I KUĆNI LJUBIMCI MOGU DA IZGORE NA SUNCU: Ovi simptomi ukazuju da vaš ljubimac IMA SUNČANICU!
Ilustracija, Foto: Bullock County Humane Society

pazite ih!

I KUĆNI LJUBIMCI MOGU DA IZGORE NA SUNCU: Ovi simptomi ukazuju da vaš ljubimac IMA SUNČANICU!

Vodite računa koliko je vaš ljubimac izložen suncu

Objavljeno:

Ljubimce nije preporučljivo izvoditi u šetnju kada su temperature visoke jer postoji rizik od toplotnog udara. Posebno ako se uzme u vidu da asfalt moze da se zagreje i preko 60 stepeni, potrebno je biti izuzetno oprezan.

1 / 3 Foto: Printscreen/Instagram

Međutim, baš kao i ljudi, mačke mogu doživeti i sunčanicu. Prva stvar koju uvek treba da imate na umu jeste da vašem ljubimcu uvek sipate svežu i hladniju vodu koja će mu biti na raspolaganju.

Kada dođe do većeg gubitka tečnosti i minerala, kod mačaka se to manifestuje simptomima poput umora, suvoće usta, gubitka apetita, otežanog disanja i upalih očiju. Ako primetite neke od ovih simptoma, odvedite svog ljubimca kod veterinara.

Mačku nemojte puštati po najtoplijem delu dana na sunce, a vodite računa i da ne leži na užarenom betonu kada su vrućine najveće.

Kada su u pitanju mačke belog krzna budite posebno oprezni jer bi sunčevi zraci mogli ozbiljnije da naštete njihovoj nepigmentisanoj koži, izazivajući upale, lezije i sl.

Maca, Mačka, Bela mačka, Bela maca
foto: Profimedia

Kako prepoznati znakove toplotnog udara i sunčanice?

Najčešća su tri simptoma:

  • Gubitak svesti
  • Prekomerno dahtanje
  • Kolabiranje

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma ili neki drugi koji ukazuje da se vaša ljubimica ne oseća dobro, odvedite je kod veterinara što pre.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.