreda na ulici može nastati usled pada na trotoaru, ili pešačkoj stazi zbog rupe, neravnine ili izbočine na površini namenjenoj za kretanje.

U svakom slučaju ovakva prepreka na stazi je opasna, i predstavlja potencijalnu opasnost da se prolaznik saplete i padne. Naročito su opasne prepreke koje se nalaze na slabo osvetljenim delovima trotoara, jer se noću otežano uočavaju.

Jedinica lokalne samouprave, tj. grad ili opština dužna je da održava ulice i čini ih bezbednim za kretanje. Može biti osnovano i javno preduzeće kome će biti povereno ovo održavanje.

Ukoliko dođe do povrede pri padu na javnoj površini, za štetu odgovaraju grad odnosno opština, ali i preduzeće koje je dužno da vrši održavanje.

Rok za potraživanje naknade štete regulisan je Zakonom o obligacionim odnosima. On iznosi tri godine od momenta kada je oštećeni saznao za štetu. U svakom slučaju ovo potraživanje zastareva protekom pet godina od kad je šteta nastala.

1 / 6 Foto: Emilija Jovanović

Kako se ovde radi o specifičnim slučajevima naknade štete, proisteklim iz povređivanja na ulici ili drugom javnom mestu, rok za naknadu štete počinje da teče od momenta kada se događaj desio, jer se taj momenat uzima kao momenat kada je oštećeni za štetu i saznao, navodi se na sajtu Naplata štete.

Kako je za Espreso ranije rekao Miloš Piščević, zastupnik i posrednik u poslovima osiguranja treba napraviti razliku između materijalnih i nematerijalnih šteta.

Za obe štete, i materijalne i nematerijalne, mora postojati zapisnik MUP-a. Osim toga, kod nematerijalnih šteta mora neizostavan je i izveštaj lekara.

- Taj postupak je isti kao kada se dogode saobraćajne nezgode. Dakle, tada ljudi dođu u Urgentni centar sa povredama, a lekari pozovu policiju kako bi povređeni građani dali izjavu. Da ne bi bilo zloupotreba, i kada su nematerijalne štete u pitanju, policija mora napraviti zapisnik. Zapisnik može da se uradi na licu mesta, u Urgentnom ili Kliničkom centru. Kada šteta nastane, zbog snega, leda ili npr. fasade, oštećeni mora da se obrati policiji i treba da se uradi zapisnik. Dakle, mora postojati validan zapisnik MUP-a, istakao je Miloš Piščević.

Prema podacima sa sajta naplatastete.co.rs visina naknade za konkretne povrede iznosi:

120.000 – povreda u javnom prevozu usled naglog kočenja

120.000 – ugruvanost od pada u tržnom centru

120.000 – laka povreda zbog pada na stepeniku

110.000 – 130.000 – povreda u teretani zbog pucanja sajle

130.000 – uganuće zbog pada na trotoaru

120.000 – 150.000 – ujed psa lutalice

120.000 – pad u šaht sa oguljenim nogama i rukama

150.000 – 200.000 – pad u šaht sa jednim ili više preloma

400.000 – 450.000 – teške telesne povrede

Podsetimo, ako padnete po ledu i povredite se, možete da uzmete 100.000 dinara.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.