SVI ZNAMO ZA ZAOVINE NA TARI: A znate li po čemu je ovo jezero jedinstveno u Srbiji? (FOTO)
Zaovine, Foto: RINA

turizam

SVI ZNAMO ZA ZAOVINE NA TARI: A znate li po čemu je ovo jezero jedinstveno u Srbiji? (FOTO)

Ono što u šta mnogi nisu upućeni je jedinstvenost jezera Zaovine, izgrađenog krajem sedmdesetih i početkom osamdesetih, a koju su još u 19. veku predskazali kremanski proroci Tarabići predvidevši da će Drina poteći uz Taru

Objavljeno:

Svakog proleća, pa i ovog, Srbiju obiđu fotografije jezera Zaovine, turističkog raja na Tari, koje usled opadanja vodostaja za sobom ostavi gole obale i presahle zalive, a to su slike drugačije od onih na koje su posetioci navikli i zbog koga dolaze u ovu lepotu.

Ovi prizori, mada ne lepi za oko, što mnogi i znaju, imaju svoje opravdanje – Zaovine su reverzibilna hidroakumulacija Hidroelektrane „Bajina Bašta“ na Drini u Perućcu, služe za čuvanje vodnog potencijala i njihova osnovna namena je proizvodnja električne energije.

- Jezero Zaovine su zapravo sistem od pet stepenasto poređanih jezera. Prvo u nizu je Kruščica, odnosno jezero pijaće vode koje ne služi elektroenergetskom sistemu. Ispod njega je veliko jezero, poznato kao Zaovine, iz koga voda preko brane „Lazići“ otiče u Spajića jezero. Ova tri jezera se nalaze na Belom Rzavu, a na pritokama ove reke su i jezerca Lipovica i Crno osoje – objašnjavaju u Nacionalnom parku „Tara“.

1 / 5 Foto: RINA

Ono što u šta mnogi nisu upućeni je jedinstvenost jezera Zaovine, izgrađenog krajem sedmdesetih i početkom osamdesetih, a koju su još u 19. veku predskazali kremanski proroci Tarabići predvidevši da će Drina poteći uz Taru.

Izgradnjom hidroakumulacije Drina je zaista jednim delom potekla uz Taru. Naime, kada nema velike potrošnje struje voda se kroz velike cevi iz Perućca, preko severnih padina šumovite planine, upumpava u Zaovine i tu čuva kao rezerva. Kada je priliv vode Drinom manji, a potreba za električnom energijom veća, voda se iz Zaovina vraća direktno u turbine HE „Bajina Bašta“ u Perućcu.

Maksimalna kota jezera Zaovine je 881,5, a minimalna 815 metara, mada se to te tačke nivo ne spušta i kada je najveća potreba za strujom, što znači da se biološki minimum ne ugrožava. Vodostaj prelepog jezera na Tari proteklih dana je posle zimske „suše“ porastao pet-šest metara, a punjenje do letnjih kota se očekuje sa prvim jačim kišama.

Turisti biraju Zaovine i iz razloga što im se u neposrednoj blizini nalaze i druge atrakcije. Uz sve lepote koje pruža Tara, sa njene jedne strane nalaze se Drina, Perućac, Bajina Bašta, a sa druge Mokra Gora sa "Šarganskom osmicom" i "Drvengradom". Odavde ni Zlatibor ni Višegrad nisu daleko.

(Espreso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.