CRNA GORA SKUPLJA OD JEDNOG OD NAJLEPŠIH OSTRVA U GRČKOJ: U Budvi najpaprenije, DRANJE PO UŠIMA TURISTA! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/Booking, Promo, Wikipedia

uporedili smo i šokirali se rezultatom

CRNA GORA SKUPLJA OD JEDNOG OD NAJLEPŠIH OSTRVA U GRČKOJ: U Budvi najpaprenije, DRANJE PO UŠIMA TURISTA! (FOTO)

Kako se Srbi "lome" da odluče da li će na Jadransko, Egejsko ili pak Jonsko primorje, uporedili smo cene poznatih Crnogorskih letovališta, u istoj kategorizaciji, sa cenama smeštaja na Grčkim ostrvima, i šokirali smo se rezultatima....

Objavljeno:

Letnja sezona uveliko traje, i već godinama unazad je jasno koje su destinacije mnogim Srbima dve glavne opcije.

Grčko i Crnogorsko primorje odavno su omiljena destinacija Srbima, a ponuda i jedne i druge je velika, tako da se uvek može odabrati neko novo letovalište, kod Grka čak i drugo more.

Letovanje
foto: Promo

Kao i svake sezone, negde u ovo vreme kreće "ozbiljna" polemika na društvenim mrežama o cenama odmora u regionu. Najviše se komentarišu cene ležaljki, restorana i sličnih usluga bez kojih se letovanje ne može čak ni zamisliti.

Cene smeštajnih kapaciteta su ipak najviše otišle u nebesa. Dve "propale" sezone u toku pandemije, uticale su da ugostitelji "naplate" izgubljeno, a tek inflacija koja se trenutno dešava, podigla je cene na viši nivo.

Ali, to Srbe ne sprečava da i ovog leta ne otputuju, i kako se lome da odluče da li će na Jadransko, Egejsko ili pak Jonsko primorje, uporedili smo cene poznatih Crnogorskih letovališta, u istoj kategorizaciji, sa cenama smeštaja na Grčkim ostrvima, i šokirali smo se rezultatima.

Ilustracija
Ilustracija foto: Promo

Smeštajne kapacitete smo pretraživali na Bukingu, najpoznatijoj platformi za te namene. Filtrirali smo rezultate za period od 7 dana, tačnije od 25. jula do 1. avgusta, za dve odrasle osobe.

U pitanju su hoteli jednake kategorizacije u čijim cenama ulazi i usluga doručka.

Na poznatom Grčkom ostrvu, Zakintos, gde osim sprkih turista, dolazi veliki broj turista sa Zapada, pronašli smo predivan hotel sa tri zvezdice. Cena za dve osobe i 7 noćenja, sa taksama ukupno iznosi 62 ipo hiljade dinara.

BOOKING
foto: Printscreen/Booking
Booking
foto: Printscreen/Booking

Na istom ostrvu, u istoj kategoriji pronašli smo još jedan hotel pogodan kako za parove, tako za za porodicu sa decom. Cena još manja nego prethodna, 58 hiljada dinara.

Booking
foto: Printscreen/Booking
Booking
foto: Printscreen/Booking

Zakintos privlači ogroman broj turista zbog fenomenalnih plaža i neobične boje, a moramo naglasiti i da pored plaža, nudi bogat noćni i gradski život. Srce grada je veliki trg, sa velikim brojem kafića, restorana, poslastičarnica i baštama.

Pored hotelskih smeštaja, turistima su u ponudi i privatni smeštaji kapaciteti. U Crnoj Gori mnogo je takvih opcija, i cene variraju u jeku turističke sezone, pa se cene tako kreću od 20 evra u Baru i Ulcinju, 22 u Herceg Novom, 30 u Tivtu i Budvi, do 50 u Kotoru, naveli su iz Nacionalne turističke organizacije Crne Gore za jednu agenciju.

Pretražili smo smeštajne kapacitete na najpoznatijim letovalištima.

Hotel sa tri zvezdice u Budvi, gde je doručak uključen u cenu, za dve osobe i 7 noćenja iznosi oko 103 hiljade dinara.

Booking
foto: Printscreen/Booking
Booking
foto: Printscreen/bOOKING

Hotelski kompleks Sveti Stefan, smešten na istoimenom ostrvu, predstavlja jedinstveni simbol crnogorske obale. On važi za "ekskluzivno" mesto Jadranskom primorja.

Cena apartmana za period od 25. jula do 1. avgustra koštao bi vas 107 hiljada dinara.

Booking
foto: Printscreen/Booking
Booking
foto: Printscreen/Booking

I cene u restoranima "žare", ali nema razlike

Devni trošak jednog para, koji podrazumeva ležaljke, ručak u restoranu i kupovina nekih sitnica može da iznosi između 50 i 80 evra.

Na Crnogorskom primorju komplet od dve ležaljke i suncobran mogu se naći po ceni od osam evra u Baru, 10 u Herceg Novom, Kotoru, Budvi i Ulcinju i 15 evra u Tivtu.

Dok se u Grčkoj ležaljke ne naplaćuju, ali da biste iste koristili, morate da naručite piće koje će vas koštati minimum 8 evra za dve osobe.

Put do Crne Gore ipak mnogo jeftiniji nego do Grčke

Ako na crnogorsko primorje krenete autobusom, cena povratne karte od Beograda do mora koštaće vas između 4.500 i 5.000 dinara. Za put automobilom spremite oko 12.000 do 14.000 dinara samo za gorivo.

Srbija voz iz Beograda za Bar ima dva polaska, jedan uveče u 19.58h i jedan ujutru u 8.44 kreće se od stance Zemun i prvo stajalište je Beograd Centar (Prokop). Cena karte u jednom smeru iznosi 21 evro – 2.410 dinara, dok je povratna karta 31,80 evra (3.650 dinara).

Za putovanje avionom od Beograda do Tivta treba izdvojiti najmanje 14.000 dinara za povratnu kartu.

Odlazak i dolazak do Halkidikija, koji je jedan od najpopularnijih među našim građanima, koštaće vas minimum 270 evra, dok će oni koji se odluče za neke udaljenije destinacije moraće da izdvoje i više novca. Tako će za put do Lefkade, jednog od najudaljenijih letovališta na mapi, morati da izdvoje mnogo više novca za gorivo. Tačnije, ukoliko sipaju benzin moraće da plate, sa sve putarinom, oko 390 evra, dok će za one koji koriste dizel ta cifra biti manja za oko 10 evra.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.