ZBOG PESME "PETLOVI POJEV, MORAVA DŽMNI" ZAPLAKALA BI SVAKA VRANJANKA: Od stihova podilazi JEZA
Bilja Krstić, Foto: Jutjub

NARODNO PREDANJE

ZBOG PESME "PETLOVI POJEV, MORAVA DŽMNI" ZAPLAKALA BI SVAKA VRANJANKA: Od stihova podilazi JEZA

Sasvim je jasno da se u pesmi vodi dijalog između dvoje žarko i neserćno zaljubljenih

Objavljeno:

“Petlovi pojev, Morava džmni” pesma je iz Vranja.

Prema narodnom predanju u oko dve nevelike strofe koje čine pesmu koja svakog dira u srce, isprepletana je legenda o zabranjenoj ljubavi jednog Turčina janjičara i jedne Zlate. Petlovi pojev

Petlovi mori pojev Morava dzmni

Puštaj me zlato moje da idem

A toj su mori petlovi Petlovi lžovi

Legaj mi zlato moje kraj mene

1 / 2 Foto: Print Screen Youtube

Sasvim je jasno da se u pesmi vodi dijalog između dvoje žarko i neserćno zaljubljenih. Ležeći jedno drugome u zagrljaju, muškarac govori svojoj voljenoj da je zora svanula i da ona treba da ga pusti, jer on mora da ide. Na to mu ona odgovara da su “petlovi l’žovi” i da on treba da ostane kraj nje. Iako se u pesmi ne kaže tačno kakav je kraj mladih ljubavnika, tragedija se jasno naslućuje.

Da pesma peva o nesrećnoj ljubavi svedoči i legenda isprepletana oko nje. Naime,kaže se da u Vranju nije bilo devojke koja ne bi zaplakala dok je slušala ili pevala ovu pesmu.

Prema legendi sačuvanoj među starijim Vranjancima, pesma govori o Turčinu janjičaru, koji je bio sa ovih prostora.

Kako, pored svega, nije zaboravio rodni kraj tražio je službu u Vranju, a zbog ratnih činova i vojnih zasluga ju je i dobio. U selu nadomak Vranja, Rataju, pronašao je svoju rodbinu, a upravo tu sreo je i svoju Zlatu.

I kako uvek biva da ljubav ne poznaje i ne priznaje nikakve prepreke, dvoje mladih se zbližilo i strasno zaljubilo.

Kada je 1878. general Jovan Belimarković oslobađao Vranje, sva turska vojska pobegla u noći između 30. i 31. januara. Taj momak, čije ime nije ostalo zabeleženo, proveo je svoju poslednju noć s voljenom. Znao je da mora da se povuče, jer ako ga srpska vojska zatekne, s njim je gotovo.

Međutim, čak ni u smrtnoj opasnosti dvoje mladih nije moglo da se razdvoji. Oboje svesni šta će ih snaći ukoliko budu uhvaćeni zajedno, ostaju u zagrljaju lažući sebe da su “petlovi l’žovi”.

Ljubav jača i od straha od smrti ovoga puta nije pobedila. Iako se kraj u pesmi ne zna tačno, u legendi je ostalo zabeleženo da su dvoje mladih oboje ubijeni.

(Espreso / Opanak)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.