TROPSKA VRUĆINA ĆE SE ZAVRŠITI PRE NEGO ŠTO JE POČELA: Tresla se gora, rodio se miš!
Vreme, Foto: Vladimir Sporčić, Aleksandar Jovanović Cile, Nebojša Mandić, Dragan Kadić, Zorana Jevtić

ne brinite

TROPSKA VRUĆINA ĆE SE ZAVRŠITI PRE NEGO ŠTO JE POČELA: Tresla se gora, rodio se miš!

Danas će u Srbiji biti sunčano i veoma toplo, uveče i tokom noći na severu naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ)

Objavljeno:

Najviša temperatura prognozirana za danas je 35 stepeni, ali uveče se očekuje naoblačenje.

Danas će u Srbiji biti sunčano i veoma toplo, uveče i tokom noći na severu naoblačenje sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ). Vetar slab do umeren uglavnom severni, na severu Srbije uveče i tokom noći u zoni padavina povremeno i jak. Najniža temperatura od 12 stepeni na jugu do 21 stepen u centralnim i severnim predelima, a najviša dnevna temperatura od 33 stepena do 35 stepeni.

Psi, Vrućina, velike vrućine, Voda za piće, Pomoć
foto: Aleksandra Čolić

I u Beogradu će danas biti sunčano i veoma toplo, tokom noći umereno naoblačenje koje u drugoj polovini noći može usloviti kišu ili lokalni pljusak na širem području grada. Vetar slab do umeren uglavnom severni. Najniža temperatura od 18 stepeni do 21 stepen, a najviša dnevna temperatura oko 35 stepeni.

Sutra će biti promenljivo oblačno, a još ujutru na severu Srbije, očekuju se kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Tokom dana u većini mesta će biti suvo sa sunčanim intervalima, ali krajem dana i u toku noći u većini krajeva novo naoblačenje sa pljuskovima i grmljavinom uz osveženje. Najniža temperatura od 13 do 21, a najviša od 29 stepeni na severu Vojvodine do 34 na jugu Srbije.

U nedelju osetno svežije - najniža temperatura od 14 do 19, najviša od 26 do 30 stepeni. U većem delu biće promenljivo i suvo sa sunčanim intervalima, a na krajnjem jugu još ponegde može da se desi kratkotrajni pljusak ujutro i pre podne. Vetar slab i umeren, na istoku povremeno jak, severozapadni.

Vrućina
foto: Profimedia

U ponedeljak pretežno sunčano i svežije, ni tog dana ne očekuje se da će temperatura preći 30 stepeni, a samo je još u brdsko-planinskim predelima na istoku zemlje moguća kratkotrajna kiša ili pljusak. Od utorka se očekuje ponovo porast temperature, najavljuje RHMZ, ali meteorolog amater Marko Ćubrilo navodi da su se naši krajevi ipak "izvukli" od vrelog talasa od kojeg Evropa strahuje.

"Početkom sledeće nedelje noći prijatne, na planinama i dosta sveže, a tokom dana umerno toplo uz maksimume do +26 do +31 stepen Celzijusa. U drugom delu sledeće nedelje dalje otopljenje tako da bi oko 25.07. maksimumi trebalo biti od +30 do +36, a u zaleđu Jadrana lokalno blizu +40 stepeni Celzijusa. Ovo jesu visoke temperature ali nisu ni blizu tako ekstremne kao one koje će se u narednih desetak dana javljati nad središnjom i zapadnom Evropom. Jul je najtopliji mesec u godini i maksimumi u tom opsegu su normalna pojava za naš deo Evrope. Oko 25.07. bi ponovo moglo uslediti neko blaže osveženje uz retke pljuskove", navodi Čubrilo na svojoj Facebook stranici.

Ipak, napominje da je "vrlo verovanto da ulazimo u najtopiji i najstabilniji deo leta i najveći problem koji je već aktuelan je veliki deficit vlage, posebno nad severnim delovima regiona gde su pljuskovi bili retki".

"Pred nama je dugo, toplo, sušno leto, ali nema potrebe za panikom, temperature će uglavnom biti tipične za naše prostore", zaključuje.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.