METEOROLOG TODOROVIĆ OTKRIVA DA LI ĆE SRBIJU POGODITI "LUCIFER": Ima li bojazni od OVOG VRELOG TALASA?
Ilustracija, Foto: RHMZ printscreen, Printscreen, Aleksandra Čolić

ozloglašeni "lucifer"

METEOROLOG TODOROVIĆ OTKRIVA DA LI ĆE SRBIJU POGODITI "LUCIFER": Ima li bojazni od OVOG VRELOG TALASA?

Prema njegovim rečima, sutra će biti mali pik od 35 stepeni, pa sledi blago osveženje za vikend

Objavljeno:

U petak maksimalna temperatura 35 stepeni, ali će narednih dana biti prijatno. U avgustu se produžava toplo vreme, ali će leto biti za nijansu manje toplo nego prošlo i najverovatnije nećemo oboriti nijedan temperaturni rekord.

Prošle godine maksimalna temperatura u Beogradu je bila 1. avgusta 40 stepeni. Prethodnih dana je bilo mraza na planinama što je zanimljiviji događaj nego temperatura od 35 stepeni usred leta, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

Skoro da smo navikli da nam ovog leta stižu upozorenja meteorologa na vremenske nepogode, žuti ili narandžasti meteoalarmi. Vreli talas, koji su meteorolozi nazvali "Lucifer", trenutno muči deo zapadne Evrope.

Todorović ističe da nema bojazni i da ne treba da strahujemo od vremenske prognoze.

- Ništa se suštinski ne menja, sve što se događa već smo doživeli manje-više. Temperature koje su ovih dana zabeležene su davne 1931. godine. Instrumentalni podaci koji su zabeleženi su jedino merodavni - rekao je za RTS Todorović.

Nedeljko Todorović
Nedeljko Todorovićfoto: printscreen RTS

Prema njegovim rečima, sutra će biti mali pik od 35 stepeni, pa sledi blago osveženje za vikend.

U subotu će biti oko 30 stepeni, u nedelju 28 , ponedeljak i utorak 29, pa od srede, četvrtka naredna tri četiri dana opet prave letnje vrućine sa maksimalnim temperaturama od 34 do 36 stepeni. Padavine su oskudne i skoro da ih neće biti.

1 / 4 Foto: Nemanja Nikolić

- Sa osveženjem koje stiže sutra noć u jutarnjim satima možda u Vojvodini i na području Beograda retka pojava kratkotrajne kiše. Nešto slično i u nedelju, ujutro je moguća petominutna kiša i to toliko slaba da ne treba ni spominjati. Možda prođe i bez toga, ali postoji određena verovatnoća da se to dogodi - objašnjava meteorolog Nedeljko Todorović.

Dodaje da je važnije da pristiže malo hladniji vazduh, i umesto sutrašnjih 35 biće par stepeni manje, što će usloviti da do polovine naredne sedmice jutarnje temperature ne bi trebalo da pređu 20 stepeni.

Naglašava da je i prošle godine bilo nepogoda i grada, ali je bio veliki broj dana sa temperaturama 35 i više stepeni pa je to povuklo srednju temperaturu i da je utisak da je bilo mnogo toplo celo leto.

- Za naše prilike bilo je natprosečno toplo - kaže Todorović.

U trenutku kad je Evropu zahvatio vreli talas, požari na otvorenom šire se u Portugaliji, Španiji, Francuskoj, Grčkoj i Hrvatskoj.

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.