"VIRUS NE IDE NIGDE, OSTAĆE TU GDE JE": Direktorka BATUTA pozvala građane Srbije da urade 1 STVAR!
Doc. dr Verica Jovanović, Foto: Profimedia / Pink Printscreen

novi izazovi

"VIRUS NE IDE NIGDE, OSTAĆE TU GDE JE": Direktorka BATUTA pozvala građane Srbije da urade 1 STVAR!

Kako je objasnila, pojedine zemlje su povećanje broja pozotovnih slučajeva prijavile nešto ranije, za šta su primer Velika Britanija, Francuska i Italija

Objavljeno:

Doc. dr Verica Jovanović, direktorka Insitituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanpvić Batut", kaže da poslednji zvanični podaci govore da je došlo do povećanja kovid slučajeva, što nije prisutno samo kod nas u Srbiji, već u celoj Evropi, ali i regionu, i to za nekih 20 procenata.

Kako je objasnila, pojedine zemlje su povećanje broja pozotovnih slučajeva prijavile nešto ranije, za šta su primer Velika Britanija, Francuska i Italija.

- Jako je važno da osobe sa simptomima imaju obazrivost i svest, i da odu na testiranje. Svaka pozitvna osoba treba da ostane kući i potrebna je izolacija od sedam dana. Kako zbog kontrole širenja, ali i kako bi se lanac prenosa zaustavio - priča Jovanović.

Doktorka je apelovala da svako ko oseti temperaturu, bol u grlu kao i stomačne probleme, treba što pre da se javi kod doktora.

Glavobolja, slabost, umor, blaga temperatura, slabost i slično, sve su to simptomi koronavirusa - dodala je doktorka.

Koronavirus
foto: Profimedia

Govoreći o jačini virusa, kao i navodima da je posle više od dve godine oslabio, dr Jovanović ističe da je nezehvalno reći da je virus "oslabio". Literatura koja je dostupna, govori da je promenljiv, a kako kaže, radi se o RNK virusima koji su specifični po promenama.

Kao što smo videli, spajk protein je nosilac mutacija. U ovom trenutku dominiraju BA4 i BA5 mutacije koje su dominantne svuda u svetu. Pre svega u Britaniji, Portugalu, Francuskoj i zemljama gde je došlo do skoka porasta broja pozitivnih. Oni se brzo šire i prenose, međutim, klinička manifestacija u pojedinačnim slučajevima nije teška. Sa tim manifestacijama prolazi bez komplikacija, ali kada imamo veliki broj slučajeva, postoji bojazan da će mutirati i postavlja se pitanje kakve će biti posledice - navodi Jovanović.

Treba izbegavati veća okupljanja, ali ukoliko se odlučimo za tako nešto, preporučeno je nositi masku. Na otvorenom takođe, moramo biti na fizičkoj distanci, savetuje doktorka.

- Virus će definitivno ostati, i zato je pozornost neophodna - dr Jovanović.

VIRUS ZAPADNOG NILA

Govoreći o infekciji Zapadnog Nila, doktorka ističe da je od juna meseca pojačan intenzitet zaraze.

- Kada je u pitanju slučaj iz Požarevca, koji se registrovao u bolničkim uslovima, tu je postojala sumnja od strane lekara, i bila je pretpostavka da se radi o potvrđenom slučaju. Važno je da svaki slučaj bude registrovan zbog lečenja same osobe, bitno je da potvrda treba da se uradi od strane 2 vrste stručnjaka, a to su laboratorija i lekari - dodala je ona.

Komarci
foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.